Sentence Improvement Quiz For SSC Exams 2018: 22 December


SSC CGL,  SSC CPO, SSC Stenographer 2018 Exams are big opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has already released exam dates for three SSC exams to be conducted in the month of January & February 2019 among which one major exam is SSC Stenographer Exam 2018, to be held from 5 to 7 February 2019. Also SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. English Section carries a heavy weightage in SSC CPO & SSC Stenographer exams. Also SSC CGL is no exception. Consolidating the level, priorities and type of questions, Daily English Quiz on SSCADDA & ADDA247 App is a productive outcome of our experts' efforts to sharpen your practice skills.

Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan for SSC Stenographer 2018 Exam is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in the Examination. 


Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. Today, in this English quiz we are providing 15 English Sentence Improvement Questions and Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.



Directions (1-15): Improve the bracketed part of the sentence.

Q1. Sonu (would had) got this offer if he had attended the interview. 
(a) would have had
(b) would
(c) would have
(d) No improvement
Show Answer
S1. Ans.(c)
Sol. Use ‘would have’ in place of would had.
‘If + subject + had + V3……………+ Subject + would +have’ would be used.
Q2. The fact that he (can’t be able to) sing is known only to very few people. 
(a) is not able to
(b) couldn’t be able to
(c) can’t be
(d) No improvement
Show Answer
S2. Ans.(a)
Sol. Use ‘is not able to’ in place of ‘can’t be able to’. Modal ‘can’ never takes ‘able’ with it as can already implies the ability of the subject.

Q3. I made him (to do) the project against his wishes.
(a) to be done
(b) to have done
(c) do
(d) No improvement
Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol. Use ‘Do’ in place of to do, (make/made+ obj + V1) i.e. ‘make’ when used in active voice takes ‘bare infinitive’.


Q4. The cities are (bursting on the seams) with people.
(a) bursting on seams
(b) bursting at seams
(c) bursting at the seams
(d) No improvement
Show Answer
S4. Ans.(c)
Sol. Bursting at the seams→ If a place is bursting at the seams, it has a very large number of people or things in it.

Q5. However, great you may be, you cannot (trifle on) a man’s feelings.
(a) trifle along
(b) trifle upon
(c) trifle with
(d) No improvement
Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol. ‘Trifle with somebody’: to treat without due respect.
Hence, ‘trifle with’ is the right usage.


Q6. In order to get into the gang, the boy had to perform the (sanguine) task of stabbing a man to death.
(a) capital
(b) sanguinary
(c) akin
(d) No improvement
Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol. Sanguinary – Involving or causing much bloodshed.


Q7. Despite his father’s financial assistance he was always (hard on).
(a) hard in
(b) hard up
(c) hard out
(d) No improvement
Show Answer
S7. Ans.(b)
Sol. Hard up: to not have enough of something important or valuable.
Hard on: to treat or criticize somebody.
Hence, ‘hard up’ is the right usage.

Q8. At the present rate of exchange, fourteen (dozen cost) Rs.3000.
(a) dozen costs
(b) dozens cost
(c) dozens
(d) No improvement
Show Answer
S8. Ans.(d)
Sol. No improvement is required.
When a number is used before ‘dozen’ we do not use plural ‘dozens’.


Q9. The Vice Principal decided to resign when he was (passed over) for promotion to Principal.
(a) passed by
(b) passed off
(c) passed out
(d) No improvement
Show Answer
S9. Ans.(d)
Sol.  Pass over: to skip over someone or something; to fail to select someone or something.



Q10. Aspirin-related compounds (were used) for the treatment of pain since the 16th century B.C.
(a) are used
(b) have been used
(c) have used
(d) No Improvement
Show Answer

S10. Ans.(b)
Sol. ‘Present Perfect Tense’ + ‘Since’ + ‘Point in time’ rule will be applied.


Q11. His condition has only deteriorated, his life (hangs with threads).
(a) is hanging on threads
(b) hangs by a thread
(c) hangs on a thread
(d) No Improvement
Show Answer
S11. Ans.(b)
Sol. ‘Hang by a thread’ is an idiom which means ‘be in a highly precarious state’.
Thus option (b) is correct.


Q12. I won’t be able to leave for office until they (arrive).
(a) have arrived
(b) had arrived
(c) will have arrived
(d) No Improvement
Show Answer
S12. Ans.(d)
Sol. No improvement



Q13. (It is no good to cry) over past failures.
(a) It is of no good crying
(b) It is of no good to cry
(c) It is no good crying
(d) No Improvement
Show Answer
S13. Ans.(c)
Sol. The gerund form of the verb “cry” is “crying.” ‘It’s no use/no good + Gerund form of verb’ is grammatically correct.

Q14. Why should we (bothered)?
(a) bother
(b) bothering
(c) to bother
(d) No improvement
Show Answer
S14. Ans.(a)
Sol. “should” is a “modal” which will take base form of verb i.e. “bother” with it.


Q15. She (starts walks) without responding.
(a) start walking
(b) started walking
(c) starting walking
(d) No improvement
Show Answer
S15. Ans.(b)
Sol. Only option B fits in the context thus justifying the tense and correct form of verb (i.e. V1 +ing).

 You may also like to read: 

  




    





  


No comments