Previous Years English Questions For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 19th July

 

SSC CGL And SSC CPO 2018 Exams are the latest opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has released the newly revised Exam Calendar for SSC Exams conducting this year. SSC CGL & SSC CPO 2018 Exam dates haven't been decided yet but are to be conducted soon in upcoming next two months. Utilize the remaining time to be on the upswing by following SSC CGL Study Plan on SSC ADDA and team. Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. 

Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. It is time to knuckle down to get your dream job, Today, in this English quiz we are providing 15 English Comprehensive Questions with detailed solutions. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.


Directions (1-2): Sentences given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested. Choose the correct alternative out of the four.

Q1. He completed all projects on time except for two of them, which he found too difficult to ___________.
(a) embrace
(b) comprehend
(c) acknowledge
(d) discern
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Comprehend: grasp mentally; understand.
Hence option B is the correct choice.


Q2. He had wonderful gifts of_______ and spoke to the birds.
(a) uptight
(b) folly
(c) insight
(d) dullness
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Insight: the capacity to gain an accurate and deep understanding of someone or something; the power or act of seeing into a situation.
Hence option C is the correct choice.

Directions (3-4): Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

Q3. EXASPERATE
(a) Tranquilize
(b) Alleviate
(c) Infuriate
(d) Appease
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Exasperate: irritate intensely.
Infuriate: make (someone) extremely angry and impatient.
Hence Exasperate and Infuriate are synonyms to each other.


Q4. HAVOC
(a) Carnage
(b) Collocation
(c) Tranquility
(d) Inertia
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Havoc: widespread destruction.
Carnage: the killing of a large number of people.
Hence Havoc and Carnage are synonyms to each other.


Direction (5-6): Choose the word opposite in meaning to the given word.

Q5. DEVOUT
(a) Pious
(b) Pure
(c) Treacherous
(d) Ardent
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Devout: having or showing deep religious feeling or commitment.
Treacherous: likely to betray trust; unreliable
Hence Devout and Treacherous are antonyms to each other.


Q6. ACCENTUATE
(a) Disparage
(b) Enunciate
(c) Aggrandize
(d) Exacerbate
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Accentuate: to make (something) more prominent or noticeable.
Disparage: regard or represent as being of little worth.
Hence Accentuate and Disparage are antonyms to each other.


Directions (7-8): Four words are given, out of which only one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.

Q7.
(a) Combersome
(b) Cumbersome
(c) Combbersom
(d) Coombersome
Show Answer
Ans.(b) 
Sol. Option B is correctly spelt.


Q8. 
(a) Pinnacle
(b) Pinackle
(c) Peenacle
(d) Pineacle
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Option A is correctly spelt.

Directions (9-10): Four alternatives are given for the Idiom/Phrase underlined. Choose the alternative which best expresses the meaning of Idiom/Phrase.

Q9. Pound the Pavement
(a) Hunt for a job on the streets
(b) Take a walk on the streets
(c) Smash the streets
(d) Dance on the streets
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Option A is the correct meaning.

Q10. To stick to one's guns
(a) To be faithful to parents
(b) To be faithful to one’s relatives
(c) To be faithful to a cause
(d) To be faithful to a friend
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Option C is the correct meaning.

Directions (11-15): A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

Prebiotics are the lesser-known gut-health promoters which serve as food for good bacteria inside the gut. "We found that dietary prebiotics can improve non-REM (random eye movement) sleep, as well as REM sleep after a stressful event," said Robert Thompson, a PhD researcher at University of Colorado Boulder in the U.S. Prebiotics are dietary fibres found naturally in foods like artichokes, raw garlic, leeks and onions.

When beneficial bacteria digest prebiotic fibre, they not only multiply, improving overall gut health, but they also release metabolic by-products. Researchers fed three-week-old male rats a diet of either standard chow or chow that included prebiotics. They then monitored the rats' body temperature, gut bacteria and sleep-wake cycles — using electroencephalogram (EEG), or brain activity testing over time. Findings revealed that the rats on the prebiotic diet spent more time in non-rapid-eye-movement (NREM) sleep, which is restful and restorative, than those on the non-prebiotic diet.

Q11. What are prebiotics?
(a) Dietary fibres
(b) Bacteria
(c) Foods like artichokes
(d) Gut microbiota
Show Answer
Ans.(a)


Prebiotics are the lesser-known gut-health promoters which serve as food for good bacteria inside the gut. "We found that dietary prebiotics can improve non-REM (random eye movement) sleep, as well as REM sleep after a stressful event," said Robert Thompson, a PhD researcher at University of Colorado Boulder in the U.S. Prebiotics are dietary fibres found naturally in foods like artichokes, raw garlic, leeks and onions.

When beneficial bacteria digest prebiotic fibre, they not only multiply, improving overall gut health, but they also release metabolic by-products. Researchers fed three-week-old male rats a diet of either standard chow or chow that included prebiotics. They then monitored the rats' body temperature, gut bacteria and sleep-wake cycles — using electroencephalogram (EEG), or brain activity testing over time. Findings revealed that the rats on the prebiotic diet spent more time in non-rapid-eye-movement (NREM) sleep, which is restful and restorative, than those on the non-prebiotic diet.

Q12. What type of sleep is restorative?
(a) NREM
(b) REM
(c) EEG
(d) ECG
Show Answer
Ans.(a)


Prebiotics are the lesser-known gut-health promoters which serve as food for good bacteria inside the gut. "We found that dietary prebiotics can improve non-REM (random eye movement) sleep, as well as REM sleep after a stressful event," said Robert Thompson, a PhD researcher at University of Colorado Boulder in the U.S. Prebiotics are dietary fibres found naturally in foods like artichokes, raw garlic, leeks and onions.

When beneficial bacteria digest prebiotic fibre, they not only multiply, improving overall gut health, but they also release metabolic by-products. Researchers fed three-week-old male rats a diet of either standard chow or chow that included prebiotics. They then monitored the rats' body temperature, gut bacteria and sleep-wake cycles — using electroencephalogram (EEG), or brain activity testing over time. Findings revealed that the rats on the prebiotic diet spent more time in non-rapid-eye-movement (NREM) sleep, which is restful and restorative, than those on the non-prebiotic diet.

Q13. How are metabolic by-products released?
(a) When good bacteria help sleep
(b) When good bacteria digest dietary fibres
(c) When gut becomes rich in nutrients
(d) After recovery from stress due to sleep
Show Answer
Ans.(b)

Prebiotics are the lesser-known gut-health promoters which serve as food for good bacteria inside the gut. "We found that dietary prebiotics can improve non-REM (random eye movement) sleep, as well as REM sleep after a stressful event," said Robert Thompson, a PhD researcher at University of Colorado Boulder in the U.S. Prebiotics are dietary fibres found naturally in foods like artichokes, raw garlic, leeks and onions.

When beneficial bacteria digest prebiotic fibre, they not only multiply, improving overall gut health, but they also release metabolic by-products. Researchers fed three-week-old male rats a diet of either standard chow or chow that included prebiotics. They then monitored the rats' body temperature, gut bacteria and sleep-wake cycles — using electroencephalogram (EEG), or brain activity testing over time. Findings revealed that the rats on the prebiotic diet spent more time in non-rapid-eye-movement (NREM) sleep, which is restful and restorative, than those on the non-prebiotic diet.

Q14. How can sleep wake cycles be monitored?
(a) By testing brain power
(b) By allowing REM and NREM sleep
(c) By using EEG
(d) By recording body temperature
Show Answer
Ans.(c)




Prebiotics are the lesser-known gut-health promoters which serve as food for good bacteria inside the gut. "We found that dietary prebiotics can improve non-REM (random eye movement) sleep, as well as REM sleep after a stressful event," said Robert Thompson, a PhD researcher at University of Colorado Boulder in the U.S. Prebiotics are dietary fibres found naturally in foods like artichokes, raw garlic, leeks and onions.

When beneficial bacteria digest prebiotic fibre, they not only multiply, improving overall gut health, but they also release metabolic by-products. Researchers fed three-week-old male rats a diet of either standard chow or chow that included prebiotics. They then monitored the rats' body temperature, gut bacteria and sleep-wake cycles — using electroencephalogram (EEG), or brain activity testing over time. Findings revealed that the rats on the prebiotic diet spent more time in non-rapid-eye-movement (NREM) sleep, which is restful and restorative, than those on the non-prebiotic diet.

Q15. What is chow?
(a) Type of dietary fibre
(b) A class of nutrients
(c) Rat food
(d) Sleep enhancer
Show Answer
Ans.(c)



No comments