Physics [Electricity & Magnetism] Questions for Railway ALP Stage-II Exam : 28th November 2018


Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 1,27,278 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 


Q1. A current carrying conductor is associated with
एक विद्युत वाहक कंडक्टर किससे सम्बंधित है?
(a) A magnetic field / चुंबकीय क्षेत्र
(b) An electric field/ विद्युत क्षेत्र
(c) An electro-magnetic field/ एक विद्युत चुंबकीय क्षेत्र
(d) An electrostatic field/ एक इलेक्ट्रोस्टैटिक क्षेत्र
Show Answer
Ans.(a)
Sol. For the magnetic field, the currents are one source of the magnetic, but this problem is more linked to the source of the current in the wire. For a conductor with finite conductivity, an electric field is needed in order to drive a current in the wire.

Q2. Farad is the unit of 
फैराड किस की इकाई है?
(a) Resistance / प्रतिरोध
(b) Conductance / प्रवाहकत्त्व
(c) Capacitance/ समाई
(d) Inductance/ प्रेरकत्व
Show Answer
Ans.(c)
Sol. The farad (symbolized F) is the standard unit of capacitance in the International System of Units (SI).

Q3. A good conductor while carrying current is
विद्युत् धारा के प्रवाह के समय एक सुचालक-
(a) Negatively charged / नकारात्मक चार्ज
(b) Positively charged/ सकारात्मक चार्ज
(c) Electrically neutral/ विद्युत तटस्थ
(d) Alternately charged positive and negative/ वैकल्पिक रूप से धनात्मक और ऋणात्मक आवेशित होता है
Show Answer
Ans.(a)
Sol. A good conductor while carrying current is negatively charged. In a conductive material, the moving charged particles which constitute the electric current are called charge carriers.


Q4.            Electrostatic precipitator is used to control
स्थिरवैद्युत अवक्षेपित्र किस को नियंत्रित करने के लिए प्रयोग किया जाता है?
(a) Air pollution/ वायु प्रदुषण
(b) Water pollution/ जल प्रदूषण
(c) Solid waste/ ठोस अवशेष
(d) Noise pollution/ ध्वनि प्रदूषण
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Originally designed for recovery of valuable industrial-process materials, electrostatic precipitators are used for air pollution control, particularly for removing particles from waste gases at industrial facilities and power-generating stations.

Q5.          The angle between the magnetic meridian and the geographical meridian and the geographical meridian        at a place is 
एक जगह पर चुंबकीय मेरिडियन और भौगोलिक मेरिडियन के बीच का कोण ______ है?
(a) Dip / डिप
(b) Declination / दिक्पात
(c) Latitude/ अक्षांश
(d) Azimuth/ दिगंश
Show Answer
Ans.(b)
Sol. The vertical plane that passes through the true geographical North and South (or geographical axis of Earth) is known as the geographical meridian. The angle between the magnetic meridian and the geographic meridian at a place is called declination at that place.

Q6. A compass needle cannot be used to detect 
एक कंपास की सुई का उपयोग क्या पता लगाने के लिए नहीं किया जा सकता है?
(a) Magnetic North-South direction/ चुंबकीय उत्तर-दक्षिण दिशा
(b) Polarity of a magnet/ एक चुंबक की ध्रुवीयता
(c) Strength of a magnet/ एक चुंबक की शक्ति
(d) Direction of magnetic field/चुम्बकिय क्षेत्र की दिशा
Show Answer
Ans.(c)
Sol. A compass needle cannot be used to detect Strength of a magnet.


Q7. Indicate the false statement about the resistance of a wire
तार के प्रतिरोध के बारे में इनमें से कौन सा कथन गलत है?
(a) It depend on material of wire/ यह तार के सामग्री पर निर्भर करता है
(b) It is unrectly proportional to the length of wire/ यह स्वतंत्र रूप से तार की लंबाई के साथ आनुपातिक है
(c) It is directly proportional to the area of cross-section of wire/ यह तार के क्रॉस-सेक्शन के क्षेत्रफल से सीधे आनुपातिक है
(d) Resistance of metallic wire increases with increase in temperature / तापमान में वृद्धि के साथ धातु के तार का प्रतिरोध बढ़ता है
Show Answer
Ans.(c)
Sol. The resistance of a current carrying conductor is inversely proportional to the area of cross section of the conductor. The reason is because the resistance occurs due to the collision of electrons/charged particles.So resistance is inversely proportional to area of cross section of the conductor.

Q8.  For which of the following substances, the resistance decreases with increase in temperature?
निम्नलिखित पदार्थों में से किसके तापमान में वृद्धि के साथ प्रतिरोध कम हो जाता है?
(a) Pure silicon/ शुद्ध सिलिकॉन
(b) Copper/ तांबा
(c) Nichrome/ निक्रोम
(d) Platinum/ प्लैटिनम
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Pure Silicon at room temperature has perhaps one conduction electron for every 1013 (that's ten trillion) atoms. Increasing the temperature of intrinsic semiconductors provides more thermal energy for electrons to absorb, and thus will increase the number of conduction electrons. Voila - decreased resistance.

Q9. The ratio of intensity of magnetisation to the magnetisation force is known as 
चुंबकत्व की तीव्रता का चुंबकत्व बल से अनुपात को किस रूप में जाना जाता है?
(a) flux density / फ्लक्स घनत्व
(b) susceptibility / संवेदनशीलता
(c) relative permeability / तुलनात्मक भेद्दता
(d) none of the above/इनमें से कोई नहीं
Show Answer
Ans.(b)
Sol. sol  In electromagnetism, the magnetic susceptibility is one measure of the magnetic properties of a material. The susceptibility indicates whether a material is attracted into or repelled out of a magnetic field,


Q10.         When a bar magnet is cut into two equal halves, the pole strength of each piece
जब एक बार चुंबक दो बराबर हिस्सों में काटा जाता है, तो प्रत्येक टुकड़े की ध्रुव शक्ति
(a) Becomes double/दुगनी हो जाती है
(b) Becomes half/आधी हो जाती है
(c) Becomes zero/शून्य हो जाती है
(d) Remains the same/समान रहती है
Show Answer
Ans.(d)
Sol. When a bar magnet is cut into two equal halves, the pole strength of each piece Remains the same.



You may also like to read:
 

No comments