Important History Questions for SSC & Railway Exam 2018: 17 December


Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing Important History Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.





Q1. Name of the university famous in the post-Gupta Era was: गुप्त युग के बाद प्रसिद्ध विश्वविद्यालय का नाम _______ था.
(a) Kanchi / कांची
(b) Taxila / तक्षशिला
(c) Nalanda / नालंदा
(d) Vallabhi / वल्लभी
Solution:
Nalanda was a Mahavihara, a large Buddhist monastery, in the ancient kingdom of Magadha (modern-day Bihar) in India. The site is located in southeast of Patna near the town of Bihar Sharif, and was a centre of learning from the fifth century CE to c. 1200 CE.It is a UNESCO World Heritage Site.

Q2. The First Jain Tirthankara: प्रथम जैन तीर्थंकर का नाम बताईये.
(a) Arishtanemi / अरिष्टनेमि
(b) Parshvanath / पार्श्वनाथ
(c) Ajitanath / अजितनाथ
(d) Rishabha / ऋषभ
Solution:
The first tirthankara was Rishabhanatha, who is credited for formulating and organising humans to live in a society harmoniously.

Q3. The paintings of Ajanta inspired by? अजंता की पेंटिंग्स किससे प्रेरित है ?
(a) Compassionate Buddha / दयालु बुद्ध
(b) Radha-Krishan Leela / राधा-कृष्ण लीला
(c) Jain Thirthankaras / जैन तीर्थंकर
(d) Mahabharata encounters / महाभारत मुठभेड़
Solution:
The paintings in the Ajanta caves predominantly narrate the Jataka tales. These are Buddhist legends describing the previous births of the Buddha.

Q4. The oldest dynasty among the following is? निम्नलिखित में से सबसे प्राचीन राजवंश कौन सा है?
(a) Maurya / मौर्य
(b) Kanva / कंव
(c) Kushan / कुषाण
(d) Gupta / गुप्ता
Solution:
The Maurya Empire was a geographically extensive Iron Age historical power founded by Chandragupta Maurya which dominated ancient India between 322 BCE and 187 BCE.

Q5. The Brihadeshwar Temple situated in Thanjavur dedicated to? थंजावुर में स्थित बृहदेश्वर मंदिर किस को समर्पित है ?
(a) Shiva/शिव
(b) Indra/इंद्रा
(c) Vishnu/विष्णु
(d) Brahma/ब्रह्मा
Solution:
Brihadishvara Temple, also called Rajarajesvaram or Peruvudaiyar Kovil, is a Hindu temple dedicated to Shiva located in Thanjavur, Tamil Nadu, India.

Q6. All the following statements regarding the Indus Valley Civilization are correct except— 
निम्नलिखित में से किसे छोड़कर सिंधु घाटी सभ्यता के बारे में सभी कथन सत्य हैं?
(a) The Indus Valley Civilization was an advanced urban civilization / सिंधु घाटी सभ्यता एक उन्नत शहरी सभ्यता थी
(b) Iron was not known to the people / लोहा लोगों के लिए अज्ञात था.
(c) It is difficult to say to which race the people belonged / यह कहना मुश्किल है कि लोग किस समय से सम्बन्धित थे.
(d) The people knew nothing about agriculture / लोगों को कृषि के बारे में कुछ नहीं पता था
Solution:
The Indus Valley Civilisation (IVC), or Harappan Civilisation,was a Bronze Age civilisation (3300–1300 BCE; mature period 2600–1900 BCE) mainly in the northwestern regions of South Asia, extending from what today is northeast Afghanistan to Pakistan and northwest India.

Q7. Which one of the following was not known to the Hrappans? निम्नलिखित में से कौन सा हड़प्पन वासियों के लिए अज्ञात था?
(a) Construction of Wells / कुओं का निर्माण
(b) Construction of Pillars / स्तंभों का निर्माण
(c) Construction of Drains / नालियों का निर्माण
(d) Construction of Arches / मेहराब का निर्माण
Solution:
Arches appeared as early as the 2nd millennium BC in Mesopotamian brick architecture,and their systematic use started with the ancient Romans, who were the first to apply the technique to a wide range of structures.

Q8. The earliest city discovered in India was— निम्न में से वह सबसे पुराना शहर कौन सा है जो भारत में खोजा गया था?
(a) Harappa / हड़प्पा
(b) Rangpur / रंगपुर
(c) Mohenjodaro / मोहनजोदड़ो
(d) Sindh / सिंध
Solution:
Marshall, Rai Bahadur Daya Ram Sahni and Madho Sarup Vats began excavating Harappa in 1921, finding buildings and artefacts indicative of an ancient civilisation.

Q9. From which one of the following places, remains of wells have been found in houses belonging to the developed stage of the Indus Valley निम्नलिखित में से वह कौन सा स्थान, जहां सिन्धु घटी के विकसित चरण से सम्बन्धित घरों में कुओं के अवशेष पाए गये थे?
(a) Harappa / हड़प्पा
(b) Kalibangan / कालीबंगा
(c) Mohenjodaro / मोहनजोदड़ो
(d) None of these/ इनमें से कोई नहीं
Solution:
Mohenjo-daro is an archaeological site in the province of Sindh, Pakistan. Built around 2500 BCE, it was one of the largest settlements of the ancient Indus Valley civilization, and one of the world's earliest major cities, contemporaneous with the civilizations of ancient Egypt, Mesopotamia, Minoan Crete, and Norte Chico.

Q10. A copper chariot of Harappa times was discovered at— हड़प्पा समय के तांबा रथ की खोज कहाँ की गई थी?
(a) Kuntal / कुन्थल
(b) Rakhigarhi / राखीगढ़ी
(c) Daimabad / दैमाबाद
(d) Banawali / बनावली
Solution:
Daimabad is a deserted village and an archaeological site on the left bank of the Pravara River, a tributary of the Godavari River in Srirampur taluka in Ahmednagar district of Maharashtra state in India.

Q11. Where is Muslim mosque situated where a hair of pagamber Mohammad Saheb has been preserved? मुस्लिम मस्जिद कहां स्थित है जहां पगंबर मोहम्मद साहेब के केश संरक्षित किए गए हैं?
(a) Ajmer / अजमेर
(b) Ahmedabad /अहमदाबाद
(c) Srinagar / श्रीनगर
(d) Mecca / मैका
Solution:
The Hazratbal Shrine, is a Muslim shrine in Hazratbal, Srinagar, Jammu & Kashmir. It contains a relic, the Moi-e-Muqqadas, believed by many Muslims of Kashmir to be a hair of prophet Muhammad.

Q12. In the Maratha Empire the Prime Minister in the council of ministers was called? मराठा साम्राज्य में प्रधान मंत्री की परिषद मंत्री को क्या कहा जाता था?
(a) Peshwa / पेशवा
(b) Sachiv / सचिव
(c) Mantri /मंत्री
(d) Samanta / सामंत
Solution:
A Peshwa was the equivalent of a modern Prime Minister in the Maratha Empire.

Q13. The famous Kohinoor diamond was produced from one of the mines in प्रसिद्ध कोहिनूर हीरा का निर्माण निम्नलिखित किस खान में हुआ था?
(a) Orissa / उड़ीसा
(b) Chhota Nagpur / छोटा नागपुर
(c) Bijapur /बीजापुर
(d) Golconda / गोलकोंडा
Solution:
The famous Koh-i-Noor ("mountain of light” in Persian) diamond weights 105.60 cts and is considered one of the 5 priciest diamonds in the world was mined in Golconda, India.

Q14. The Khilji Sultans of Delhi were दिल्ली के खिलजी सुल्तान कौन थे?
(a) Mongols / मंगोली
(b) Afghans / अफगानी
(c) Turks / तुर्की
(d) A Jat tribe / जाट जनजाति
Solution:
The Khiljis were one of the clans of the Turks. The rule of Khilji Dynasty has reached the power and influence of Delhi Sultanate to its peak. The Khilji’s were marked by wars and internal conflicts.

Q15. During the rule of______ Ibn Batuta visited India. ______ के शासनकाल के दौरान इब्न बतूता ने भारत का दौरा किया.
(a) Iltutmish / इल्तुतमिश
(b) Ala-ud-din Khalji / अला- उद -दीन खिलजी
(c) Muhammad bin Tughluq / मुह्हमद बिन तुगलक
(d) Balban / बलबान
Solution:
After his third pilgrimage to Mecca, Ibn Battuta decided to seek employment with the Muslim Sultan of Delhi, Muhammad bin Tughluq. In the autumn of 1330 (or 1332), he set off for the Seljuk controlled territory of Anatolia with the intention of taking an overland route to India.

               

You may also like to read:





  • SSC Books 2018: Best Books for SSC CGL, GD & CPO
  • Check Latest Updates About SSC CGL Exams
  • Check Latest Updates About RRB Group D Exams





  •     



    No comments