English Previous Years Questions For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 24th July

 

SSC CGL And SSC CPO 2018 Exams are the latest opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has released the newly revised Exam Calendar for SSC Exams conducting this year. SSC CGL & SSC CPO 2018 Exam dates haven't been decided yet but are to be conducted soon in upcoming next two months. Utilize the remaining time to be on the upswing by following SSC CGL Study Plan on SSC ADDA and team. Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. 

Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. It is time to knuckle down to get your dream job, Today, in this English quiz we are providing 15 English Previous Years Questions with detailed solutions. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.


Directions (1-2): In the following questions, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q1. As I see it, he appears (1)/ to be unreasonable anxious (2)/ about pleasing his wife. (3)/ No Error (4)                     
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol. Replace adjective ‘unreasonable’ with adverb ‘unreasonably’. As adverb ‘unreasonably’ will qualify the adjective ‘anxious’ not an adjective.

Q2. Mr. Mahesh Patel our (1)/ colleague he will attend (2)/ the meeting on our behalf. (3)/ No Error (4)              
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4 
Show Answer
S2. Ans.(b)
Sol. Remove ‘he’ before will as there is no need to reintroduce the subject once it has already been mentioned in the beginning. Usage of ‘he’ makes it superfluous.


Directions (3-4): In the following questions, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the word given.

Q3. WELTER 
(a) turmoil
(b) laconic
(c) difficult
(d) vile
Show Answer

S3. Ans.(a)
Sol. Welter: a state of wild disorder.
Turmoil: state or condition of extreme confusion.
Hence Welter and Turmoil are synonyms to each other.


Q4. RETICENCE
(a) substitute
(b) reserve
(c) flatter
(d) request
Show Answer
S4. Ans.(b)
Sol. Reticence: the quality of being reticent; reserve.
Hence Reticence and Reserve are synonyms to each other.



Directions (5-6) In the following questions, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the word given.

Q5. DIABOLICAL
(a) lavish
(b) ornate
(c) wicked
(d) moral
Show Answer
S5. Ans.(d)
Sol. Diabolical: disgracefully bad or unpleasant.
Moral: concerned with the principles of right and wrong behavior.
Hence Diabolical and Moral are antonyms to each other.


Q6. CALLOW
(a) secretive
(b) immoral
(c) belated
(d) sophisticated
Show Answer
S6. Ans.(d)
Sol. Callow:  inexperienced and immature.
Sophisticated: intelligent or made in a complicated way and therefore able to do complicated tasks.
Hence Callow and Sophisticated are antonyms to each other.



Directions (7-8): In the following questions, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

Q7. At variance with
(a) In one time
(b) In opposite
(c) In any way
(d) Sometimes
Show Answer
S7. Ans.(b)
Sol. Option B is the correct meaning.


Q8. Cut in on
(a) Acknowledge
(b) Interrupt
(c) Evade
(d) Produce
Show Answer
S8. Ans.(b)
Sol. Option B is the correct meaning.

Directions (9-10): In the following questions, four words are given out of which one word is incorrectly spelt. Select the incorrectly spelt word.

Q9. 
(a) triumph
(b) torchure
(c) tyrant
(d) thesaurus
Show Answer
S9. Ans.(b)
Sol. Correct Spelling is Torture.

Q10. 
(a) psychiatrist
(b) proclaimation
(c) legitimacy
 (d) tranquility
Show Answer

S10. Ans.(b)
Sol. Correct Spelling is Proclamation.

Directions (11-15): n the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

Man and his (xi) _____ are two distinct things, whereas a good deed should call forth approbation and a (xii) _____ deed, disapprobation, the doer of the deed whether good or (xiii) _____ always deserves (xiv) _____ or pity as the case may be. Hate the sin and not the sinner is a precept which, though easy enough to understand, is rarely (xv)_____ and that is why the poison of hatred spreads in the world.

Q11. Man and his _____ are two distinct things,
(a) working
(b) deeds
(c) knowledge
(d) altitude
Show Answer
S11. Ans.(b)
Sol. Option B fits in the context as subsequent part of the passage gives a tacit idea.


Man and his (xi) _____ are two distinct things, whereas a good deed should call forth approbation and a (xii) _____ deed, disapprobation, the doer of the deed whether good or (xiii) _____ always deserves (xiv) _____ or pity as the case may be. Hate the sin and not the sinner is a precept which, though easy enough to understand, is rarely (xv)_____ and that is why the poison of hatred spreads in the world.

Q12. whereas a good deed should call forth approbation and a _____ deed, disapprobation,
(a) wicked
(b) useless
(c) violent
(d) sharp
Show Answer
S12. Ans.(a)
Sol. Wicked: evil or morally wrong.
Option A justifies the meaning of the sentence.



Man and his (xi) _____ are two distinct things, whereas a good deed should call forth approbation and a (xii) _____ deed, disapprobation, the doer of the deed whether good or (xiii) _____ always deserves (xiv) _____ or pity as the case may be. Hate the sin and not the sinner is a precept which, though easy enough to understand, is rarely (xv)_____ and that is why the poison of hatred spreads in the world.

Q13. the doer of the deed whether good or _____
(a) reliable
(b) resistible
(c) bad
(d) evil
Show Answer
S13. Ans.(c)
Sol. Option C is the correct usage.


Man and his (xi) _____ are two distinct things, whereas a good deed should call forth approbation and a (xii) _____ deed, disapprobation, the doer of the deed whether good or (xiii) _____ always deserves (xiv) _____ or pity as the case may be. Hate the sin and not the sinner is a precept which, though easy enough to understand, is rarely (xv)_____ and that is why the poison of hatred spreads in the world.

Q14. always deserves _____ or pity as the case may be.
(a) punishment
(b) retribution
(c) apprehension
(d) respect
Show Answer
S14. Ans.(d)
Sol. Option D fits in the context as the idea is to hate the sin not the sinner. Hence the doer of the deed always deserves a sympathetic behavior according to the passage.


Man and his (xi) _____ are two distinct things, whereas a good deed should call forth approbation and a (xii) _____ deed, disapprobation, the doer of the deed whether good or (xiii) _____ always deserves (xiv) _____ or pity as the case may be. Hate the sin and not the sinner is a precept which, though easy enough to understand, is rarely (xv)_____ and that is why the poison of hatred spreads in the world.

Q15. is rarely _____ and that is why the poison of hatred spreads in the world.
(a) followed
(b) practised
(c) justified
(d) acknowledged
Show Answer
S15. Ans.(b)
Sol. Practise: carry out or perform (a particular activity, method, or custom). The idea of understanding has already been mentioned in the preceding part, what actually needs to do is to practise it.

No comments