Salient Synonyms Quiz For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 10 July

   

Following 75 Days SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are developed under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpening your revision skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL Exam is to be conducted from 25 July to 20 August 2018. Meanwhile, SSC CPO Exam is to be held in upcoming month. It is time to knuckle down to get your dream job.

Today, in this English quiz we are providing 15 Important Synonyms Questions. To make you learn basic English vocabulary is the motive behind the provided quiz. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions (1-15): Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

Q1. CHAFF
(a) Flatter
(b) Josh
(c) Restore
(d) Defer
Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol. Chaff: to make fun of in a good-natured way.
Josh: to tease good-naturedly.
Defer: put off (an action or event) to a later time; postpone.
Hence Chaff and Josh are synonyms to each other.

Q2. DECAPITATE
(a) Behead
(b) Decipher
(c) Deploy
(d) Delve
Show Answer
S2. Ans.(a)
Sol. Decapitate: to cut off the head of.
Behead: cut off the head of (someone).
Delve: dig; excavate.
Hence Decapitate and Behead are synonyms to each other.


Q3. ENTAIL
(a) Exclude
(b) Debar
(c) Enunciate
(d) Necessitate
Show Answer
S3. Ans.(d)
Sol. Entail: involve (something) as a necessary or inevitable part or consequence.
Debar: prohibit (someone) officially from doing something.
Enunciate: say or pronounce clearly.
Necessitate: make (something) necessary as a result or consequence.
Hence Entail and Necessitate are synonyms to each other.

Q4. EXEMPT
(a) Compel
(b) Disfigure
(c) Absolve
(d) Twist
Show Answer
S4. Ans.(c)
Sol. Exempt: free (a person or organization) from an obligation or liability imposed on others.
Absolve: declare (someone) free from guilt, obligation, or punishment.
Hence Exempt and Absolve are synonyms to each other.

Q5. FLUSTER
(a) Soothe
(b) Ruffle
(c) Forgo
(d) Cede
Show Answer
S5. Ans.(b)
Sol. Fluster: make (someone) agitated or confused.
Ruffle: disconcert or upset the composure of (someone).
Forgo: go without (something desirable).
Cede: give up (power or territory).
Hence Fluster and Ruffle are synonyms to each other.




Q6. GNARLED
(a) Slick
(b) Flat
(c) Crooked
(d) Gory
Show Answer
S6. Ans.(c)
Sol. Gnarled: being twisted, rugged, or full of knots.
Slick: smooth and glossy.
Crooked: bent or twisted out of shape or out of place.
Gory: involving or showing violence and bloodshed.
Hence Gnarled and Crooked are synonyms to each other.

Q7. HALTING
(a) Steady
(b) Adroit
(c) Nimble
(d) Hesitant
Show Answer
S7. Ans.(d)
Sol. Halting: slow and hesitant, especially through lack of confidence.
Adroit: clever or skilful.
Nimble: quick and light in movement or action; agile.
Hence Halting and Hesitant are synonyms to each other.


Q8. INCEPTION
(a) Omega
(b) Genesis
(c) Closure
(d) Incidental
Show Answer

S8. Ans.(b)
Sol. Inception: the establishment or starting point of an institution or activity.
Omega: the extreme or final part.
Genesis: the origin or mode of formation of something.
Closure: an act of closing: the condition of being closed.
Hence Inception and Genesis are synonyms to each other.



Q9. LIMBER
(a) Lissome
(b) Stiff
(c) Lummox
(d) Luminary
Show Answer
S9. Ans.(a)
Sol. Limber: (of a person or body part) lithe or supple.
Lissome: (of a person or their body) thin, supple, and graceful.
Stiff: (of a person or part of the body) unable to move easily and without pain.
Lummox: a clumsy, stupid person.
Luminary: a person who inspires or influences others.
Hence Limber and Lissome are synonyms to each other.

Q10. NEMESIS
(a) Windfall
(b) Benefit
(c) Fervid
(d) Adversary
Show Answer
S10. Ans.(d)
Sol. Nemesis: a long-standing rival; an inescapable agent.
Adversary: one’s opponent in a contest, conflict or dispute.
Hence Nemesis and Adversary are synonyms to each other.


Q11. MORTIFICATION
(a) Nullify
(b) Chagrin
(c) Wary
(d) Restore
Show Answer
S11. Ans.(b)
Sol. Mortification: great embarrassment and shame.
Chagrin: annoyance at having failed or been humiliated.
Hence Mortification and Chagrin are synonyms to each other.


Q12. ABRADE
(a) Scold
(b) Attach
(c) Wear off
(d) Twist
Show Answer
S12. Ans.(c)
Sol. Abrade: scrape or wear away by friction or erosion.
Wear off: lose effectiveness or intensity.
Hence Abrade and Wear off are synonyms to each other.


Q13. FERRY
(a) Bargain
(b) Celebrate
(c) Transport
(d) Drown
Show Answer
S13. Ans.(c)
Sol. Ferry: convey in a ship or boat, especially across a short stretch of water.
Hence Ferry and Transport are synonyms to each other.


Q14. ENGENDER
(a) Confound
(b) Suffer
(c) Sacrifice
(d) Beget
Show Answer

S14. Ans.(d)
Sol. Engender: cause or give rise to (a feeling, situation, or condition).
Beget: cause; bring about.
Hence Engender and Beget are synonyms to each other.

Q15. REQUITE
(a) Rankle
(b) Repay
(c) Rest
(d) Repudiate
Show Answer
S15. Ans.(b)
Sol. Requite(verb): return a favor to (someone).
Rankle (verb): (of a wound or sore) continue to be painful; fester.
Repay(verb): do or give something as recompense for (a favor or kindness received).
Repudiate (verb): refuse to accept; reject.
Hence Requite and Repay are synonyms to each other.



You may also like to read:


  
  

      



No comments