General Awareness Questions for SSC & Railway Exam 2018: 28th December



Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Polity Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.



Q1. Syntax Errors are determined by/सिंटैक्स एर्रोर्स द्वारा निर्धारित किया जाता है- 
(a) Interpreter/इंटरप्रेटर
(b) ALU/ए.एल.यू.
(c) Logic Unit/लॉजिक यूनिट
(d) Compiler/कंपाइलर
Show Answer
Ans.(d)
Sol.In computer science, a syntax error is an error in the syntax of a sequence of characters or tokens that is intended to be written in a particular programming language.For compiled languages, syntax errors are detected at compile-time. A program will not compile until all syntax errors are corrected.


Q2. Which of the following is induced by Oncogene?
निम्नलिखित में से कौन ओंकोजीन द्वारा प्रेरित किया जाता है?
(a) Polio/पोलियो
(b) Cancer/कैंसर
(c) Diarrhoea / डायरिया
(d) Dengue/ डेंगू
Show Answer
Ans.(b)
Sol.An oncogene is a gene that has the potential to cause cancer. In tumor cells, they are often mutated and/or expressed at high levels. 

Q3.  Octopus belongs to the phylum/ऑक्टोपस ________फाइलम से संबंधित है।
(a) Mollusca/मोलस्का
(b) Cnidaria/निडारिया
(c) Echinodermata/एकाइनोडर्माटा
(d) Chordata/चौरडाटा
Show Answer
Ans.(a)
Sol.The octopus is a soft-bodied, eight-armed mollusc of the order Octopoda.

Q4. Aromatic hydrocarbons contain at least _____ benzene like ring in their molecules. / एरोमेटिक हाइड्रोकार्बन में उनके अणुओं में छल्लो की तरह कम से कम _____ बेंजीन होते हैं।
(a) four/चार
(b) three/तीन
(c) two/दो
(d) one/एक
Show Answer
Ans.(d)
Sol.Aromatic hydrocarbons are those which contain one or more benzene rings. The name of the class come from the fact that many of them have strong, pungent aromas. 

Q5. Dogri is primarily spoken in which State?/ डोगरी मुख्य रूप से किस राज्य में बोली जाती है?
(a) Assam/असम
(b) West Bengal/पश्चिम बंगाल
(c) Meghalaya/मेघालय
(d) Jammu & Kashmir/जम्मू और कश्मीर
Show Answer
Ans.(d)
Sol.Dogri, is an Indo-Aryan language spoken by about five million people in India and Pakistan, chiefly in the Jammu region of Jammu and Kashmir. 

Q6. A living part of the organisms environment is known as
जीव पर्यावरण के एक जीवित भाग को क्या कहा जाता है
(a) Abiotic Factor/एबियोटिक फैक्टर
(b) Habitat/हैबिटैट
(c) Biotic Factor/बायोटिक फैक्टर
(d) Non­living factor/निर्जीव कारक
Show Answer
Ans.(c)
Sol.Biotic components or biotic factors, can be described as any living component that affects another organism, or shapes the ecosystem. This includes both animals that consume other organisms within their ecosystem, and the organism that is being consumed. 

Q7. Who played Gandhi in 1982's Oscar Winning Movie of the same name?
1982 में ऑस्कर विनिंग मूवी गांधी में गाँधी की भूमिका किसने निभाई?
(a) Ben Kingsley/ बेन किंग्सले
(b) Saeed Jaffrey/सईद जाफ़री
(c) Marlon Brando/मार्लन ब्रैंडो
(d) Richard Attenborough/रिचर्ड एटनबरो
Show Answer
Ans.(a)
Sol.Sir Ben Kingsley is an English actor with a career spanning over 50 years. He has won an Oscar, Grammy, BAFTA, two Golden Globes, and a Screen Actors Guild Award. He is known for his starring role as Mohandas Gandhi in the 1982 film Gandhi, for which he won the Academy Award for Best Actor.


Q8. Which is the closest star to our solar system?
सौर मंडल का सबसे निकटतम तारा कौन-सा है?
(a) Alpha Centauri A/अल्फा सेंटॉरी ए
(b) Beta Centauri/ बीटा सेंटौरी
(c) Proxima Centauri /प्रॉक्सिमा सेंटॉरी
(d) Barnard/बरनार्ड
Show Answer
Ans.(c)
Sol.The sun's closest stellar neighbors are three stars in the Alpha Centauri system. The two main stars are Alpha Centauri A and Alpha Centauri B, which form a binary pair. They are an average of 4.3 light-years from Earth. The third star is Proxima Centauri. It is about 4.22 light-years from Earth and is the closest star other than the sun.

Q9. Who was Prithviraj Chauhan's father?
पृथ्वीराज चौहान के पिता कौन थे?
(a) Jeet Chauhan/ जीत चौहान
(b) Hayat Chauhan/ हयात चौहान
(c) Someshwar Chauhan/सोमेश्वर चौहान
(d) Trilok Chauhan/ त्रिलोक चौहान
Show Answer
Ans.(c)
Sol.Someshvara was an Indian king belonging to the Chahamana dynasty, and ruled parts of present-day Rajasthan in north-western India. 

Q10. Formula for distance is/ दूरी का फार्मूला क्या है
(a) speed x time / गति x समय
(b) time / speed / समय / गति
(c) गति x त्वरण / speed x acceleration
(d) वेग / गति / velocity / speed
Show Answer
Ans.(a)
Sol. To find the speed, distance is over time in the triangle, so speed is distance divided by time. To find distance, speed is beside time, so distance is speed multiplied by time.

Q11.  Republic means ultimate power is held by / गणतंत्र का अर्थ है परम शक्ति किसके पास होती है- 
(a) the monarch / राजा
(b) the people/जनता
(c) the winning party/जीतने वाली पार्टी
(d) Ministers/ मंत्री
Show Answer
Ans.(b)
Sol. The primary positions of power within a republic are not inherited. It is a form of government under which the head of state is not a monarch.

Q12. Who is the first Indian woman Olympic medal Winner?
ओलंपिक पदक जीतने वाली पहली भारतीय महिला कौन है?
(a) Saina Nehwal/साइना नेहवाल
(b) Sania Mirza/सानिया मिर्जा
(c) Dipa Karmakar /दीपा कर्माकर
(d) Karnam Malleswari / कर्णम मल्लेश्वरी
Show Answer
Ans.(d)
Sol.Karnam Malleswari is a retired Indian weightlifter. She is the first woman in the history of Indian Olympics to win a medal.


Q13. Which gland is both exocrine and endocrine? 
कौन सी ग्रंथि बहि और अंत: स्रावी दोनों है?
(a) Pituitary gland / पिट्यूटरी ग्रंथि
(b) Thyroid gland / थायरॉइड ग्रंथि
(c) Pancreas / अग्न्याशय
(d) Small intestine/ छोटी आंत
Show Answer
Ans.(c)
Sol.The Pancreas acts as both an exocrine gland and an endocrine gland. When the pancreas secretes pancreatic juices into the duodenum of the digestive system, those pancreatic enzymes are actually working outside of the human body.

Q14. Colour of the Urine is yellow because of-/ मूत्र का पीला रंग होने का कारण है-
(a) Urochrome / यूरोक्रोम
(b) Potassium/पोटैशियम
(c) Endorphin/एंडोर्फिन
(d) Insulin/इंसुलिन
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Urine gets it colour from the pigment urochrome and the colour normally ranges between light yellow and dark amber.

Q15. Which is the largest river basin in India? / भारत में सबसे बड़ा नदी बेसिन कौन सा है?
(a) Godavari Basin/गोदावरी बेसिन
(b) Narmada Basin/नर्मदा बेसिन
(c) Yamuna Basin/यमुना बेसिन
(d) Ganga Basin/गंगा बेसिन
Show Answer
Ans.(d)
Sol.A river basin is the part of land through which a main river and all its tributaries flows.The Ganga basin is the largest.



You may also like to read:





    



No comments