Previous Years General Awareness Questions for SSC & Railway Exam 2018: 14th September


Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.





Q1. Rock Shelters of Bhimbetka is in ___________. 
भीम्बेटका के रॉक आश्रय ___________ में हैं।
Maharashtra/ महाराष्ट्र
Himachal Pradesh/ हिमाचल प्रदेश
Karnataka/ कर्नाटक
Madhya Pradesh/ मध्य प्रदेश
Solution:
Bhimbetka rock shelters is a World Heritage site located in Madhya Pradesh.The Bhimbetka rock shelters are an archaeological site in central India that spans the prehistoric paleolithic and mesolithic periods, as well as the historic period.

Q2. ______ is a strong drug that doctors give to people to make them calm or help them sleep. ______ एक सबल दवा है जो डॉक्टर मरीजों को शांत करने या उन्हें सोने में मदद करने के लिए देते हैं।
Barbiturate/ बार्बीट्युरेट
Antidepressant/ एन्टीडिप्रसेन्ट
Antihistamine/ एंटी हिस्टामाइन
Beta-Blocker/ बीटा अवरोधक
Solution:
Barbiturates are a group of drugs in the class of drugs known as sedative-hypnotics, which generally describes their sleep-inducing and anxiety-decreasing effects. Barbiturates can be extremely dangerous because the correct dose is difficult to predict.

Q3. Which organ stores fat soluble vitamins?
 कौन सा अंग वसा घुलनशील विटामिन जमा करता है?
Blood/रक्त
Skin/त्वचा
Liver/ यकृत
Pancreas/ अग्न्याशय
Solution:
The fat-soluble vitamins, A, D, E, and K, are stored in the body for long periods of time and generally pose a greater risk for toxicity when consumed in excess than water-soluble vitamins. The body does not need these vitamins every day and stores them in the liver and adipose (fat) tissue when not used.

Q4. Which of the following elements has the lowest melting point? 
निम्न में से कौन से तत्व का गलनांक बिंदु सबसे कम है?
Titanium/टाइटेनियम
Sulphur/सल्फर
Argon/आर्गन
Zinc/जिंक
Solution:
Melting point of Argon is −189.34°C.

Q5. English is the official language of _________. 
अंग्रेजी _________ की आधिकारिक भाषा है
Chandigarh/चंडीगढ़
Dadra and Nagar Haveli/दादर और नगर हवेली
Daman and Diu/दमन और दीव
Delhi/दिल्ली
Solution:
English is the sole official language of Chandigarh.

Q6. Panna National Park is in which state? 
 पन्ना राष्ट्रीय उद्यान किस राज्य में है?
Rajasthan/राजस्थान
Maharashtra/महाराष्ट्र
Gujarat/गुजरात
Madhya Pradesh/मध्य प्रदेश
Solution:
Panna National Park is a national park located in Panna and Chhatarpur districts of Madhya Pradesh in India.

Q7. International Date line passes through middle of __________ Ocean. 
अंतर्राष्ट्रीय दिनांक रेखा __________ महासागर के मध्य से गुजरती है.
Arctic/आर्कटिक
Indian/भारतीय
Atlantic/अटलांटिक
Pacific/प्रशांत
Solution:
The International Date Line, established in 1884, passes through the mid-Pacific Ocean and roughly follows a 180 degrees longitude north-south line on the Earth.

Q8. Before its Independence, Bangladesh was part of ___________? 
अपनी स्वतंत्रता से पहले, बांग्लादेश ___________ का हिस्सा था?
India/भारत
China/चीन
Pakistan/पाकिस्तान
United Kingdom/यूनाइटेड किंगडम
Solution:
Bangladesh is a country state in Southern Asia, bordering the Bay of Bengal to the South, almost entirely encircled by the Republic of India to the West, North and East, and Myanmar to the Southeast.

Q9. Who Invented the 3-D printer? 
3-डी प्रिंटर का आविष्कार किसने किया?
Nick Holonyak(निक हालोनीक)
Elias Howe(एलीह हॉवे)
Chuck Hull(चक हल)
Christiaan Huygens(क्रिस्टियान ह्यूजेन्स)
Solution:
Chuck Hull is the co-founder, executive vice president and chief technology officer of 3D Systems. He is the inventor of the solid imaging process known as stereolithography (3D Printing).

Q10. Unit of impedance is ___________? 
प्रतिबाधा कि इकाई ___________ है?
ohm(ओम)
henry(हेनरी)
tesla(टेस्ला)
hertz(हर्ट्ज)
Solution:
Impedance is a complex number, with the same units as resistance, for which the SI unit is the ohm (Ω). Its symbol is usually Z, and it may be represented by writing its magnitude and phase in the form. Z.

Q11. Who is current Human Resource Development Minister in Narendra Modi government? नरेंद्र मोदी सरकार में वर्तमान मानव संसाधन विकास मंत्री कौन है?
Dr. Harsh Vardhan/ डॉ. हर्ष वर्धन
Kalraj Mishra/ कलराज मिश्रा
Jual Oram/ जुएल उरांव
Prakash Javadekar/ प्रकाश जावड़ेकर
Solution:
Prakash Javadekar is an Indian Bharatiya Janata Party (BJP) politician and is the incumbent Union Minister of Ministry of Human Resource Development (MHRD), Government of India. He was elected to the Rajya Sabha as a Member of Parliament from Maharashtra in 2008, and re-elected from Madhya Pradesh in 2014.

Q12. Nameri National Park is situated in which of the following Indian state? 
 नामेरी राष्ट्रीय पार्क किस भारतीय राज्य में स्थित है?
Himachal Pradesh/ हिमाचल प्रदेश
Kerala/केरला
West Bengal/पश्चिम बंगाल
Assam/असम
Solution:
Nameri National Park is a national park in the foothills of the eastern Himalayas in the Sonitpur District of Assam, India, about 35 km from Tezpur. Nameri shares its northern boundary with the Pakhui Wildlife Sanctuary of Arunachal Pradesh.

Q13. Which of the following country is not a member of ASEAN? 
 निम्नलिखित में से कौन सा देश ASEAN का सदस्य नहीं है
Cambodia/ कंबोडिया
China/ चीन
Indonesia/ इंडोनेशिया
Philippines/ फिलीपींस
Solution:
The Association of Southeast Asian Nations, or ASEAN, was established on 8 August 1967 in Bangkok, Thailand, with the signing of the ASEAN Declaration (Bangkok Declaration) by the Founding Fathers of ASEAN, namely Indonesia, Malaysia, Philippines, Singapore and Thailand.

Q14. Who is present President of Germany? 
जर्मनी के वर्तमान राष्ट्रपति कौन है?
Manuel Valls/ मैनुअल वाल्स
John Howard / जॉन हावर्ड
Joachim Gauck/ जोआचिम गॉक
Frank-Walter Steinmeier/ फ्रैंक-वाल्टर स्टीनमेयर
Solution:
Frank-Walter Steinmeier is a German politician serving as President of Germany since 19 March 2017.

Q15. Headquarter of the Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) is in which of the following city? 
 एशियाई इंफ्रास्ट्रक्चर इंवेस्टमेंट बैंक (AIIB) का मुख्यालय निम्नलिखित में से किस शहर में है?
Basel, Switzerland/ बेसल स्विट्जरलैंड
Rome, Italy/ रोम, इटली
Guatemala City/ ग्वाटेमाला शहर
Beijing, China/ बीजिंग, चीन
Solution:
The Asian Infrastructure Investment Bank is a multilateral development bank that aims to support the building of infrastructure in the Asia-Pacific region.

               


You may also like to read:






 



No comments