Physics [Unit and Dimensions] Questions for Railway ALP Stage-II Exam : 20th November 2018


Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,27,278 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 


Q1.  1KWH is  unit of
1KWH  किसकी इकाई है?
(a) Time/समय
(b) Power / पावर
(c) Energy/ ऊर्जा
(d) Stress/ तनाव
Show Answer
Ans.(c)
Sol. The unit of energy is also known as a kilowatt hour.


Q2. Rad / sec is the unit of  
रैड / सेकंड किस की इकाई है?
(a) Angular displacement / कोणीय विस्थापन
(b) Angular velocity /कोणीय वेग
(c) Angular acceleration/ कोणीय त्वरण
(d) Angular momentum/ कोणीय गति
Show Answer
Ans.(b)
Sol. The radian per second  is the SI unit of rotational speed (angular velocity), commonly denoted by the Greek letter ω (omega). The radian per second is also the unit of angular frequency.

Q3. Which of the following has no units?
इनमें से किस की कोई इकाई नहीं हैं?
(a) Thermal capacity / तापीय धारिता
(b) Magnetic susceptibility/ चुंबकीय संवेदनशीलता
(c) Angular acceleration/ कोणीय त्वरण
(d) Moment of a magnet/ एक चुंबक का क्षण
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Magnetic susceptibility is a dimensionless proportionality constant that indicates the degree of magnetization of a material in response to an applied magnetic field.

Q4.Which one of the following units is a fundamental unit?
निम्नलिखित इकाइयों में से कौन सी एक मौलिक इकाई है?
(a) Watt  /वाट
(b) Joule/sec/ जौल प्रति सेकंड
(c) Ampere/एम्पेयर
(d) Newton/ न्यूटन
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Ampere is a fundamental unit.

Q5. 10^5 Fermi is equal to
10^5 किस के बराबर है?
(a) 1 meter      /मीटर
(b) 100  micron/माइक्रोन
(c) 1 Angstrom unit/ अंगस्ट्राम इकाई
(d) 1 mm/ एमएम
Show Answer
Ans.(c)
Sol. 10^5 Fermi is equal to 1 Angstrom unit

Q6. kg m/sec is the unit of
kg m/sec किसकी इकाई है?
(a) Impulse/ आवेग
(b) Angular acceleration/  कोणीय त्वरण
(c) Capacity of condenser/ कंडेनसर की क्षमता
(d) Acceleration/ त्वरण
Show Answer
Ans.(a)
Sol. kg m/sec is the unit of Impulse


Q7. Candela is the unit of
कैंडेला किस की इकाई है?
(a) Magnetic flux   / चुंबकीय प्रवाह
(b) Intensity of electric field    /बिजली के क्षेत्र की तीव्रता
(c) Luminous intensity/ दीप्त तीव्रता
(d) Charge/ चार्ज
Show Answer
Ans.(c)
Sol. The candela is the base unit of luminous intensity in the International System of Units (SI).

Q8. Boltzman’s constant and planck’s constant differ in the dimensions of
बोल्टज़मान कांस्टेंट और प्लैंक कांस्टेंट किन आयामों में भिन्न है?
(a) Time and temperature /समय और तापमान
(b) Mass and temperature   / द्रव्यमान और तापमान
(c) Length and mass /लम्बाई और द्रव्यमान
(d) Length and time/लम्बाई और समय
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Boltzman’s constant and planck’s constant differ in the dimensions of Time and temperature.

Q9. 1 KWh is equal to
1 KWh किस के बराबर है?
(a) 360 J
(b) 1800 J
(c) 1800x10^5J
(d) 3.6x10^6J
Show Answer
Ans.(d)
Sol. 1 kW for 1 hour =1kWh = 1000xWh = 1000x3600 Wsec = 3600000 joule

Q10. Which of the following is a common unit of a physical quantity in M.K.S & S.I systems.
निम्नलिखित में से कौन सा M.K.S और S.I सिस्टम में भौतिक मात्रा की एक आम इकाई है?
(a) Ampere  / एम्पेयर
(b) Kelvin   / केल्विन
(c) Mole/मोल
(d) Joule/sec/जौल प्रति सेकंड
Show Answer
Ans.(d)
Sol. joule/sec is a common unit of a physical quantity in M.K.S & S.I systems.




You may also like to read:
  

No comments