English Previous Years Questions For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 14 September


SSC CGL And SSC CPO 2018 Exams are the latest opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has released the newly revised Exam Calendar for SSC Exams conducting this year. SSC CGL & SSC CPO 2018 Exam dates haven't been decided yet but are to be conducted soon in upcoming next two months. Utilize the remaining time to be on the upswing by following SSC CGL Study Plan on SSC ADDA and team. Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. 


Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. It is time to knuckle down to get your dream job, Today, in this English quiz we are providing 15 English Previous Years Questions and Solutions important from exam point of view. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.







Directions (1-2): In these questions some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error and indicate it corresponding to the appropriate letters. If there is no error, indicate corresponding to the last option. 

Q1. The government need to adopt (A)/ a multi-year expenditure outlook (B)/ while preparing the budget. (C)/ No error (D)
A
B
C
D
Solution:
Replace plural verb ‘need’ with singular verb ‘needs’. By subject verb agreement rule, Singular subject takes singular verb with it.

Q2. King penguins (A)/ are active throughout (B)/ the long summer days. (C)/ No error (D)
A
B
C
D
Solution:
No Error

Directions (3-4): Fill in the blank with most appropriate word which will suit the context of the sentence. 

Q3. Sanjay found the unchanging rhythm of the musical piece to be annoyingly _________.
Irreverent
Recusant
Monotonous
Coherent
Solution:
Irreverent: not showing the expected respect for official, important, or holy things. Recusant: a person who refuses to submit to an authority. Monotonous: (of a sound or utterance) lacking in variation in tone or pitch. Hence option C is the correct choice.

Q4. I don’t have much energy these days. After a short stroll, I am quite _________.
Relieved
Eager
Uplifted
Exhausted
Solution:
After a short leisurely walk it is easy to assume that he gets exhausted as he has already stated that he doesn’t have much energy these days. Hence option D is the correct choice.

Directions (5-6): In the following question, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the word given. 

Q5. DEPOSITION
Ascent
Employment
Impeachment
Coronation
Solution:
Deposition: a formal written statement made or used in a law court. Impeachment: the action of calling into question the integrity or validity of something. Hence option C is the correct choice.

Q6. DESPOT
Experiment
Ephemeral
Trite
Tyrant
Solution:
Despot: a ruler or other person who holds absolute power, typically one who exercises it in a cruel or oppressive way. Tyrant: a cruel and oppressive ruler. Hence option D is the correct choice.

Directions (7-8): In the following question, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the word given. 

Q7. FRACTIOUS
Solemn
Affable
Worrisome
Sharp
Solution:
Fractious: irritable and quarrelsome. Affable: friendly, good-natured, or easy to talk to. Hence option B is the correct choice.

Q8. CONTRITE
Rueful
Compunctious
Impenitent
Consign
Solution:
Contrite: feeling or expressing remorse at the recognition that one has done wrong. Impenitent: not feeling shame or regret about one's actions or attitudes. Hence option C is the correct choice.

Directions (9-10): In the following questions, four words are given out of which one word is incorrectly spelt. Select the incorrectly spelt word. 

Q9.
apartheid
exhorbitant
mischievous
benefited
Solution:
Correct Spelling is Exorbitant.

Q10.
repercussion
obsolescing
sillhoutte
ludicrous
Solution:
Correct spelling is Silhouette.

Directions (11-15): A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.

Dyslexia is a perceptual disorder often occurring in persons of normal, or even above average intelligence. The reader is unable to perceive correctly what is on a page. Letters and numbers often appear reversed: "b" seems to be "d","quite" is "quiet" and "from" is "form". The reader tends to leave out letters or words or insert words or letters that are not there. Vowel and consonant sounds may be confused. Many dyslexics are left-handed or able to write with either hand. They often confuse left and right. Learning to speak may also be delayed beyond infancy. The condition seems to be inherited. It may persist into adulthood. However, with early recognition and specialized approaches to teaching reading, most dyslexics can learn to read. 

Some researchers believe that latent dyslexia may be aggravated by the way reading is taught. The modern wholeword, or lookandsay, method seems to be more of a hindrance to learning for dyslexics than it is for ordinary pupils. The phonetic method of teaching students to learn letters and sound them out appears to achieve better reading results. The problem of words that cannot be sounded out such as rough, laugh or through is not solved by phonetics. These words must simply be memorized. However, for children with dyslexia the problem can be compounded by the failure of parents or teachers to recognize the condition. This can easily lead to emotional problems for dyslexic children, who cannot understand their failure to keep up with their classmates. 

Q11. Dyslexia, often occurring in persons of normal, or even above average intelligence, is a __________
Conceptual disorder
Pathological disease
Perceptive disorder
Perceptual disorder

Q12. In Dyslexia, letters and figures often appear __________
Inverted
Blurred
Reversed
Clustered

Q13. People suffering from dyslexia are often ___________
right handed
far sighted
ambidextrous
only left handed

Q14. Dyslexia may ___________
be noticed during infancy
last till childhood
persist into adulthood
end when one goes to school

Q15. The problem of perception can be compounded by the failure of parents and teachers to _________
provide treatment
recognize the condition
correct the child at infancy
understand the child

                                                                     

You may also like to read: 




   

No comments