Important Current Affairs Questions for Railway Exam 2018: 21st December 2018


Dear Readers, SSC CHSL examination & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.










Q1. Under AFCSS, announced by Assam government, whatever amount of loan the farmers took from banks and whatever amount they repaid, _______of the money will be reimbursed by the state government.
असम सरकार द्वारा घोषित एएफसीएसएस के अंतर्गत, किसानों ने बैंकों से जो ऋण लिया और जो राशि चुकाई, उसकी_______ राज्य सरकार द्वारा प्रतिपूर्ति की जाएगी।
(a) 60%
(b) 33%
(c) 75%
(d) 25%
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Under Assam Farmers’ Credit Subsidy Scheme (AFCSS), whatever amount of loan the farmers took from banks and whatever amount they repaid, 25% of the money will be reimbursed by the state government.



Q2. Anup Kumar has announced his retirement ending a 15-year iconic career. He was a _______ player.
अनुप कुमार ने 15 वर्ष के प्रतिष्ठित करियर को समाप्त करके सेवानिवृत्ति की घोषणा की है। वह एक _______ खिलाड़ी थे।
(a) Track cycling/ ट्रैक साइकलिंग
(b) Kabaddi / कबड्डी
(c) Badminton/ बैडमिंटन
(d) Football/ फुटबॉल
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Renowned Kabaddi Player, Anup Kumar announced his retirement from Kabaddi ending a 15-year iconic career. The 35-year-old had led India to a memorable Kabaddi World Cup title triumph in 2016.


Q3. International Human Solidarity Day is organized across the world on __________. 
अंतरराष्ट्रीय मानव एकता दिवस विश्व भर में __________ को आयोजित किया जाता है।
(a) 10th December/ दिसंबर
(b) 22th December/ दिसंबर
(c) 18th December/ दिसंबर
(d) 20th December/ दिसंबर
Show Answer
Ans.(d)
Sol. International Human Solidarity Day is organized across the world on 20th December. It is a day to celebrate our unity in diversity and also a day to remind governments to respect their commitments to international agreements.


Q4. Which of the following organisation has unveiled its comprehensive national Strategy for New India titled ‘Strategy for New India @75’?
निम्नलिखित में से किस संगठन ने नई भारत के लिए रणनीति 'स्ट्रेटेजी फॉर न्यू इंडिया@75' नामक अपनी व्यापक राष्ट्रीय रणनीति का अनावरण किया है?
(a) Planning Commission/ योजना आयोग
(b) NITI Aayog/ नीति आयोग
(c) Ministry of Finance/ वित्त मंत्रालय
(d) Ministry of Rural Development/ ग्रामीण विकास मंत्रालय
Show Answer

Ans.(b)
Sol. NITI Aayog unveiled its comprehensive national Strategy for New India titled ‘Strategy for New India @75’, which defines clear objectives for 2022-23. The document was released by the Finance Minister of India Mr Arun Jaitley.


Q5. Lok Sabha has passed the _______ which is aimed at prohibiting commercial surrogacy and unethical practices relating to it.
लोकसभा ने _______ पारित किया है जिसका लक्ष्य वाणिज्यिक सरोगेसी और उससे संबंधित अनैतिक प्रथाओं को प्रतिबंधित करना है।
(a) Surrogacy Act, 2014/ सरोगेसी अधिनियम, 2014
(b) Surrogacy (Regulation) Bill, 2018/ सरोगेसी (विनियमन) विधेयक, 2018
(c) Prohibition of Surrogacy Bill, 2008/ सरोगेसी विधेयक का निषेध, 2008
(d) Surrogacy (Regulation) Bill, 2016/ सरोगेसी (विनियमन) विधेयक, 2016
Show Answer

Ans.(d)
Sol. Lok Sabha has passed the Surrogacy (Regulation) Bill, 2016 which is aimed at prohibiting commercial surrogacy and unethical practices relating to it. The Bill has provisions to constitute National Surrogacy Board, State Surrogacy Boards, and appointment of appropriate authorities for regulation of surrogacy.

Q6. With which of the following organization, the Ministry of Rural Development (MoRD) recently signed MoU for training rural youth for skill development?
निम्नलिखित में से किस संगठन के साथ, ग्रामीण विकास मंत्रालय (MoRD) ने हाल ही में ग्रामीण युवाओं को कौशल विकास के प्रशिक्षण के लिए समझौते ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए?
(a) Shri Vishwakarma Skill University/ श्री विश्वकर्मा कौशल विश्वविद्यालय
(b) TeamLease Skills University / टीमलीज स्किल्स यूनिवर्सिटी
(c) Ford Motor Company/ फोर्ड मोटर कंपनी
(d) Maruti Suzuki India Ltd/ मारुति सुजुकी इंडिया लिमिटेड
Show Answer

Ans.(d)
Sol. Ministry of Rural Development (MoRD) signed MoU with Maruti Suzuki India Ltd for training rural youth for skill development in presence of Minister of Rural Development Narendra Singh Tomar.

Q7.   Who among the following men player has been named as the 2018 ITF World Champion?
निम्नलिखित में से किस पुरुष खिलाड़ी को 2018 आईटीएफ विश्व चैंपियन के रूप में नामित किया गया है?
(a) Novak Djokovic / नोवाक जोकोविच
(b) Roger Federer/ रोजर फेडरर
(c) Andy Murray/ एंडी मरे
(d) Stan Wawrinka/ स्टैन वावरिंका
Show Answer

Ans.(a)
Sol. The International Tennis Federation (ITF) announced that Serbia’s Novak Djokovic and Romania’s Simona Halep have been named the 2018 ITF World Champions. Djokovic receives the honour for the sixth time.

Q8. Who among the following women player has been named as the 2018 ITF World Champion?
निम्नलिखित में से किस महिला ख़िलाड़ी को 2018 आईटीएफ विश्व चैंपियन के रूप में नामित किया गया है?
(a) Venus Williams/ वीनस विलियम्स
(b) Caroline Wozniacki/ केरोलाईन वोज़्निएकी
(c) Martina Navratilova/ मार्टिना नवरातिलोवा
(d) Simona Halep/ सिमोना हेलप
Show Answer

Ans.(d)
Sol. The International Tennis Federation (ITF) announced that Serbia’s Novak Djokovic and Romania’s Simona Halep have been named the 2018 ITF World Champions. It is the first year Halep has been recognised.


Q9. Who has been appointed as chairman of the Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC), the apex policy-making body for indirect taxes?
अप्रत्यक्ष करों के लिए शीर्ष नीति बनाने वाले निकाय, केंद्रीय उत्पाद एवं सीमा शुल्क बोर्ड (सीबीआईसी) के अध्यक्ष के रूप में किसे नियुक्त किया गया है?
(a) Nripendra Misra/ नृपेंद्र मिश्रा
(b) Pranab Kumar Das/ प्रणव कुमार दास
(c) Snehlata Shrivastava/ स्नेहालाता श्रीवास्तव
(d) Hasmukh Adhia/ हसमुख अधिया
Show Answer

Ans.(b)
Sol. Senior bureaucrat Pranab Kumar Das has been appointed as chairman of the Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC), the apex policy-making body for indirect taxes. Das, special secretary and member (customs) at CBIC, will succeed S Ramesh.

Q10. IDFC Bank and non-banking financial company (NBFC) Capital First has announced the completion of their merger. The merged entity to be called as_______.
आईडीएफसी बैंक और गैर-बैंकिंग वित्तीय कंपनी (एनबीएफसी) कैपिटल फर्स्ट ने अपने विलय को पूरा करने की घोषणा की है। विलय इकाई को  _______कहा जाता है।
(a) IDFC First Bank/ आईडीएफसी फर्स्ट बैंक
(b) IDFC Capital Bank/ आईडीएफसी कैपिटल बैंक
(c) Capital IDFC Bank/ कैपिटल आईडीएफसी बैंक
(d) IDFC - NBFC Bank/ आईडीएफसी - एनबीएफसी बैंक
Show Answer
Ans.(a)
Sol. IDFC Bank and non-banking financial company (NBFC) Capital First has announced the completion of their merger, creating a combined loan asset book of Rs 1.03 lakh crore for the merged entity IDFC First Bank. The merged entity to be called IDFC First Bank, subject to shareholders’ approval.



Q11. The U.N. General Assembly voted nearly unanimously to adopt a framework to strengthen the international response to the global refugee crisis.  Which of the following two nations voted against the Global Compact on Refugees?
यूएन जनरल असेंबली ने वैश्विक शरणार्थी संकट के अंतर्राष्ट्रीय प्रतिक्रिया को मजबूत करने के लिए एक ढांचे को अपनाने के लिए लगभग सर्वसम्मति से मतदान किया। निम्नलिखित में से किन दो देशों ने शरणार्थियों पर वैश्विक कॉम्पैक्ट के खिलाफ मतदान किया?
(a) The United States and Israel/ संयुक्त राज्य अमेरिका और इज़राइल
(b) The United States and Hungary/ संयुक्त राज्य अमेरिका और हंगरी
(c) Israel and Philistines/ इज़राइल और फिलिस्तीन
(d) France and The United States/ फ्रांस और संयुक्त राज्य
Show Answer
Ans.(b)
Sol. The U.N. General Assembly voted nearly unanimously to adopt a framework to strengthen the international response to the global refugee crisis. The United States and Hungary were the only two nations that voted against the Global Compact on Refugees, while 181 countries voted in favor. The Dominican Republic, Eritrea, and Libya abstained.


Q12. “Changing India”, a book was released at an event in New Delhi. It has been authored by ______.
"चेंजिंग इंडिया", पुस्तक नई दिल्ली में एक कार्यक्रम में जारी की गई थी। यह ______ द्वारा लिखी गयी है।
(a) Venkaiah Naidu/ वेंकैया नायडू
(b) Pranab Mukherjee/ प्रणव मुखर्जी
(c) Madhavrao Scindia/ माधवराव सिंधिया
(d) Manmohan Singh/ मनमोहन सिंह
Show Answer

Ans.(d)
Sol. Former Prime Minister Manmohan Singh released his book titled “Changing India” at an event in New Delhi. In the book, the Congress leader narrated his journey from an economist to a politician and shared anecdotes from his life.


Q13. India’s largest cancer institute, the National Cancer Institute (NCI) has been soft launched at which of the following place?
भारत का सबसे बड़ा कैंसर संस्थान, नेशनल कैंसर इंस्टीट्यूट (एनसीआई) निम्नलिखित में से किस स्थान पर लॉन्च किया गया है?
(a) Gurugram/ गुरुग्राम
(b) Jhajjar / झज्जर
(c) Hisar/ हिसार
(d) Karnal/ करनाल
Show Answer

Ans.(b)
Sol. India’s largest cancer institute, the National Cancer Institute (NCI) has been soft launched at Haryana’s Jhajjar area. The institute was finalised at a cost of Rs 2,035 crore and the project was approved by the cabinet committee in 2013.


Q14. Who among the following has been appointed as the new Ambassador of India to the United States of America?
संयुक्त राज्य अमेरिका में भारत के नए राजदूत के रूप में निम्नलिखित में से किसे नियुक्त किया गया है?
(a) Harsh Vardhan Shringla/ हर्षवर्धन श्रृंगला
(b) Snehlata Shrivastava/ स्नेहालाता श्रीवास्तव
(c) Triloki Nath Kaul/ त्रिलोकी नाथ कौल
(d) Natwar Singh/ नटवर सिंह
Show Answer

Ans.(a)
Sol. The Ministry of External Affairs (MEA) appointed Harsh Vardhan Shringla as the new Ambassador of India to the United States of America.
Shringla is currently serving as the High Commissioner in Bangladesh. He would be succeeding Navtej Singh Sarna.

Q15. Karnataka Bank announced a strategic partnership with __________ to offer the bank’s home loan product to customers on its platform. 
कर्नाटक बैंक ने अपने प्लेटफार्म पर ग्राहकों को बैंक के गृह ऋण उत्पाद की पेशकश करने के लिए __________ के साथ रणनीतिक साझेदारी की घोषणा की।
(a) Bankbazaar.com
(b) LIC India
(c) Policybazaar.com
(d) Paisabazaar.com
Show Answer

Ans.(d)
Sol. Paisabazaar.com, India’s largest online marketplace for financial products, and Karnataka Bank announced a strategic partnership to offer the bank’s home loan product to customers on the Paisabazaar platform.


You may also like to read:

No comments