Sentence Rearrangement Quiz For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 6 July


Following 75 Days SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are developed under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpening your revision skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL Exam is to be conducted from 25 July to 20 August 2018. Meanwhile, SSC CPO Exam is to be held in the upcoming month. It is time to knuckle down to get your dream job.

Today, in this English quiz we are providing 15 Sentence Rearrangement Questions. To make you learn basic English structure effectively is the motive behind the provided quiz. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions (1-15): The question below consists of a set of labelled sentences. Out of the four options, given, select the most logical order of the sentences to form a coherent paragraph.

Q1. P- fell into the black hole in the first place
 Q- what is now known as Hawking radiation. However, he contended that the radiation would be
 R- in 1974, Stephen Hawking found that matter and energy can escape a black hole through
S- so scrambled that scientists could never work backwards to understand what

(a) RPSQ
(b) RQSP
(c) QPRS
(d) QRSP
Show Answer
Ans.(b)


Q2. P- anthropology and many other current fields are the intellectual results of the comparative methods
 Q- of their subject matters, were beginning to suspect that similarities between animals, languages
 R- developed in the earlier 19th century. Theorists in such diverse fields as anatomy, linguistics, and Ethnology, making feature-by-feature comparisons
 S- and folkways were the result of processes or laws unknown to them then

(a) PQRS
(b) RPSQ
(c) RSQP
(d) PRQS
Show Answer
Ans.(d)


Q3. P- the rivers whose courses take them through the western part of the country and towards
Q- the river system of India. The largest basin system of the rivers pour their waters into the Bay of Bengal; however, some of
R- the east of the state of Himachal Pradesh empty into the Arabian Sea
S- seven major rivers along with their numerous tributaries make up

(a) SQPR
(b) SRQP
(c) PQSR
(d) PSQR
Show Answer
Ans.(a)

Q4. P- noted for its hill stations, particularly Shimla, the summer capital of the British Raj, and Dharmsala
Q- the next Himalayan Indian state, Himachal Pradesh, lacks very high mountains, but is
R- the centre of the Tibetan community in exile in India. This area marks the start of the Punjab Himalaya and the Sutlej river
S- the most easterly of the five tributaries of the Indus, cuts through the range here

(a) QSPR
(b) SRQP
(c) QPRS
(d) SQPR
Show Answer
Ans.(c)


Q5. P- type 2 diabetes, as well as weight gain and obesity
Q- short journeys and sitting down to read, talk or listen to music. This type of behavior is thought to increase your risk of
R- common examples of sedentary behavior include watching TV, using a computer, using the car for
S- developing many chronic diseases, such as heart disease, stroke and

(a) RSQP
(b) RQSP
(c) SRQP
(d) SPQR
Show Answer
Ans.(b)

Q6. P- aware of some effective defence techniques such as kicks to groin, blocking punches, etc.
Q- get proper self-defense training for their safety. They must be
R- each and every woman must be aware of and
S- self defence techniques are the first and foremost thing to which

(a) SQRP
(b) SRQP
(c) RSQP
(d) RQSP
Show Answer
Ans.(b) 

Q7. P- in search of the lucrative spice trade. Just over a century later, the Dutch and English established trading outposts on the subcontinent, with
Q- European traders first reached Indian shores with the arrival of the Portuguese explorer Vasco da Gama in 1498 at the port of Calicut,
R- but remained in conflict with the French, who had by then sought to establish themselves in the subcontinent
S- with the first English trading post set up at Surat in 1613. Over the course of the seventeenth and early eighteenth centuries, the British defeated the Portuguese and Dutch militarily

(a) QPSR
(b) QRPS
(c) SPQR
(d) SRPQ
Show Answer
Ans.(a) 

Q8. P- the religious beliefs and prejudices of the sepoys. The predominance of members from the upper castes in the army, perceived loss of caste and led to deep discontent among the sepoys
Q- the British government took control of the company. The conditions of service in the company's army and cantonments increasingly came into conflict with
R- the British East India Company's rule. It was suppressed and
S- the Indian rebellion of 1857 was a large-scale rebellion in the northern and central India against

(a) SQPR
(b) QSRP
(c) SRQP
(d) QPRS
Show Answer
Ans.(c)

Q9.  P- in Parliament that the British policy for India was increasing association of Indians
Q- in August 1917, Edwin Montagu, the secretary of state for India, made the historic announcement
R- the progressive realization of responsible government in India as an integral part of the British Empire
S- in every branch of the administration and the gradual development of self-governing institutions with a view to

(a) QPSR
(b) QSPR
(c) RQSP
(d) RPQS
Show Answer
Ans.(a) 

Q10. P- of great economic and military power whose political influence
Q- of East Asia and South-East Asia. Under Ashoka, India was a prosperous and stable empire
R- the Mauryan Empire under Ashoka was responsible for the proliferation of Buddhist ideals across the whole
S- and trade extended across Asia and into Europe

(a) PSRQ
(b) RPSQ
(c) RQPS
(d) PQRS
Show Answer
Ans.(c)


Q11. P- Hemu, the Hindu Emperor, the son of a food seller, and himself a vendor of saltpetre at Rewari, rose to become Chief of Army and Prime Minister under
Q- the Afghans, from Punjab to Bengal and had defeated Akbar's forces twice, at Agra and Delhi in 1556, before succeeding to
R- the command of Adil Shah Suri of the Suri Dynasty. He had won 22 battles against
S- the throne of Delhi and establishing a 'Hindu Raj' in North India, albeit for a short duration, from Purana Quila in Delhi

(a) QRSP
(b) PQRS
(c) PSQR
(d) PRQS
Show Answer
Ans.(d)


Q12. P- the first step in the emergence of life may have been chemical reactions that produced many of
Q- the building blocks of life. An experiment in 1953 showed that such molecules could form in
R- an atmosphere of water, methane, ammonia and hydrogen with the aid of sparks to mimic the effect of lightning
S- the simpler organic compounds, including nucleobases and amino acids, that are

(a) PQRS
(b) RQPS
(c) PSQR
(d) RPSQ
Show Answer
Ans.(c)

Q13. P- the first atmosphere, captured from the solar nebula, was composed of light elements from the solar nebula, mostly hydrogen
Q- and helium. A combination of the solar wind and Earth's heat would have driven off this
R- atmosphere, as a result of which the atmosphere is now depleted
S- of these elements compared to cosmic abundances

(a) PSRQ
(b) PQRS
(c) PRQS
(d) RSQP
Show Answer
Ans.(b)

Q14. P- modern-day sports of association football, rugby football and, in Ireland, Gaelic football
Q- of local and regional versions - which were subsequently smoothed down and smartened up to create the
R- it today took place in Britain. The game that flourished in the British Isles from the eighth to the 19th centuries featured a considerable variety
S- for all the evidence of early ball sports played elsewhere in the world, the evolution of football as we know

(a) PSQR
(b) PQSR
(c) SPRQ
(d) SRQP
Show Answer
Ans.(d)

Q15. P- which, perhaps by design, was regularly won by the married women
Q- in some parts of England, and, likewise, to the game between married and unmarried women
R- a similar significance was attached to contests between married men and bachelors that prevailed for centuries
S- in the Scottish town of Inveresk at the end of the 17th century

(a) SPRQ
(b) RQSP
(c) RSPQ
(d) SQPR
Show Answer
Ans.(b)


  You may also like to read:



  
  

      



No comments