Important Geography Questions for SSC & Railway Exam 2018: 25 December


Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Geography questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.




Q1. In higher areas the composition of laterite soil is of _____ nature. लेटराइट मिट्टी की संरचना के उच्च क्षेत्रों में _____ प्रकृति की होती है।
(a) Alkaline / क्षारीय
(b) Saline / लवणीय
(c) Acidic / अम्लीय
(d) Balanced / संतुलित
Solution:
Laterite soil is poor in lime content that’s why it is found acidic in high hilly areas.

Q2. In which of the state land with maximum area an unusable? किस राज्य में अधिकतम क्षेत्रफल वाली भूमि अनुपयोगी है?
(a) Rajasthan / राजस्थान
(b) Gujarat / गुजरात
(c) Madhya Pradesh / मध्य प्रदेश
(d) Jammu and Kashmir/ जम्मू और कश्मीर
Solution:
Most part of Rajasthan contains sandy soil. Also,rainfall in this area is very low so it has maximum unusable area in terms of cultivation as well as habitation.

Q3. Petrology is the study of – पेट्रोलॉजी किसका अध्ययन है?
(a) Land / भूमि
(b) Mineral/ खनिज
(c) Rock / रॉक
(d) Soil /मृदा
Solution:
Petrology is the study of rocks whereas pedology is the study of soil.

Q4. Which of the following instrument is used to measure the salinity of soil? मृदा की लवणता को मापने के लिए निम्न में से किस उपकरण का उपयोग किया जाता है?
(a) Electrical Conductivity Meter / विद्युत चालकता मीटर
(b) Hygrometer / हाइग्रोमीटर
(c) Psychrometer / साइकोमीटर
(d) Scaler / स्केलर
Solution:
An electrical conductivity meter, or EC meter, is the only common device that can be used to measure the salinity of soil.

Q5. Jaya and HKR-120 are two main variety of- जया और HKR-120 किसकी दो मुख्य किस्में हैं?
(a) Wheat / गेहूं
(b) Millet/ बाजरा
(c) Jwar / ज्वार
(d) Rice / चावल
Solution:
Jaya and HKR-120 are the two important varieties of rice along with others such as Jamuna, Krishna and Ratna. India is the second largest producer of rice after China.

Q6. During eclipse the darkest part of the shadow is known as- ग्रहण के दौरान छाया के सबसे गहरे भाग को निम्न में से किस रूप में जाना जाता है?
(a) Halo / हेलो
(b) Black Hole / ब्लैक होल
(c) Penumbra / पेनम्ब्रा
(d) Umbra / अम्बरा
Solution:
The umbra (Latin for "shadow") is the innermost and darkest part of a shadow, where the light source is completely blocked by the occluding body. An observer in the umbra experiences a total eclipse.

Q7. Natural phenomenon known as “Midnight Sun” is? किस प्राकृतिक घटना को "मिडनाइट सन" कहा जाता है?
(a) Evening light /सांध्य प्रकाश
(b) Rising Sun / उगता हुआ सूर्य
(c) Very bright Moon / बहुत चमकीला चंद्रमा
(d) Shining of Sun in Arctic and Antarctica circle / आर्कटिक और अंटार्कटिका सर्कल में सूर्य की चमक
Solution:
The midnight sun is a natural phenomenon that occurs in the summer months in places north of the Arctic Circle or south of the Antarctic Circle, when the sun remains visible at the local midnight.

Q8. Which of the following is not a satellite of Jupiter? निम्नलिखित में से कौन बृहस्पति का उपग्रह नहीं है?
(a) Deimos / डीमोस
(b) Ganymede / गैनीमेड
(c) Callisto / कैलिस्टो
(d) Europa / यूरोपा
Solution:
Deimos is the smaller and outer of the two natural satellites of the planet Mars, the other being Phobos.

Q9. The hottest planet in the solar system? सौरमंडल का सबसे गर्म ग्रह?
(a) Jupiter / बृहस्पति
(b) Saturn / शनि
(c) Venus / शुक्र
(d) Uranus / यूरेनस
Solution:
Venus is the hottest planet even though Mercury is the closest planet to the Sun. The reason that Venus is hotter than Mercury is because it has an atmosphere made of carbon dioxide; it also has clouds of acid inside its atmosphere. This is called greenhouse effect.

Q10. Which planet is known as big as Earth in our solar system? कौन सा ग्रह हमारे सौर मंडल में पृथ्वी समान बड़ा माना जाता है?
(a) Mercury / बुध
(b) Mars/ मंगल
(c) Venus / शुक्र
(d) Pluto / प्लूटो
Solution:
In terms of size, average density, mass, and surface gravity, Venus is very similar to Earth.. It is also known as Earth’s twin or ‘sister planet’.

Q11. Which one of the following region is most rich in coal deposits? कोयला भण्डार में निम्नलिखित में से कौन सा क्षेत्र सबसे अधिक समृद्ध है?
(a) Bramhaputra Valley/ ब्रह्मपुत्र घाटी
(b) Damodar Valley/ दामोदर घाटी
(c) Mahanadi Valley/ महानदी घाटी
(d) Godavari Valle/ गोदावरी घाटी
Solution:
Damodar Valley region is most rich in coal deposits.

Q12. Which of these is a dwarf planet? इनमें से कौन एक बौना ग्रह है?
(a) Neptune/ नेपच्यून
(b) Titan/ टाइटन
(c) Eris/ एरिस
(d) Hydra/ हाइड्रा
Solution:
A dwarf planet is a planetary-mass object that is neither a planet nor a natural satellite. That is, it is in direct orbit of a star, and is massive enough for its gravity to crush it into a hydrostatically equilibrious shape (usually a spheroid), but has not cleared the neighborhood of other material around its orbit. Eris is a dwarf planet.

Q13. The term "Doab" means – "दोआब" शब्द का अर्थ है
(a) a land between two mountains/ दो पहाड़ों के बीच की भूमि
(b) a land between two lakes/ दो झीलों के बीच की भूमि
(c) a land between two rivers/ दो नदियों के बीच की भूमि
(d) a land between two seas/ दो समुद्रों के बीच की भूमि
Solution:
Doab is a term used for tract of land lying between two rivers.

Q14. Which place is said to be the Manchester of South India? किस स्थान को दक्षिण भारत का मैनचेस्टर कहा जाता है?
(a) Coimbatore/ कोयंबटूर
(b) Salem/ सलेम
(c) Thanjavur/ तंजावुर
(d) Madurai/ मदुरै
Solution:
Coimbatore is referred to as the "Manchester of South India" due to its cotton production and textile industries.

Q15. Even after sunset, the air near the Earth's surface continue to receive heat due to: सूर्यास्त के बाद भी, पृथ्वी के सतह के पास की हवा किस कारण से ऊष्मा प्राप्त करती रहती है?
(a) Insolation /सूर्यताप
(b) Terrestrial Radiation/ पार्थिव विकिरण
(c) Conduction/चालन
(d) Convection/संवहन
Solution:
Even after sunset, the air near the Earth's surface continue to receive heat due to Terrestrial Radiation.

               


You may also like to read:






    



No comments