Antonyms Quiz For SSC Exams 2018-19:1st January


SSC CGL,  SSC CPO, SSC Stenographer 2018 Exams are big opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has already released exam dates for three SSC exams to be conducted in the month of January & February 2019 among which one major exam is SSC Stenographer Exam 2018, to be held from 5 to 7 February 2019. Also SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. English Section carries a heavy weightage in SSC CPO & SSC Stenographer exams. Also SSC CGL is no exception. Consolidating the level, priorities and type of questions, Daily English Quiz on SSCADDA & ADDA247 App is a productive outcome of our experts' efforts to sharpen your practice skills.

Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan for SSC Stenographer 2018 Exam is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. 


Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing 15 English Antonyms Questions and Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions (1-15): In the following questions, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word and click the button corresponding to it.

Q1. DISGRUNTLE
(a) Estrange
(b) Reconcile
(c) Sunder
(d) Incense
Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol. Disgruntle: to make ill-humored or discontented.
Estranged: no longer close or affectionate to someone; alienated.
Reconcile: restore friendly relations between.
Sunder: split apart.
Hence Disgruntle and Reconcile are antonyms to each other.


Q2. REPINE
(a) Gripe
(b) Rejoice
(c) Quibble
(d) Bleat
Show Answer
S2. Ans.(b)
Sol. Repine: to express dissatisfaction, pain or resentment usually tiresomely. 
Gripe: complain about something in a persistent, irritating way.
Rejoice: feel or show great joy or delight.
Quibble: argue or raise objections about a trivial matter.
Bleat: make a characteristic weak, wavering cry.
Hence Repine and Rejoice are antonyms to each other.

Q3. SAPIENT
(a) Imbecile
(b) Sage
(c) Perceptive
(d) Discerning
Show Answer
S3. Ans.(a)
Sol. Sapient: having or showing deep understanding and intelligent application of knowledge. 
Imbecile: stupid; idiotic.
Hence Sapient and Imbecile are antonyms to each other.

Q4. ASKEW
(a) Lopsided
(b) Oblique
(c) Symmetrical
(d) Crooked
Show Answer
S4. Ans.(c)
Sol. Askew: inclined as twisted to one side.
Lopsided: with one side lower or smaller than the other.
Symmetrical: made up of exactly similar parts facing each other or around an axis; showing symmetry.
Hence Askew and Symmetry are antonyms to each other.

Q5. SEETHE
(a) Plumb
(b) Cool
(c) Combative
(d) Diffused
Show Answer
S5. Ans.(b)
Sol. Seethe: boil or be turbulent as if boiling.
Plumb: measure (the depth of a body of water).
Hence Seethe and Cool are antonyms to each other.


Q6. IMPOUND
(a) Strengthen 
(b) Generate
(c) Stimulate
(d) Release
Show Answer
S6. Ans.(d)
Sol. Impound: seize and take legal custody of.
Hence Impound and Release are antonyms to each other.

Q7. IMPECUNIOUS
(a) Affluent 
(b) Comatose 
(c) Ruthless 
(d) Superficial
Show Answer
S7. Ans.(a) 
Sol. Impecunious: having little or no money.
Hence Impecunious and Affluent are antonyms to each other.

Q8. CLUMSY
(a) Adroit
(b) Messy 
(c) Convoluted
(d) Boorish
Show Answer
S8. Ans.(a) 
Sol.  Clumsy: awkward in movement or in handling things.
Adroit: clever or skillful.
Hence Clumsy and Adroit are antonyms to each other.

Q9. CONCUR
(a) Compliment
(b) Refute
(c) Labor
(d) Condone
Show Answer

S9. Ans.(b)
Sol. Concur: be of the same opinion; agree. Refute: prove (a statement or theory) to be wrong or false; disprove.
Hence Concur and Refute are antonyms to each other.

Q10. RABBLE
(a) Rag
(b) Nobility
(c) Scanty 
(d) Sanction

Show Answer
S10. Ans.(b)
Sol. Rabble: a disorderly crowd; a mob.
Nobility: the quality of being noble in character; integrity.
Hence Rabble and Nobility are antonyms to each other.

Q11. COTERIE
(a) Loner
(b) Socialize 
(c) Elite 
(d) Indecent
Show Answer
S11. Ans.(a)
Sol. Coterie: a small group of people with shared interests or tastes, especially one that is exclusive of other people.
Hence Coterie and Loner are antonyms to each other.

Q12. SACROSANCT
(a) Hallowed 
(b) Profane
(c) Hope 
(d) Revered
Show Answer
S12. Ans.(b)
Sol. Sacrosanct: (especially of a principle, place, or routine) regarded as too important or valuable to be interfered with.
Profane: not relating to that which is sacred or religious; secular.
Hence Sacrosanct and Profane are antonyms to each other.



Q13. CLEMENT
(a) Balmy
(b) Thrifty 
(c) Harsh
(d) Unreal
Show Answer
S13. Ans.(c)
Sol. Clement: (of a person or their actions) merciful.
Hence Clement and Harsh are antonyms to each other.

Q14. ESCAPADE
(a) Humorlessness
(b) Fling
(c) Stunt
(d) Gimmick

Show Answer
S14. Ans.(a)
Sol. Escapade: Adventure
Hence Escapade and Humorlessness are antonyms to each other.


Q15. STRATAGEM
(a) Heedful
(b) Ruse
(c) Cocky
(d) Truth
Show Answer
S15. Ans.(d)
Sol. Stratagem: Trick
Hence Stratagem and Truth are antonyms to each other.


You may also like to read: 


 





  
  



No comments