One Word Substitution Quiz For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 9th November

 

SSC CGL And SSC CPO 2018 Exams are the latest opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has released the newly revised Exam Calendar for SSC Exams conducting this year. SSC CGL & SSC CPO 2018 Exam dates haven't been decided yet but are to be conducted soon in upcoming next two months. Utilize the remaining time to be on the upswing by following SSC CGL Study Plan on SSC ADDA and team. Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. 

Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. It is time to knuckle down to get your dream job, Today, in this English quiz we are providing 15 Previous Years  English Questions with detailed solutions. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.


Directions: (1-15) Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences.

Q1. To lift or haul something heavy with great effort.
(a) heave
(b) shrimp
(c) wimp
(d) runt
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Option A is the correct substitution.


Q2. A political leader who seeks support by appealing to popular desires and prejudices rather than by using rational argument.
(a) rebel
(b) radical
(c) demagogue
(d) anarchistic
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Option C is the correct substitution.

Q3. The action of repeating something aloud from memory.
(a) paraphrase
(b) rendition
(c) erudition
(d) recitation
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Option D is the correct substitution.


Q4. A trace or remnant of something that is disappearing or no longer exists.
(a) memento
(b) variable
(c) glimmer
(d) vestige
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Option D is the correct substitution.



Q5. To disorder or disarrange (someone’s hair), typically by running one’s hands through it.
(a) to tangle
(b) to crumple
(c) to ruffle
(d) to crease
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Option C is the correct substitution.


Q6. Courteousness and refinement of manner.
(a) plaudit
(b) adulation
(c) urbanity
(d) profanity
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Option C is the correct substitution.



Q7. Involving immoral or dishonorable actions and motives.
(a) redoubt
(b) scrupulous
(c) immaculate
(d) sordid
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Option D is the correct substitution.

Q8. The process by which air is circulated through, mixed with or dissolved in a liquid or substance.
(a) aeration
(b) miasma
(c) effluvium
(d) volatile
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Option A is the correct substitution.


Q9. To be deprived of a close relation or friend through their death.
(a) to divest
(b) to bereave
(c) to oust
(d) to dispossess
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Option B is the correct substitution.

Q10. A region of injured tissue or skin in which blood capillaries have been ruptured; a bruise.
(a) cyst
(b) knurl
(c) contusion
(d) tumour
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Option C is the correct substitution.


Q11. An outline representing or bounding the shape or form of something.
(a) tracery
(b) contour
(c) doodle
(d) pattern
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Option B is the correct substitution.



Q12. A person who is blamed for the wrong doings of others.
(a) bursar
(b) captor
(c) phlegmatic
(d) scapegoat
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Option D is the correct substitution.


Q13. Take away or alter the natural qualities of.
(a) denature
(b) unadulterated
(c) authentic
(d) limpid
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Option A is the correct substitution.


Q14. Not able to produce children.
(a) gravid
(b) hebetic
(c) fecund
(d) sterile
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Option D is the correct substitution.


Q15. Just punishment for wrong doing.
(a) dandy
(b) nemesis
(c) prodigy
(d) wagon
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Option B is the correct substitution.


No comments