Sentence Completion Quiz For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 5 July


Following 75 Days SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are developed under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpening your revision skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL Exam is to be conducted from 25 July to 20 August 2018. Meanwhile, SSC CPO Exam is to be held in the upcoming month. It is time to knuckle down to get your dream job.

Today, in this English quiz we are providing 15 Important Sentence Completion Questions. To make you learn English grammar rules and vocabulary effectively is the motive behind the provided quiz. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.


Directions (1-15): In the following question, sentences are given with blanks to be filed in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four as your answer.

Q1. When he cleared UPSC Exam, he ________________ of all his hard work.
(a) skated on thin ice
(b) reaped the harvest
(c) took a back seat
(d) took a nosedive
Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol.  Skate on thin ice (idiom): do or say something risky or something that could cause trouble.
Reap the harvest (idiom): benefit or suffer as a direct result of past actions.
Take a back seat (idiom): choose to be less important in a role.
Take a nosedive (idiom): rapid drop or decrease in value.
Hence option B is the correct choice.


Q2. We saw an elephant ____________ along the road.
(a) lumbering
(b) limning
(c) frittering
(d) gleaning
Show Answer
S2. Ans.(a)
Sol. Lumber: move in a slow, heavy, awkward way.
Limn: depict or describe in painting or words.
Fritter: waste time, money, or energy on trifling matters.
Glean: obtain (information) from various sources, often with difficulty.
Hence option A is the correct choice.


Q3. The affluent life styles of contemporary politicians are in sharp contrast to the _________ways of living of the freedom fighters.
(a) agnostic
(b) stingy
(c) consoled
(d) austere
Show Answer
S3. Ans.(d)
Sol. Austere: (of living conditions or a way of life) having no comforts or luxuries.
Hence option D is the correct choice.

Q4. The older generation is _______in its outlook and hence cannot tolerate independent ideas of the youngsters. 
(a) paradox
(b) liberal
(c) orthodox
(d) restricted
Show Answer
S4. Ans.(c)
Sol. Orthodox: following or conforming to the traditional or generally accepted rules or beliefs of a religion, philosophy, or practice.
Hence option C is the correct choice.

Q5. The Supreme Court had recently ______the government from implementing the Finance Commission Report in view of adverse economic situation in the country. 
(a) avoided
(b) directed
(c) enclosed
(d) restrained
Show Answer
S5. Ans.(d)
Sol. Restrain: to moderate or limit the force, effect, development, or full exercise of.

Q6. Even in today’s modern society, people _______ god to bring rains.
(a) provoke
(b) evoke
(c) propitiate
(d) superimpose
Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol. Evoke: invoke (a spirit or deity).
Hence option B is the correct choice.

Q7. Even if the most lenient and charitable view is taken, Mansi cannot be completely __________ of the blame.
(a) devoid
(b) dissolved
(c) absolved
(d) stripped
Show Answer
S7. Ans.(c)
Sol. Absolve: to set (someone) free from an obligation or the consequences of guilt.

Q8. I did not want to _________ the fact that she was unemployed. 
(a) bring over
(b) bring on
(c) bring off
(d) bring up
Show Answer
S8. Ans.(d)
Sol.  Bring over: bring to someone’s house.
Bring on: cause something.
Bring off: succeed at something difficult or unexpected.
Bring up (phrasal verb): mention.
Hence option D is the correct choice.

Q9.  We need to have a meeting this week in order to _________ the distribution problems.
(a) jack up
(b) iron out
(c) lay out
(d) chip in
Show Answer
S9. Ans.(b)
Sol. Jack up (phrasal verb): to raise
Iron out (phrasal verb): eliminate
Lay out (phrasal verb): arrange
Chip in (phrasal verb): help
Hence option B is the correct choice.


Q10. Her working as a public defender was not due to her passion for the job but solely as ________
(a) bells and whistles
(b) a means to an end
(c) a way the wind blows
(d) to blow a gasket
Show Answer
S10. Ans.(b)
Sol. Bells and Whistles (idiom): attractive additional features or trimmings.
A means to an end (idiom): something done to achieve something else.
Way the wind blows (idiom): information about a situation.
Blow a gasket (idiom): lose one's temper.
Hence option B is the correct choice.

Q11. You didn't do your homework, _________?
(a) did you
(b) has you
(c) haven’t you
(d) did they
Show Answer
S11. Ans.(a)
Sol.  By Question Tag Rule, the affirmative form of Helping Verb followed by the subject is used for a negative sentence.
Hence option A is the correct choice.

Q12. By the time I drank one cup of coffee, Mary's dog ___________ a million times.
(a) barked
(b) had barked
(c) had been barking
(d) had bark
Show Answer
S12. Ans.(b)
Sol. Use Past Perfect for the First of Two Past Actions i.e. the one that happened first changes to third form and gets the helping verb, "had."
Hence option B is the correct choice.


Q13. Western countries ___________ wars in the Middle East for thousands of years.
(a) have been waging
(b) has been waging
(c) waging
(d) are waging
Show Answer
S13. Ans.(a)
Sol. When the action as well as the time is considered unfinished, use Present Perfect Progressive Tense.


Q14. Food was packed, and they _______, a merry, delighted party.
(a) went off
(b) start off
(c) set off
(d) cut off
Show Answer
S14. Ans.(c)
Sol. Set off (phrasal verb): adorn, embellish.


Q15. The authorities would not __________to the strikers’ demands.
(a) accept
(b) accede
(c) access
(d) accession
Show Answer
S15. Ans.(b)
Sol. Accede: agree to a demand, request, or treaty.
 Hence option B is the correct usage.


You may also like to read:



  
  

      



No comments