Antonyms Quiz For SSC Exams 2018-19: 10 January


SSC CGL,  SSC CPO, SSC Stenographer 2018 Exams are big opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has already released exam dates for three SSC exams to be conducted in the month of January & February 2019 among which one major exam is SSC Stenographer Exam 2018, to be held from 5 to 7 February 2019. Also SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. English Section carries a heavy weightage in SSC CPO & SSC Stenographer exams. Also SSC CGL is no exception. Consolidating the level, priorities and type of questions, Daily English Quiz on SSCADDA & ADDA247 App is a productive outcome of our experts' efforts to sharpen your practice skills.

Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan for SSC Stenographer 2018 Exam is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. 


Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing 15 English Antonyms Questions and Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.


Directions (1-15): In the following questions, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word and click the button corresponding to it.

Q1. LOUT
(a) Gentle
(b) Churl
(c) Skunk
(d) Slob
Show Answer
S1. Ans.(a)
Sol. Lout: an uncouth and aggressive man or boy.
Hence option A is the correct antonym. 

Q2. BADGER
(a) Bug
(b) Ease
(c) Vex
(d) Tease
Show Answer
S2. Ans.(b)
Sol. Badger: repeatedly ask (someone) to do something; pester.
Ease: make (something unpleasant or intense) less serious or severe.
Hence option B is the correct antonym.

Q3. PORTEND
(a) Oblivious
(b) Betoken
(c) Presage
(d) Augur
Show Answer
S3. Ans.(a)
Sol. Portend: be a sign or warning that something is likely happen.
Oblivious: not aware of or concerned about what is happening around one.
Hence option A is the correct antonym.

Q4. FLORID
(a) Worry
(b) Pale
(c) Splenetic 
(d) Ugly
Show Answer
S4. Ans.(b)
Sol. Florid: rosy; gaudy; having too much decoration or detail.
Hence option B is the correct antonym.

Q5. BUNGLE 
(a) Mar
(b) Mismanage
(c) Cede
(d) Reform
Show Answer
S5. Ans.(d)
Sol. Bungle: carry out (a task) clumsily or incompetently.
Reform: to become better, or to make something better.
Hence option D is the correct antonym.

Q6. CONNUBIAL
(a) Nonmarital
(b) Conjugal
(c) Wedded
(d) Sinful
Show Answer
S6. Ans.(a)
Connubial: of or relating to marriage.
Nonmarital: not of, relating to, or occurring within marriage or the married state
Conjugal: of or relating to the married state or to married persons and their relations.
Hence option A is the correct antonym.


Q7. DISLODGE
(a) Shift
(b) Overturn
(c) Attach
(d) Oust
Show Answer
S7. Ans.(c) 
Sol. Dislodge: knock or force out of position.
Attach: join or fasten (something) to something else.
Hence option C is the correct antonym.

Q8. FILCH
(a) Snatch
(b) Contribute
(c) Heist
(d) Hook
Show Answer
S8. Ans.(b)
Sol. Filch: pilfer or steal (something, especially an item of small value) in a casual way.
Contribute: give (something, especially money) in order to help achieve or provide something.
Hence option B is the correct antonym.

Q9.  INVIDIOUS
(a) Undesirable
(b) Greedy
(c) Charitable
(d) Ignite
Show Answer
S9. Ans.(c)
Sol. Invidious: (of an action or situation) likely to arouse or incur resentment or anger in others.
Charitable: full of love for and goodwill toward others.
Hence option C is the correct antonym.


Q10. PERVERSION
(a) Depravity
(b) Agitated
(c) Lavish
(d) Virtue
Show Answer
S10. Ans.(d)
Sol. Perversion: distortion or corruption of the original course, meaning, or state of something.
Virtue: conformity to a standard of right; morality.
Hence option D is the correct antonym.

Q11. FACADE 
(a) Frontage
(b) Semblance
(c) Veneer
(d) Reality
Show Answer
S11. Ans.(d)
Sol. Facade: a deceptive outward appearance.
Semblance: the outward appearance or apparent form of something, especially when the reality is different.
Reality: the state of things as they actually exist, as opposed to an idealistic or notional idea of them.
Hence option D is the correct antonym.

Q12. CONTEND
(a) Struggle
(b) Security
(c) Airy 
(d) Abandon

Show Answer
S12. Ans.(d)
Sol. Contend: struggle to surmount (a difficulty).
Abandon: give up completely (a practice or a course of action). 
Hence option D is the correct antonym.



Q13. RECOMMENCE
(a) Desist
(b) Renew
(c) Infamous
(d) Material
Show Answer
S13. Ans.(a)
Sol. Recommence: begin or cause to begin again. 
Desist: stop doing something; cease or abstain. 
Hence option A is the correct antonym.


Q14. INVIGORATE
(a) Energize
(b) Enervate
(c) Vend
(d) Accept
Show Answer
S14. Ans.(b)
Sol. Invigorate: give strength or energy to.
Enervate: make (someone) feel drained of energy or vitality. 
Hence option B is the correct antonym.


Q15. FACTION
(a) Grand
(b) State
(c) Conformity
(d) Clan
Show Answer
S15. Ans.(c)
Sol. Faction: dissension within an organization.
Conformity: compliance with standards, rules, or laws. 
Hence option C is the correct antonym.



You may also like to read: 


 





  
  



No comments