Key Synonyms Quiz For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 3 July

   

Following 75 Days SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are developed under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpening your revision skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL Exam is to be conducted from 25 July to 20 August 2018. Meanwhile, SSC CPO Exam is to be held in upcoming month. It is time to knuckle down to get your dream job.

Today, in this English quiz we are providing 15 Important Synonyms Questions. To make you learn basic English vocabulary is the motive behind the provided quiz. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions (1-15): Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

Q1.  CONSTERNATION 
(a) Pleasant
(b) Dismay
(c) Composure
(d) Relief
Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol. Consternation (noun): a feeling of anxiety or dismay, typically at something unexpected.
Dismay (noun): concern and distress caused by something unexpected.
Hence Consternation and Dismay are synonyms to each other.


Q2. CONSORT
(a) Fiend
(b) Assailant
(c) Contrast
(d) Spouse
Show Answer
S2. Ans.(d)
Sol. Consort (noun): a wife, husband, or companion, in particular the spouse of a reigning monarch.
Fiend (noun): an evil spirit or demon.
Assailant (noun): a person who physically attacks another.
Spouse (noun): a husband or wife, considered in relation to their partner.
Hence Consort and Spouse are synonyms to each other.

Q3. FOIST 
(a) Aid
(b) Displace
(c) Thrust
(d) Steal
Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol. Foist (verb): impose an unwelcome or unnecessary person or thing on.
Thrust (verb): force (someone) to accept or deal with something.
Hence Foist and Thrust are synonyms to each other.

Q4. SNUB 
(a) Revere
(b) Discern
(c) Embolden
(d) Affront
Show Answer
S4. Ans.(d)
Sol. Snub (verb): rebuff, ignore, or spurn disdainfully.
Revere (verb): to show devoted deferential honor to.
Discern (verb): to recognize or identify as separate and distinct.
Embolden (verb): give (someone) the courage or confidence to do something.
Affront (verb): offend the modesty or values of.
Hence Snub and Affront are synonyms to each other.


Q5. TOPPLE
(a) Uprise
(b) Depose
(c) Acclaim
(d) Rest
Show Answer

S5. Ans.(b)
Sol. Topple (verb): remove (a government or person in authority) from power; overthrow.
Depose (verb): remove from office suddenly and forcefully.
Acclaim (verb): praise enthusiastically and publicly.
Hence Topple and Depose are synonyms to each other.




Q6. HANKER
(a) Crave
(b) Despise
(c) Shun
(d) Disturb
Show Answer
S6. Ans.(a)
Sol. Hanker (verb): feel a strong desire for or to do something.
Crave (verb): feel a powerful desire for (something).
Despise (verb): feel contempt or a deep repugnance for.
Shun (verb): persistently avoid, ignore, or reject (someone or something) through antipathy or caution.
Hence Hanker and Crave are synonyms to each other.


Q7. FINAGLE 
(a) Break
(b) Dupe
(c) Succour
(d) Praise
Show Answer
S7. Ans.(b)
Sol. Finagle (verb): obtain by dishonest or devious means.
Dupe (verb): deceive; trick.
Succour (verb): give assistance or aid to.
Hence Finagle and Dupe are synonyms to each other.


Q8. DECADENCE
(a) Ascent
(b) Addendum
(c) Development
(d) Depravity
Show Answer

S8. Ans.(d)
Sol. Decadence (noun): moral or cultural decline as characterized by excessive indulgence in pleasure or luxury.
Ascent (noun): an advance in social status or reputation.
Addendum (noun): a thing added.
Depravity (noun): moral corruption; wickedness.
Hence Decadence and Depravity are synonyms to each other.



Q9.  WHOPPING
(a) Minuscule
(b) Transient
(c) Massive
(d) Paltry
Show Answer
S9. Ans.(c)
Sol. Whopping (adjective): very large.
Minuscule (adjective): extremely small; tiny.
Transient (adjective): lasting only for a short time; impermanent.
Massive (adjective): large and heavy or solid.
Paltry (adjective): (of an amount) very small or meagre.
Hence Whopping and Massive are synonyms to each other.


Q10. PULVERIZE
(a) Vanquish
(b) Surrender
(c) Renovate
(d) Patch
Show Answer
S10. Ans.(a)
Sol. Pulverize (verb): defeat utterly.
Vanquish (verb): defeat thoroughly.
Patch (verb): treat someone's injuries or repair the damage to something in an improvised way.
Hence Pulverize and Vanquish are synonyms to each other.

Q11. SHAM 
(a) Veritable
(b) Spurious
(c) Quality
(d) Valid
Show Answer
S11. Ans.(b)
Sol. Sham (adjective): bogus; false.
Spurious (adjective): not being what it purports to be; false or fake.
Hence Sham and Spurious are synonyms to each other.

Q12. INSOLENT
(a) Discourteous
(b) Demure
(c) Deferential
(d) Didactic
Show Answer
S12. Ans.(a)
Sol. Insolent (adjective): showing a rude and arrogant lack of respect.
Discourteous (adjective): showing rudeness and a lack of consideration for other people.
Demure (adjective): affectedly modest, reserved, or serious.
Deferential (adjective): showing or expressing respect and high regard.
Didactic (adjective): intended to teach, particularly in having moral instruction as an ulterior motive.
Hence Insolent and Discourteous are synonyms to each other.

Q13. IMPUTE
(a) Exonerate
(b) Accredit
(c) Celebrate
(d) Frail
Show Answer
S13. Ans.(b)
Sol. Impute (verb): represent (something, especially something undesirable) as being done or possessed by someone.
Accredit: attribute an action, saying, or quality to.
Hence Impute and Accredit are synonyms to each other.


Q14. PERPETUATE
(a) Ruin
(b) Conserve
(c) Mysterious
(d) Arduous
Show Answer

S14. Ans.(b)
Sol. Perpetuate (verb): make (something) continue indefinitely.
Conserve (verb): maintain at a constant overall total.
Hence Perpetuate and Conserve are synonyms to each other.

Q15. SALACIOUS
(a) Revered
(b) Obscene
(c) Applauding
(d) Influencing
Show Answer
S15. Ans.(b)
Sol. Salacious (adjective): having or conveying undue or indecent interest.
Obscene (adjective): offensive or disgusting by accepted standards of morality and decency.
Hence Salacious and Obscene are synonyms to each other.



You may also like to read:


  
  

      



No comments