Static Questions for SSC Exam 2018: 29th December



Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Polity Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.



Q1. The main crop of Meghalaya is...?
मेघालय की मुख्य फसल है:
(a) rice/ चावल
(b) wheat/ गेहूँ
(c) barley/ जौ
(d) None of the above/ उपरोक्त में से कोई नहीं
Show Answer
Ans(a)
Sol.  Besides the major food crops of rice and maize, the state is renowned for its horticultural crops like orange, lemon, pineapple, guava, litchi, banana, jack fruits and fruits such as plum, pear and peach.


Q2. The Loktak lake facing environmental problems is situated in..?
पर्यावरणीय समस्याओं से जूझ रही लोकतक झील कहाँ स्थित है?
(a) Orissa/ उड़ीसा
(b) Kerala/ केरल
(c) Assam/ असम
(d) Manipur/ मणिपुर
Show Answer
Ans(d)
Sol. Loktak Lake is the largest freshwater lake in Northeast India, and is famous for the phumdis (heterogeneous mass of vegetation, soil, and organic matter at various stages of decomposition) floating over it. Keibul Lamjao is the only floating national park in the world. It is located near Moirang in Manipur state, India.

Q3. Which city is served by Netaji Subhas Chandra Bose International Airport? 
नेताजी सुभाष चंद्र बोस अंतरराष्ट्रीय हवाई अड्डा द्वारा किस शहर की सेवा की जाती है?
(a) Shillong/ शिलांग
(b) Kolkata/ कोलकाता
(c) Nagpur/ नागपुर
(d) Pune/ पुणे
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Netaji Subhas Chandra Bose International Airport is an international airport located in Kolkata, West Bengal, India, serving the Kolkata metropolitan area.The airport was earlier known as Dum Dum Airport before being renamed after Netaji Subhas Chandra Bose, a prominent leader of Indian independence movement.

Q4. Name of the parliament of Israel is......
इजरायल की संसद का नाम है:
(a) Monarchy/ मोनार्की
(b) Congress/ कांग्रेस
(c) Supreme People’s Assembly/ सुप्रीम पीपुल्स असेंबली
(d) Knesset/ केसेट
Show Answer
Ans.(d)
Sol. The Knesset is the house of representatives (the parliament) of the State of Israel, in which the full range of current opinions are represented. Nevertheless, parties that reject the existence of the State of Israel as the state of the Jewish People, its democratic nature, or that incite racism may not participate in the elections.

Q5. Headquarter of SIDBI is in which of the following city? 
सिडबी का मुख्यालय निम्नलिखित में से किस शहर में है?
(a) Banglore/ बैंगलौर
(b) Kolkata/ कोलकाता
(c) Lucknow/ लखनऊ
(d) Pune/ पुणे
Show Answer
Ans.(c)
Sol. To promote, finance and for developing Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) in India, the Small Industries Development Bank of India (SIDBI) was set up on April 2, 1990 through an act of parliament. Tthe headquarters of SIDBI is in Lucknow.

Q6. Bandhavgarh National Park is situated in which of the following Indian state? 
बांधवगढ़ राष्ट्रीय उद्यान निम्नलिखित में से किस भारतीय राज्य में स्थित है?
(a) Maharashtra/ महाराष्ट्र
(b) Madhya Pradesh/ मध्य प्रदेश
(c) West Bengal/ पश्चिम बंगाल
(d) Himachal Pradesh/ हिमाचल प्रदेश
Show Answer
Ans.(b)
Sol. With one of the highest tiger populations in India, Bhandavgarh National Park is said to be located on a place said to have given by Lord Rama to Lakshamana, The National Park is located in Madhya Pradesh. The park is spread across an area of 446 square kilometers and is known to be the home for one of the most photographed tigers in the world.

Q7. Jayakwadi Dam is in which of the following state?
जयकवाड़ी बांध निम्नलिखित में से किस राज्य में है? 
(a) Karnataka/ कर्नाटक
(b) Andhra Pradesh/ आंध्र प्रदेश
(c) Kerela/ केरेल
(d) Maharashtra/ महाराष्ट्र
Show Answer
Ans.(d)
Sol. The Jayakwadi project is one of the largest irrigation projects in the Indian state of Maharashtra. It is a multipurpose project. The water is mainly used to irrigate agricultural land in the drought-prone Marathwada region of the state.


Q8. Who is the governor of Jammu and Kashmir?
जम्मू एवं कश्मीर के राज्यपाल कौन हैं? 
(a) V.P. Singh Badnore/ वी.पी. सिंह बदनोर
(b) Lt. General (Retd.) Nirbhay Sharma/ लेफ्टिनेंट जनरल (सेवानिवृत्त) निर्भय शर्मा
(c) Chennamaneni Vidyasagar Rao/ चेन्नामनेनी विद्यासागर राव
(d) Satya Pal Malik/ सत्य पाल मलिक
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Satya Pal Malik is the current Governor of Jammu and Kashmir, appointed by President Ram Nath Kovind on 21 August 2018. 

Q9. Capital of Canada is? 
कनाडा की राजधानी है?
(a) Ottawa/ ओटावा
(b) Astana/ अस्ताना
(c) Yerevan/ येरेवान
(d) Toronto/ टोरंटो
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Ottawa is Canada’s capital, in the southeastern province of Ontario, near the city of Montréal and the U.S. border. Sitting on the Ottawa River, it has at its centre Parliament Hill, with grand Victorian architecture and museums like the National Gallery of Canada, with noted collections of indigenous and other Canadian art. 

Q10. World Forestry Day is observed on which of the following date?
विश्व वानिकी दिवस निम्नलिखित में से किस तिथि को मनाया जाता है? 
(a) March 15/15 मार्च
(b) March 23/23 मार्च
(c) March 25/25 मार्च
(d) March 21/21 मार्च
Show Answer
Ans.(d)
Sol. World Forestry Day or International Day of Forests is celebrated worldwide every year on 21st of March at the international level in order to increase the public awareness among communities about the values, significance and contributions of the forests to balance the life cycle on the earth.

Q11. UNO Day is on...?
संयुक्त राष्ट्र दिवस कब मनाया जाता है?
(a) 20th July/20 जुलाई
(b) 14th November/14 नवंबर
(c) 12th February/12 फरवरी
(d) 24th October/24 अक्टूबर
Show Answer
Ans(d)
Sol. UN Day marks the anniversary of the entry into force in 1945 of the UN Charter. With the ratification of this founding document by the majority of its signatories, including the five permanent members of the Security Council, the United Nations officially came into being. 24 October has been celebrated as United Nations Day since 1948.

Q12. Which is India's largest library with a collection of over 190 million volumes of reading and information material?
190 मिलियन से अधिक संकलन और सूचना सामग्री के संग्रह के साथ भारत की सबसे बड़ी लाइब्रेरी कौन सी है?
(a) National Book Trust/ नेशनल बुक ट्रस्ट
(b) National Reading and Education centre/नेशनल रीडिंग एंड एजुकेशन सेंटर
(c) National Educational Resource Centre/ नेशनल एजुकेशन रिसोर्स सेंटर
(d) National Library/नेशनल लाइब्रेरी 
Show Answer
Ans(d)
Sol.  The National Library on the Belvedere Estate in Alipore, Kolkata,is the largest library in India by volume and India's library of public record. It is the largest in India with a collection in excess of 2.2 million books.


Q13.What is the Currency of North Korea?
उत्तर कोरिया की मुद्रा क्या है? 
(a) Litas/ लिटास
(b) Maluti/ मालूती
(c) Vatu/ वातु
(d) Won/वोन
Show Answer
Ans.(d)
Sol. The won or Korean People's Won is the official currency of North Korea. It is subdivided into 100 chon. The won is issued by the Central Bank of the Democratic People's Republic of Korea, based in the capital city, Pyongyang.

Q14. Ghumura is the folk dance of which of the following state?
घमूर निम्न में से किस राज्य का लोक नृत्य है?
(a) Odisha/ ओडिशा
(b) Assam/ असम
(c) West Bengal/ पश्चिम बंगाल
(d) Rajasthan/ राजस्थान
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Ghumura Folk Dance is a tribal dance,performed with traditional folk music in the tribal state of Orissa. Ghumura Dance form has also represent the nation in various international dance events.

Q15. Feroz Shah Kotla is in which of the following city?
फ़िरोज़ शाह कोटला निम्नलिखित में से किस शहर में है?
(a) Indore/ इंदौर
(b) Kochi/ कोच्चि
(c) Delhi/ दिल्ली
(d) Mumbai/ मुंबई
Show Answer
Ans.(c)
Sol. The Feroz Shah Kotla Ground is a cricket ground located at Bahadur Shah Zafar Marg, New Delhi. It was established in 1883 and is the second oldest international cricket stadium still functional in India, after the Eden Gardens in Kolkata. As of 2016, the India national cricket team has been undefeated for over 28 years in Test matches and for over 10 years in ODI matches at this ground.



You may also like to read:





    



No comments