Important History Questions for SSC Exam 2018: 31st December


Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important History Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.



Q1.Shah Jahan built Taj Mahal in memory of ___________.
शाहजहां ने ___________ की याद में ताजमहल बनाया था?
(a) Ruqayya Sultan Begum/रुकय्या सुल्तान बेगम
(b) Jodha Bai/जोधा बाई
(c) Mumtaz Mahal/मुमताज महल
(d) Nur Jahan/नूरजहां
Show Answer
Ans.(c)
Sol.The Taj Mahal was commissioned by Shah Jahan in 1631, to be built in the memory of his wife Mumtaz Mahal


Q2. Prithviraj Chauhan married _________. She was the daughter of his enemy Jaichandra Gahadwal.
पृथ्वीराज चौहान ने अपने दुश्मन जयचंद्र गहदवाल की बेटी _________ से विवाह किया था.
(a) Krishnavati / कृष्णवती
(b) Purvavati / पूर्वावती
(c) Somyukta / सोम्युकता
(d) Saumyavati / सौमवती
Show Answer
Ans.(c)  
Sol.Somyukta or Sanyogita is married to Prithviraj chauhan. She was the daughter of his enemy Jaichandra Gahadwal

Q3. Aurangzeb put his father ___________ under house arrest in Agra Fort.
औरंगजेब ने अपने पिता ___________ को आगरा किले में कैद करके रखा था 
(a) Humayun / हुमायूं
(b) Shah Jahan / शाहजहां
(c) Akbar / अकबर
(d) Bahadur Shah / बहादुर शाह
Show Answer
Ans.(b)
Sol.Aurangzeb put his father Shah Jahan under house arrest in Agra fort

Q4. Akbar was born in the year __________. 
अकबर का जन्म _____वर्ष में हुआ था.
(a) 1542
(b) 1642
(c) 1742
(d) 1842
Show Answer
Ans.(a)
Sol.Akbar was born as Abu'l-Fath Jalal-ud-din Muhammad at the Umerkot fort in Sind on October 15, 1542.

Q5. The battle of Tarain was fought between Prithviraj Chauhan and _____.
ताराइन की लड़ाई पृथ्वीराज चौहान और ________ के बीच लड़ी गई थी.
(a) Mahmud Gaznabi/महमूद गज़ानबी
(b) Muhammad Ghori/मोहम्मद गोरी
(c) Babar/बाबर
(d) Humayun/हुमायूँ
Show Answer
Ans.(b)
Sol.The Battle of Tarian was fought between Ghurid army of Mohammed Ghori and Rajput army of Prithviraj Chauhan

Q6. Brihadratha was the ruler of which dynasty?
बृहद्रथ किस वंश का शासक था?
(a) Nanda/नंदा
(b) Maurya/मौर्य
(c) Mughal/मुग़ल
(d) Haryanka/हर्यंका
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Brihadratha Maurya was the last ruler of the Maurya Empire. He ruled from c. 187 – c. 180 BCE. 

Q7. Who built Jodhpur Fort?
जोधपुर किले का निर्माण किसने करवाया था?
(a) Guru Ramdas/गुरु रामदास
(b) Shah Jahan/शाहजहाँ
(c) Rao Jodha/राव जोध
(d) Mahatma Gandhi/महात्मा गांधी
Show Answer
Ans.(c)
Sol.Mehrangarh (Mehran Fort) or Jodhpur Fort is located in Jodhpur, Rajasthan, is one of the largest forts in India. It is built around 1460 by Rao Jodha.


Q8. Which was first Newspaper to be published in India?
भारत में प्रकाशित होने वाला पहला अख़बार कौन सा था?
(a) Indian Gazette/ भारतीय राजपत्र
(b) Bengal Gazette / बंगाल राजपत्र
(c) Pune Chronicle/ पुणे क्रॉनिकल
(d) Indian Capsule/ भारतीय कैप्सूल
Show Answer
Ans.(b)
Sol.Bengal Gazette was an English newspaper published from Kolkata (then Calcutta), India by James Augustus Hickey. It was the first major newspaper in India, started in 1780. It was published for two years

Q9. The Peshwa's office was most powerful under -
पेशवा का कार्यालय सबसे शक्तिशाली किस के अंतर्गत था?
(a) Balaji Baji Rao /बालाजी बाजी राव
(b) Baji Rao - I/बाजी राव-I
(c) Madhava Rao /माधव राव
(d) Balaji Vishwanath/बालाजी विश्वनाथ
Show Answer
Ans.(b)
Sol. The Peshwa's office was most powerful under Baji Rao I. Under Peshwa administration and with the support of several key generals and diplomats, the Maratha Empire reached its zenith, ruling most of the Indian subcontinent.

Q10. Pushyamitra Was the ruler of which dynasty?
पुष्यमित्र किस वंश का शासक था?
(a) Nanda /नंदा
(b) Haryanka/हर्यंका
(c) Maurya /मौर्या
(d) Shunga/शुंगा
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Pushyamitra Shunga was the founder and first ruler of the Shunga Empire in East India. Pushyamitra was originally a Senapati "General" of the Maurya Empire. In 185 BCE he assassinated the last Mauryan Emperor, Brihadratha Maurya, during an army review, and proclaimed himself King.

Q11. Ajmer Sharif or Dargah Sharif is a sufi shrine (Dargah) of which sufi saint ?
अजमेर शरीफ या दरगाह शरीफ किस सूफी संत का एक सूफी मंदिर (दरगाह) है?
(a) Baba Farid /बाबा फरीद
(b) Qutb-din Bakhtiyar Kaki/ कुतुब-दीन बख्तियार काकी
(c) Moinuddin Chisti / मोइनुद्दीन चिस्ती
(d) Khwaja Bahuddin/ ख्वाजा बहाउद्दीन
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Ajmer Sharif Dargah, Ajmer Dargah, Ajmer Sharif or Dargah Sharif is a sufi shrine (Dargah) of sufi saint, Moinuddin Chishti located in Ajmer, Rajasthan, India.

Q12. The Khajuraho temples were built by ?
खजुराहो मंदिर का निर्माण किस के द्वारा किया गया था?
(a) Holkars /होल्कर्स
(b) Sindias/सिंदिया
(c) Bundela Rajputs /बुंदेला राजपूत
(d) Chandela Rajtuts/चंदेला राजपूत
Show Answer
Ans.(d)
Sol. The Khajuraho temple complex is a series of beautifully built and decorated buildings in Madhya Pradesh. Of the 85 temples originally built by the Chandela dynasty between 900 AD and 1130 AD.


Q13.Ranthambhor was-
रणथंभौर क्या था
(a) A Mughal palace/ एक मुगल महल
(b) A Rajput fort/ एक राजपूत किला
(c) Capital of the khaljis/ खालिज की राजधानी
(d) A Buddist pilgrimage centre/ एक बौद्ध तीर्थ केंद्र
Show Answer
Ans.(b)
Sol. The Ranthambore fort was built by a Chauhan ruler.

Q14.Which of the following languages was in vogue during Mughal period in the courts of India?
भारत की अदालतों में मुगल काल के दौरान निम्नलिखित में से कौन सी भाषा प्रचलित थी?
(a) French / फ्रांसीसी
(b) Persian/ फ़ारसी
(c) Portugese/ पुर्तगाली
(d) Arabic/ अरबी
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Because the Mughal Empire was ruled by a Chagatai Turkic dynasty which was a Persianate - as in deeply influenced by the Persian culture and language, despite being Turkic in origin. Due to that, Persian was the official language of the Empire.

Q15.Where was saint kabir born?
संत कबीर का जन्म कहाँ हुआ था?
(a) Delhi/ दिल्ली
(b) Varanasi/वाराणसी
(c) Mathura /मथुरा
(d) Hyderabad/हैदराबाद
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Kabir was a 15th-century Indian mystic poet, Sufi and saint, whose writings influenced basic indian spirutuality, Global influence and his verses are found in Sikhism's scripture Guru Granth Sahib. He was born in an untouchable caste and raised by a Muslim family.



You may also like to read:





    



No comments