Physics [Kinematics] Questions for Railway ALP Stage-II Exam : 19th November 2018


Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,27,278 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 


Q1. When the projectile is at the highest point of its trajectory, the direction of its velocity and      acceleration are
जब प्रक्षेप्य अपने प्रक्षेपवक्र के उच्चतम बिंदु पर होता है, तो इसकी गति और त्वरण की दिशा क्या होगी?
(a)  Parallel to each other/ एक दूसरे के समानांतर
(b)  Anti parallel to each other/ एक दूसरे के विरोधी समानांतर
(c)  Inclined to each other at 45/ एक दूसरे से 45 पर झुकाव
(d)  Perpendicular to each other/ एक दूसरे पर लंबवत
Show Answer
Ans.(d)
Sol. In projectile motion acceleration is directed towards earth and at the peak point the angle between velocity and acceleration is 90°.because at the peak point vertical component of velocity is 0.


Q2. Deceleration is also known as
डिस्लेरेशन के रूप में भी _______ जाना जाता है?
(a)  Retardation/रिटार्डेशन
(b)  Acceleration/ त्वरण
(c)  Opposite velocity/विपरीत वेग
(d)  Inertia/ जड़ता
Show Answer
Ans.(a)
Sol. As acceleration is a vector, it has magnitude and direction dependence. When we say deceleration, it means the speed is slowing down. Here acceleration is negative but it does not mean it is decelerating. The Retardation is used in general context, it also means same as deceleration.

Q3. When speed of object changes, velocity
जब वस्तु की गति में परिवर्तन होता है, तो वेग?
(a)  Remains same/समान रहता है
(b)  Also changes/ यह भी बदलता है
(c)  Decreases/घटता है
(d)  Increases/बढ़ता है
Show Answer
Ans.(b)
Sol. A change in speed is a change in velocity – so, a change in speed is an example of acceleration! Acceleration may be positive or negative.


Q4. When the motion of a body is confined to only one plane, the motion is said to be
जब वस्तु की गति केवल एक सतह तक ही सीमित होती है, तो गति को क्या कहा जाता है?
(a) Plane motion/ समतल गति
(b) Rectilinear motion/ सरल रैखिक गति
(c) Curvilinear Motion/ वक्रीय गति
(d) None of the mentioned / उल्लिखित कोई नहीं
Show Answer
Ans.(a)
Sol. When the motion of a body is confined to only one plane, the motion is said to be plane motion. The plane motion may be either rectilinear or curvilinear.

Q5. When a particle moves along a straight path, then the particle has
जब एक कण सीधे पथ पर चलता है, तो कण में?
(a) Tangential acceleration only/ केवल स्पर्शरेखिय त्वरण
(b)  Centripetal acceleration only/ केवल अभिकेन्द्रीय त्वरण
(c) Both tangential and centripetal acceleration/ दोनों स्पर्शरेखिय और अभिकेन्द्रीय त्वरण
(d) None of the mentioned/ उल्लिखित कोई नहीं
Show Answer
Ans.(a)
Sol. When a particle moves along a straight path, then the radius of curvature is infinitely great. This means that v2/r is zero. In other words, there will be no normal or radial or centripetal acceleration. Therefore, the particle has only tangential acceleration. 

Q6.Theory that 'all object falling under gravity accelerate at same constant rate' was discovered by
'गुरुत्वाकर्षण के तहत गिरने वाली सभी वस्तुएं एक ही स्थिर दर पर बढ़ती हैं' सिद्धांत की खोज किस के द्वारा की गई थी?
(a)  Albert Einstein/ अल्बर्ट आइंस्टीन
(b)  Robert Hooke/ रॉबर्ट हुक
(c)  sir Isaac Newton/ सर आइजैक न्यूटन
(d)  Galileo Galilei/ गैलिलियो गैलिली
Show Answer
Ans.(d)
Sol. It is a remarkable fact, first discovered over 300 years ago by Galileo and others, that objects in free fall motion descend at the same rate, independent of their mass, as long as the effects of air resistance can be neglected.


Q7.Acceleration due to free-fall or gravity doesn’t depend on
निर्बाध गिरावट या गुरुत्वाकर्षण के कारण त्वरण _______ पर निर्भर नहीं है?
(a)  Size/ आकार
(b)  Material/ पदार्थ
(c)  Shape and size/ आकृति और आकार
(d)  Shape, size and material/ आकृति, आकार और पदार्थ
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Acceleration due to free-fall or gravity doesn’t depend on   Shape, size and material .

Q8. Speed that you check for a moment on speed-o-meter is termed as
गति-ओ-मीटर पर एक पल के लिए आप जिस गति की जांच करते हैं उसे कहा जाता है
(a)  Instantaneous speed/तत्काल गति
(b)  Average speed/ औसत गति
(c)  Uniform speed/ समान गति
(d)  Variable speed/ अस्थिर गति
Show Answer
Ans.(a)
Sol. The speedometer of a car reveals information about the instantaneous speed of your car. It shows your speed at a particular instant in time. 

Q9. Total distance covered in total time taken is termed as
कुल समय में शामिल कुल दूरी को इस प्रकार कहा जाता है
(a)  Instantaneous speed/तत्काल गति
(b)  Average speed/ औसत गति
(c)  Uniform speed/ समान गति
(d)  Variable speed/ अस्थिर गति 
Show Answer
Ans.(b)
Sol. The average speed of an object in an interval of time is the distance travelled by the object divided by the duration of the interval; the instantaneous speed is the limit of the average speed as the duration of the time interval approaches zero.

Q10. Speed of truck is 40 m s-1, after 10 seconds its speed decreases to 20 m s-1, its acceleration is
ट्रक की गति 40 मीटर s-1 है, 10 सेकंड बाद इसकी गति 20 मीटर s-1 तक घट जाती है, इसका त्वरण क्या है?
(a)  −1 m s-2
(b)  −2 m s-2
(c)  −4 m s-2
(d)   −5 m s-2
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Acceleration = (v-u)/t
=(20-40)/10
=-20/10
=-2m/s2



You may also like to read:
 

No comments