Useful Error Detection Quiz For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 11 October


SSC CGL And SSC CPO 2018 Exams are the latest opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has released the newly revised Exam Calendar for SSC Exams conducting this year. SSC CGL & SSC CPO 2018 Exam dates haven't been decided yet but are to be conducted soon in upcoming next two months. Utilize the remaining time to be on the upswing by following SSC CGL Study Plan on SSC ADDA and team. Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. 


Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. It is time to knuckle down to get your dream job, Today, in this English quiz we are providing 15 English Error Detection Questions with Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.





Direction (1-15): In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'. 

Q1. Rehana had everything (A)/ beauties, a good figure, (B)/ and a sweet personality. (C)/ No issue (D)
A
B
C
D
Solution:
“beauty” should be changed with “beautiful”, here “beautiful” is the description of the object (everything), “beautiful” itself cannot be the object of any verb but it can be the description of any object given.

Q2. In Delhi, he (A)/ suddenly came across many (B)/ of his friends who had settled there. (C) / No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
Remove ‘suddenly’ as its usage on here is superfluous because ‘come across’ itself means ‘to meet suddenly’.

Q3. I wonder if they (A)/ could treat me nicely (B)/ if I went there again. (C)/ No error (D)
A
B
C
D
Solution:
To show the future probability “would” should be written, “could” shows the capability which should not be used here.

Q4. The way he's behaving, (A)/ he'll soon spill the beans,(B)/I'm afraid. (C)/ No error (D)
A
B
C
D
Solution:
No Error

Q5. There was already a sizable (A)/ gap between her car and (B)/ the one front of her. (C)/ No error (D)
A
B
C
D
Solution:
“in front of” is the correct word to use to show the position of person or thing.

Q6. For kindergarten children, /(A) drawing by crayons is always (B)/ even more preferable to sketch pens. (C)/ No error (D)
A
B
C
D
Solution:
The usage of ‘even more’ is superfluous in the sentence.

Q7. The salesman tried to (A)/ sell me a solar water heaters (B)/ but I did not buy (C)/ No error (D)
A
B
C
D
Solution:
Replace ‘heaters’ with ‘heater’. As determiner ‘a’ is used before singular countable nouns.

Q8. There is renewed sense (A) / of urgency in (B) / completing the project. (C) / No error (D)
A
B
C
D
Solution:
No Error

Q9. The unique selling proposition of (A)/ our products are that (B)/ they are unbreakable. (C)/ No error (D)
A
B
C
D
Solution:
Replace ‘are’ with ‘is’. A singular verb is required as the subject of the sentence ‘the unique selling proposition’ is singular.

Q10. He swam to (A)/ an island that (B)/ was not far away. (C)/ No error (D)
A
B
C
D
Solution:
No error

Q11. The two children were (A)/ identical except for (B)/ the colour for their eyes. (C)/ No error (D)
A
B
C
D
Solution:
Replace ‘for’ with ‘of’.

Q12. You should never look (A)/ down to a man merely (B)/ because he is poor. (C)/ No error (D)
A
B
C
D
Solution:
The correct phrase is ‘look down on’ which means to regard (someone) with a feeling of superiority i.e. to think that you are better or more important than someone else.

Q13. What to speak of (A)/ shelter even food (B)/ was not available (C)/ No error (D)
A
B
C
D
Solution:
“What” should be replaced with “not” as the sentence is in negative context thus to negate a negative word is required thus “not” should be used before “to speak”.

Q14. The traveler took rest (A)/ below the shade (B)/ of a large Peepal tree. (C)/ No error (D)
A
B
C
D
Solution:
Replace “below’ with “under”.

Q15. All the members (A)/ of the Board are kindly (B)/ requested to appear in the next meeting. (C)/ No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
Remove ‘kindly’ before ‘requested’ as ‘Kindly’ & ‘Requested’ can’t be used together because ‘Kindly’ itself is used in a request sense.

                                                                       


You may also like to read: 



 

No comments