Important Current Affairs Questions for Railway Exam 2018: 27th December 2018


Dear Readers, SSC CHSL Exam & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but cut off mark crossing the required score in a vital role. We have this for critical Static GK Providing, If you are regular in GA section in good to help you follow the content provided on sscadda website and adda247 app about general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.



Q1. Indian firm India Ports Global Limited has taken over the operations of an Iranian port. What is the name of the port?
. Indian firm India Ports Global Limited has formally taken over the operation of an Iranian port. What is the name of the port?
(a) Shaheed Behesti port / Shaheed Great Ports
(b) Bandar Mahshahr port/ बंदर महशर बंदरगाह
(c) Shaheed Samarinda port/ शहीद समरिन्दा बंदरगाह
(d) Port of Ashdod/ एशडोड का बंदरगाह
Show Answer


S1. Ans.(a)
Sol. Indian firm India Ports Global Limited formally took over the operations of Chabahar’s Shaheed Behesti port in Iran, which opens a trade route between India and central Asia bypassing Pakistan.


Q2. The Reserve Bank of India will soon introduce Rs 20 notes with additional features. It will bear the signature of ________.
भारतीय रिजर्व बैंक जल्द ही अतिरिक्त सुविधाओं के साथ 20 रुपये के नोट पेश करेगा। यह ________ के हस्ताक्षर को वहन करेगा।
(a) RBI Deputy Governor/ आरबीआई के डिप्टी गवर्नर
(b) Finance Secretary/) वित्त सचिव
(c) Finance Minister/ वित्त मंत्री
(d) RBI Governor/ आरबीआई गवर्नर
Show Answer
S2. Ans.(d)
Sol. The Reserve Bank of India will soon introduce Rs 20 notes with additional features. Rs. 20 Note bears the signature of RBI Governor.

Q3. ‘Atal Ayushman Uttarakhand Yojana’ has been launched in Uttarakhand. How many households will be benefited under the scheme?
'अटल आयुष्मान उत्तराखंड योजना' उत्तराखंड में शुरू की गई है। योजना के तहत कितने घरों को लाभान्वित किया जाएगा?
(a) 11 lakh/ लाख
(b) 23 lakh / लाख
(c) 49 lakh/ लाख
(d) 29 lakh/ लाख
Show Answer

S3. Ans.(b)
Sol. ‘Atal Ayushman Uttarakhand Yojana’ has been launched in Uttarakhand. Under the scheme, each household in the state will be able to avail medical treatment of up to 5 lakh rupees annually. The scheme will benefit 23 lakh households and cover 1,350 critical diseases.

Q4. Padma Shri awardee Sulagitti Narasamma passed away in Bengaluru. She was a well-known ________.
पद्म श्री अवार्डी सुलगिति नरसम्मा का बेंगलुरु में निधन हो गया। वे एक प्रसिद्ध ________ थी।
(a) Sports person/ खिलाडी
(b) Classical Singer/ शास्त्रीय गायक
(c) Dancer/ नर्तक
(d) Social worker/ सामाजिक कार्यकर्ता
Show Answer

S4. Ans.(d)
Sol. Social worker and Padma Shri awardee Sulagitti Narasamma passed away in Bengaluru. She was 98 years old. Narasamma had helped deliver more than 15,000 babies, free of charge, in Krishnapura, a remote village in Pavagada Taluk in Karnataka. Narasamma was awarded multiple honors for performing the traditional deliveries during her 70 years of service.

Q5. Paddy Ashdown has died aged 77 after a short illness. He was a well-known _________.
एक छोटी बीमारी के बाद पेद्दी  आशडान का 77 वर्ष की आयु में निधन हो गया। वह एक प्रसिद्ध _________ थे।
(a) Comedian/ कॉमेडियन
(b) Politician / राजनीतिज्ञ
(c) Quiz Master/ क्विज़ मास्टर
(d) Environmentalist/ पर्यावरणविद
Show Answer

S5. Ans.(b)
Sol. Centrist politician Paddy Ashdown has died aged 77 after a short illness. Ashdown, who was born in India and moved to Northern Ireland as a young child, headed up the Lib Dems for more than a decade.

Q6. The first meeting of the Follow-up Committee for implementation of the Trilateral Chabahar Agreement between India, _________and Iran was held in the port city of Chabahar in Iran.
भारत, ________ और ईरान के बीच त्रिपक्षीय चाबहार समझौते के कार्यान्वयन के लिए अनुवर्ती समिति की पहली बैठक, ईरान के बंदरगाह शहर चाबहार में आयोजित की गई।
(a) Iraq/ इराक
(b) Turkmenistan/ तुर्कमेनिस्तान
(c) Bangladesh/ बांग्लादेश
(d) Afghanistan/ अफगानिस्तान
Show Answer

S6. Ans.(d)
Sol. The first meeting of the Follow-up Committee for implementation of the Trilateral Chabahar Agreement between India, Afghanistan and Iran was held in the port city of Chabahar in Iran.

Q7. Union Home Minister Rajnath Singh released the list of best performing police stations. Which of the following police station topped the list?
केंद्रीय गृह मंत्री राजनाथ सिंह ने सर्वश्रेष्ठ प्रदर्शन करने वाले पुलिस थानों की सूची जारी की। निम्नलिखित में से कौन सा पुलिस स्टेशन सूची में सबसे ऊपर है?
(a) Kalu, Bikaner / कालू, बीकानेर
(b) Campbell Bay, Andaman & Nicobar Islands/ कैम्पबेल बे, अंडमान और निकोबार द्वीप समूह
(c) Farakka, Murshidabad / फरक्का, मुर्शिदाबाद
(d) Thalan, Uttarkashi/ थलान, उत्तरकाशी
Show Answer
S7. Ans.(a) Sol. Union Home Minister Rajnath Singh released the list of best performing police stations across the nation during the ongoing DGP conference. On the top of the rank-list stands Kalu police station of Bikaner, Rajasthan followed by Campbell Bay (Andaman & Nicobar Islands) and Farakka (Murshidabad, West Bengal) as 2nd and 3rd.

Q8. Who has been appointed as managing director and chief executive officer of the Corporation Bank?
कॉर्पोरेशन बैंक के प्रबंध निदेशक और मुख्य कार्यकारी अधिकारी के रूप में किसे नियुक्त किया गया है?
(a) Raman Chandra/ रमन चंद्रा
(b) Sanjay Mitra/ संजय मित्रा
(c) P.V. Bharathi/ पी.वी. भारती
(d) B. P. Pathak/ बी. पी. पाठक
Show Answer

S8. Ans.(c)
Sol. P V Bharathi has been appointed as managing director and chief executive officer of the Corporation Bank. Bharathi is at present Executive Director, Canara Bank. She will replace Jai Kumar Garg.


Q9. Who among the following music composer has been Conferred with the Mohammed Rafi Award?
निम्नलिखित में से किस संगीतकार को मोहम्मद रफ़ी पुरस्कार से सम्मानित किया गया है?
(a) Sameer/ समीर
(b) Anu Malik/ अनु मलिक
(c) Laxmikant/ लक्ष्मीकांत
(d) Preetam/ प्रीतम
Show Answer
S9. Ans.(c) Sol. The Mohammed Rafi Award has been bestowed upon late music composer Laxmikant Shantaram Kudalkar and playback singer Usha Timothy. Kudalkar, of the Laxmikant-Pyarelal duo, was given the Mohammed Rafi Lifetime Achievement Award consisting of 1 lakh rupees and a trophy.

Q10. Good Governance Day is celebrated every year on _______.
सुशासन दिवस हर वर्ष _______ को मनाया जाता है।
(a) 23 December/ दिसंबर
(b) 25 December/ दिसंबर
(c) 22 December/ दिसंबर
(d) 30 December/ दिसंबर
Show Answer
S10. Ans.(b)
Sol. Bharat Ratna and former Prime Minister Atal Bihari Vajpayee’s birthday is celebrated as Good Governance Day across the country on 25 December.

Q11. The Samadhi of Bharat Ratna and Former Prime Minister Atal Behari Vajpayee was dedicated to the Nation. It is named as ______.
भारत रत्न और पूर्व प्रधानमंत्री अटल बिहारी वाजपेयी की समाधि राष्ट्र को समर्पित की गई। इसे ______ नाम दिया गया है।
(a) Adig Atal/ अडिग अटल
(b) Nirbhay Atal/ निर्भय अटल
(c) Ajar- Amar –Atal/ अजर- अमर-अतल
(d) Sadaiv Atal/ सदैव अटल
Show Answer
S11. Ans.(d)
Sol. The Samadhi of Bharat Ratna and Former Prime Minister Atal Behari Vajpayee Sadaiv Atal was dedicated to the Nation. The Samadhi has been completed by CPWD at a cost of over ten crore rupees and the entire cost of construction has been borne by the Atal Smriti Nyas Society.

Q12. PM Narendra Modi inaugurated the Bogibeel bridge. It is built on _________.
पीएम नरेंद्र मोदी ने बोगीबील पुल का उद्घाटन किया। इसे _________ नदी पर बनाया गया है।
(a) Brahmaputra / ब्रह्मपुत्र
(b) Ganga/ गंगा
(c) Narmada/ नर्मदा
(d) Chandra/ चंद्रा
Show Answer

S12. Ans.(a)
Sol. PM Narendra Modi inaugurated the Bogibeel bridge in Assam. The 4.94-kilometer long Bogibeel bridge on Brahmaputra river will connect the two northeast states of Assam and Arunachal Pradesh.

Q13. Who among the following singer has been Conferred with the Mohammed Rafi Award?
निम्नलिखित में से किस गायक को मोहम्मद रफ़ी पुरस्कार से सम्मानित किया गया है?
(a) Anuradha Podwal/ अनुराधा पोडवाल
(b) Sunidhi Chauhan/ सुनिधि चौहान
(c) Lata Mangeshkar/ लता मंगेशकर
(d) Usha Timothy/ उषा टिमोथी
Show Answer

S13. Ans.(d)
Sol. The Mohammed Rafi Award has been bestowed upon late music composer Laxmikant Shantaram Kudalkar and playback singer Usha Timothy.  Timothy was honoured with the award and 51,000 rupees at a programme held in suburban Bandra.

Q14. Which of the following firm won 1st prize under the Swachch Bharat Grand Challenge, organized by DIPP, in sanitation sector?  
निम्नलिखित में से किस फर्म ने स्वच्छता क्षेत्र में, डीआईपीपी द्वारा आयोजित, स्वच्छ भारत ग्रैंड चैलेंज के तहत प्रथम पुरस्कार जीता है?
(a) REVY Environmental Solutions Pvt Ltd/ आरईवीवाई एनवायर्नमेंटल सलूशन प्राइवेट लिमिटेड
(b) Altersoft Innovations India Private Limited/ अल्टरसॉफ्ट इनोवेशन इंडिया प्राइवेट लिमिटेड
(c) TATA Trust/ टाटा ट्रस्ट
(d) Infosys India Innovations / इंफोसिस इंडिया इनोवेशन
Show Answer


S14. Ans.(b)< Sol. Altersoft Innovations India Private Limited won 1st prize under the Swachch Bharat Grand Challenge in sanitation sector. As part of the Swachhta Pakhwada held from, Department of Industrial Policy and Promotion (DIPP) organized a Swachch Bharat Grand Challenge.

Q15. Which of the following firm won 1st prize under the Swachch Bharat Grand Challenge, organized by DIPP, in Water sector? 
निम्नलिखित में से किस फर्म ने जल क्षेत्र में, डीआईपीपी द्वारा आयोजित, स्वच्छ भारत ग्रैंड चैलेंज के तहत प्रथम पुरस्कार जीता?
(a) Maclec technical project laboratory pvt. Ltd/ मैकलेक टेकनिक प्रोजेक्ट लेबोरेटरी प्रा. लिमिटेड
(b) Altersoft Innovations India Private Limited/ अल्टरसॉफ्ट इनोवेशन इंडिया प्राइवेट लिमिटेड
(c) Sanshodhan An E-Waste Exchange Private Limited/ संसोधन एन ई-वेस्ट एक्सचेंज प्राइवेट लिमिटेड
(d) REVY Environmental Solutions Pvt Ltd/ आरईवीवाई एनवायर्नमेंटल सलूशन प्राइवेट लिमिटेड
Show Answer

S15. Ans.(d)
Sol. REVY Environmental Solutions Pvt Ltd won 1st prize under the Swachch Bharat Grand Challenge in water sector.As part of the Swachhta Pakhwada held from, Department of Industrial Policy and Promotion (DIPP) organized a Swachch Bharat Grand Challenge.


You may also like to read:

No comments