Synonyms Quiz For SSC Exams 2018-19: 24 December


SSC CGL,  SSC CPO, SSC Stenographer 2018 Exams are big opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has already released exam dates for three SSC exams to be conducted in the month of January & February 2019 among which one major exam is SSC Stenographer Exam 2018, to be held from 5 to 7 February 2019. Also SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. English Section carries a heavy weightage in SSC CPO & SSC Stenographer exams. Also SSC CGL is no exception. Consolidating the level, priorities and type of questions, Daily English Quiz on SSCADDA & ADDA247 App is a productive outcome of our experts' efforts to sharpen your practice skills.

Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan for SSC Stenographer 2018 Exam is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. 


Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing 15 English Synonyms Questions and Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.
   

Directions (1-15): Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

Q1. ENVISAGED
(a) Ensured
(b) Idealized
(c) Contemplated
(d) Created
Show Answer
S1. Ans. (c)
Sol. The word Envisaged means to contemplate; visualize. 
Hence option C is the correct choice.

Q2. OBDURATE
(a) Enduring
(b) Calm
(c) Obsessed
(d) Adamant
Show Answer
S2. Ans. (d)
Sol. The word Obdurate means stubborn or adamant.
 Hence option D is the correct choice.


Q3. IMBECILITY
(a) Stupidity
(b) Rusticity
(c) Verbosity
(d) Incoherence
Show Answer
S3. Ans. (a)
Sol.  The word Imbecility means stupidity or silliness.
Hence option A is the correct choice.

Q4. PALPABLE
(a) Obvious
(b) Immense
(c) Sufficient
(d) Hidden
Show Answer
S4. Ans. (a)
Sol. The word palpable means able to be touched or felt.
 Hence option A is the correct choice.

Q5. LAID-BACK
(a) Lie in wait
(b) Sardonic
(c) Lame
(d) Easy-going
Show Answer
S5. Ans. (d)
Sol. The word laid-back means relaxed or easy-going.
Hence option D is the correct choice.



Q6. SAUNTERING 
(a) Joking
(b) Borrowing
(c) Throwing
(d) Strolling
Show Answer
S6. Ans. (d)
Sol. The word Sauntering means to walk in a slow relaxed manner; strolling.
Hence option D is the correct choice.

Q7. HOBNOB
(a) Nagging
(b) Friendly chat
(c) Quarrel
(d) Pestering
Show Answer
S7. Ans. (b)
Sol.  Hobnob means Hangout with, socialize
Nagging means persistently painful or worrying.
Pestering means troubling or annoying (someone)
Hence option B is the correct choice.



Q8. DILLY-DALLYING 
(a) Quarrelling
(b) Bantering
(c) Warning
(d) Wasting time
Show Answer

S8. Ans. (d)
Sol. Dilly-dallying means waste time
Hence option D is the correct choice.



Q9. IGNOMINY
(a) Contented
(b) Disgrace
(c) Failure
(d) Critical
Show Answer
S9. Ans. (b)
Sol. Ignominy means disgraceful or dishonorable conduct
 Disgrace means state of shame, bad reputation
 Hence option B is the correct choice.
Q10. IMPERCEPTIBLY
(a) Extremely
(b) Invisibly
(c) Inconveniently
(d) Intensely
Show Answer
S10. Ans. (b)
Sol. Imperceptibly means in a way that is so slight, or subtle as not to be perceived
Invisibly means in a way that cannot be seen or perceived.
Hence option B is the correct choice.



Q11. REPRISAL
(a) Surprise
(b) Award
(c) Revision
(d) Retaliation
Show Answer
S11. Ans.(d)
Sol. Reprisal means retaliation against an enemy, for injuries received, by the infliction of equal or greater injuries.
Retaliation means the action of returning a military attack; counter-attack.
Hence option D is the correct choice.


Q12. QUAGMIRE
(a) Chromatic
(b) Immoral
(c) Restive
(d) Imbroglio
Show Answer
S12. Ans.(d)
Sol. Quagmire means an awkward, complex, or hazardous situation.
Imbroglio means an extremely confused, complicated, or embarrassing situation.
Hence option D is the correct choice.



Q13. RETICENT
(a) Manual
(b) Caution
(c) Cognizance
(d) Reserved
Show Answer
S13. Ans.(d)
Sol. Reticent means not revealing one's thoughts or feelings readily.
Reserved means slow to reveal emotion or opinions.
Hence option D is the correct choice.


Q14. EFFRONTERY
(a) Affirmation
(b) Commentary
(c) Rudeness
(d) Compliance
Show Answer

S14. Ans.(c)
Sol. Effrontery means shameless or impudent boldness; barefaced audacity.
Hence option C is the correct choice.

Q15. PHLEGMATIC
(a) Unhealthy
(b) Impassive
(c) Worldly
(d) Gigantic
Show Answer
S15. Ans.(b)
Sol. Phlegmatic means not easily excited to action or display of emotion.
Impassive means giving no sign of feeling or emotion.
Hence option B is the correct choice.




You may also like to read: 

 





  


No comments