Physics [Electricity & Magnetism] Questions for Railway ALP Stage-II Exam : 3rd December 2018


Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,27,278 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 


Q1. Magnetism in materials is due to
किसी सामग्री में चुंबकत्व किसके कारण है
(a) electrons at rest/ इलेक्ट्रॉन की स्थिरता
(b) circular motion of electrons/ इलेक्ट्रॉन की घूर्नन गति
(c) protons at rest/ प्रोटॉन की स्थिरता
(d) all neutrons at rest/ सभी न्यूट्रॉन की स्थिरता
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Magnetism is seen whenever electrically charged particles are in motion—for example, from movement of electrons in an electric current, or in certain cases from the orbital motion of electrons around an atom's nucleus.

Q2. The earth wire of a cable is connected to
एक केबल की अर्थ तार किससे जुडी होती है
(a) the outer metallic body of the appliance/ उपकरण के बाहरी धातु शरीर से
(b) the fuse of the appliance/ उपकरण के फ्यूज से
(c) the filament of the appliance/ उपकरण के फिलामेंट से
(d) short circuitry of the appliance/ उपकरण के शॉर्ट परिपथ से
Show Answer
Ans.(a)
The earth wire connects the appliance body to a metal rod/plate buried under the ground.The neutral wire completes the circuit and carries current away from the appliance. The third wire, called the earth wire (green/yellow) is a safety wire and connects the metal case of the appliance to the earth.

Q3. Tungsten is used for the manufacture of the filament of an electric bulb, because
टंगस्टन का उपयोग इलेक्ट्रिक बल्ब के फिलामेंट के निर्माण के लिए किया जाता है, क्योंकि
(a) it is a good conductor/ यह एक सुचालक है
(b) it is economical/ यह किफायती है
(c) it is malleable/ यह लचीला है
(d) it has a very high melting point/ उच्च गलनांक बिंदु है
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Pure tungsten has some amazing properties including the highest melting point (3695 K), lowest vapor pressure, and greatest tensile strength out of all the metals.Because of these properties it is the most commonly used material for light bulb filaments.

Q4. The device which converts AC to DC is
यंत्र जो AC को DC में परिवर्तित करता है?
(a) oscillator /ऑस्कीलेटर
(b) simplifier/सिम्पलीफायर
(c) rectifier/रेक्टीफायर
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं
Show Answer
Ans.(c)
Sol. A rectifier is an electrical device that converts alternating current (AC), which periodically reverses direction, to direct current (DC), which flows in only one direction. The process is known as rectification, since it "straightens" the direction of current.

Q5. Which of the following metals is used for the manufacture of heating elements provided in electric iron?
एलेक्ट्रिक आयरन में प्रदान किए गए हीटिंग तत्वों के निर्माण के लिए निम्नलिखित में से कौन सी धातुओं का उपयोग किया जाता है?
(a) Nickel/ निकेल
(b) Chromium/ क्रोमियम
(c) Nichrome/ निक्रोम
(d) Tungsten/ टंगस्टन
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Nichrome wire is an alloy made from nickel and chromium. It resists heat and oxidation and serves as a heating element in products such as toasters and hair dryers.

Q6. Electrostatic precipitator is used to control the pollution of
इलेक्ट्रोस्टैटिक अवक्षेपक का इस्तेमाल _______ प्रदूषण को नियंत्रित करने के लिए किया जाता है?
(a) air/वायु
(b) water/जल
(c) noise/ ध्वनि
(d) thermal/ ऊष्मीय
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Originally designed for recovery of valuable industrial-process materials, electrostatic precipitators are used for air pollution control, particularly for removing particles from waste gases at industrial facilities and power-generating stations.

Q7. Tape recorder should not be kept near one of the following things
टेप रिकॉर्डर को निम्नलिखित में से किस के पास नहीं रखा जाना चाहिए?
(a) clock/घडी
(b) magnet/चुम्बक
(c) electrical switchboard/ इलेक्ट्रिक स्विच बोर्ड
(d) radio/ रेडियो
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Tape recorder should not be kept near magnet.

Q8. Which of the following is a good conductor of heat but a bad conductor of electricity?
इनमें से कौन सा ऊष्मा का सुचालक है लेकिन बिजली का कुचालक है?
(a) Celluloid/ सेल्यूलाइड
(b) Rubber/ रबड़
(c) Asbestos/ अदह
(d) Mica/ अभ्रक
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Mica is a bad conductor of electricity (very good insulator), but it is a very good conductor of heat. 

Q9. A photostat machine works on 
एक फोटोस्टैट मशीन किस सिद्धांत पर कार्य करती है?
(a) electromagnetic image making/ विद्युत चुम्बकीय छवि बनाने
(b) electrostatic image making/ इलेक्ट्रोस्टैटिक छवि बनाने
(c) magnetic image making / चुंबकीय छवि बनाने
(d) thermal image making / थर्मल छवि बनाने
Show Answer
Ans.(b)
Sol. All Electrostatic Copiers work under the premise that a charge of electricity is place on an Image Drum which has the ability to retain the electric charge much like a capacitor holds its charge but with the ability to hold or release the charge depending on how much light and darkness is applied to the Image Drum. A photocopier (also known as a copies of documents and other visual images quickly and cheaply. Most current photocopiers use a technology called xergorahpy. A dry process using heat. Copiers can also use other technologies such as ink jet, but xerography is standard for office copying.

Q10. Lightning is caused due to
 तड़ित किस के कारण होता है?
(a) electric power/ विद्युत शक्ति
(b) electric discharge/ बिजली का निर्वहन
(c) electric leak/ विद्युत रिसाव
(d) electric pressure/ बिजली का दबाव
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Often lightning occurs between clouds or inside a cloud. But the lightning we usually care about most is the lightning that goes from clouds to ground—because that's us! As the storm moves over the ground, the strong negative charge in the cloud attracts positive charges in the ground(Lightning is caused due to electric discharge).

You may also like to read:
 

No comments