Physics Questions [Force And Laws Of Motion] for Railway ALP Stage-II Exam : 16th November 2018


Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,27,278 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 


Q1.The momentum of a toy bus of 0.01 kg moving with a velocity of 5m/s is 
0.01 किलो की खिलौना बस की गति 5 मीटर / से. की गति के साथ चल रही है, इसका संवेग कितना होगा?
(a) 0.05 kgm/s
(b) 0.005kgm/s
(c) 0.0005kgm/s
(d) 0.5kgm/s
Show Answer
Ans.(a)
Sol. momentum(p)=mv
                                   =0.01x5
                                   =0.05 kgm/s


Q2.Impulse equal to
आवेग किसके बराबर है
(a) ma
(b) Ft
(c) mv
(d) (v-u)/t
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Impulse is the change of momentum of an object when the object is acted upon by a force for an interval of time. So, with impulse, you can calculate the change in momentum, or you can use impulse to calculate the average impact force of a collision. The formula for impulse is: Impulse = Force * time.

Q3. The rate of change of momentum of an object is proportional to
किसी वस्तु के संवेग के परिवर्तन की दर किसके आनुपातिक होती है
(a) Mass of the body/ वस्तु का द्रव्यमान
(b) Velocity of the body/ वस्तु का वेग
(c) Net force applied on the body/ वस्तु पर लागू शुद्ध बल
(d). None of these/ इनमे से कोई नहीं
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Newton's Second Law of motion states that the rate of change of momentum of an object is proportional to the applied unbalanced force in the direction of the force. Where F is the force applied, m is the mass of the body, and a, the acceleration produced.


Q4. If two balls of same masses are dropped on sand, the depths of penetration is same if] यदि समान द्रव्यमान की दो गेंदें रेत पर गिराई जाती हैं, तो रेट में प्रवेश की गहराई समान होती है यदि?
(a) Heavier ball is dropped faster than lighter ball/ भारी गेंद हल्की गेंद से तेज जाती है
(b) Lighter ball is dropped faster than heavier ball/ भारी गेंद की तुलना में हल्की गेंद तेजी से गिराई जाती है
(c) The product ‘mv’ is same for both bodies/ 'mv' का गुणनफल गेंद के लिए समान है
(d) None of these/ इनमे से कोई नहीं
Show Answer
Ans.(c)
Sol. If two balls of same masses are dropped on sand, the depths of penetration is same if The product ‘mv’ is same for both bodies.

Q5. A coin placed on a card(rested at the edges of the glass) remains at rest because of
एक कार्ड(ग्लास के किनारों पर) पर रखा गया सिक्का किसके कारण विराम अवस्था पर बरकरार रहता है?
(a) Inertia of rest/ विराम का जड़त्व
(b) Two forces act on the coin which balance each other/ सिक्के पर कार्यरत दो बल जो एक-दूसरे को संतुलित करते हैं.
(c) No unbalanced force acts on it/ कोई असंतुलित बल इस पर कार्य नहीं करता है
(d) All of these/ उपरोक्त सभी
Show Answer
Ans.(b) 
Sol. A coin placed on a card(rested at the edges of the glass) remains at rest because of  Two forces act on the coin which balance each other.

Q6. A force of 50N moves a body,
50 N का एक बल एक वस्तु को गतिमान करता है,
(a) Friction force exerted on the body is less than 50N/ वस्तु पर घर्षण बल 50 N से कम हो
(b) Friction force exerted on the body is more than 50N/ वस्तु पर घर्षण बल 50 N से अधिक हो
(c) None of these/ इनमे से कोई नहीं
(d) Both of a and b/ a और b दोनों
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Friction force exerted on the body is less than 50N



Q7. A fielder giving a swing while catching a ball is an example of
एक गेंद पकड़ते समय एक स्विंग देने वाला एक क्षेत्ररक्षक उदाहरण है
(a) Inertia/ जड़त्व
(b) Momentum/ संवेग
(c) Newton’s II law of motion/ न्यूटन का गति का द्वितीय नियम
(d) Newton’s I law of motion/ न्यूटन का गति का प्रथम नियम
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Newton's II law of motion
When you swing your hand, it will take more time to stop the ball. Hence the rate of change of momentum of the ball will decrease. So force acting on your hand will be less.

Q8. Action and reaction forces
क्रिया और प्रतिक्रिया बल-
(a) Act on the same body/ समान वस्तु पर कार्यरत होते है
(b) Act on different bodies/ विभिन्न वस्तु पर कार्यरत होते है
(c) Act in same direction/ समान दिशा में कार्यरत होते है
(d) Both I and III/ प्रथम और तृतीय दोनों
Show Answer
Ans.(a)
Sol. According to Newton's third law, for every action force there is an equal (in size) and opposite (in direction) reaction force. Forces always come in pairs - known as "action-reaction force pairs.

Q9.    While riding the bicycle if we stop peddling why does the bicycle begins to slow down?
साइकिल चलाते समय जब हम पेडलिंग करना बंद कर देते हैं तो साइकिल धीमी क्यों होने लगती है?
(a) The earth’s gravitational force acts on it/ इस पर पृथ्वी का गुरुत्वाकर्षण बल कार्य करता है
(b) It is not accelerated/ यह त्वरित नहीं होती है
(c) No unbalanced force acts on it/ इस पर कोई असंतुलित बल कार्य नहीं करता है
(d) Frictional force acts on it/ इस पर घर्षण बल कार्य करता है
Show Answer
Ans.(d)
Sol. The bicycle slows down because of the frictional force acting on the tyres of the bicycle. When this frictional force overcomes the force applied by paddling, the bicycle stops.


Q10.The law that give a Qualitative definition of force is 
नियम जो बल की योग्यता की परिभाषा देता है वह क्या है
(a) Newton’s second low of motion/ न्यूटन का गति का दूसरा नियम
(b) Newton's first law of motion/ न्यूटन का गति का पहला नियम
(c) Newton’s third law of motion/ न्यूटन का गति का तीसरा नियम
(d) Law of gravitation/ गुरुत्वाकर्षण का नियम 
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Newton's first law of motion states Every object is in state of rest or uniform motion unless exernal force act upon. The law itself states or shows the importance of force to bring a moving body to rest or move the body in rest to motion.




You may also like to read:
 

No comments