Previous Years General Awareness Questions for SSC & Railway Exam 2018: 20th July


Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Which drug is used as an Anti-Anxiety drug?
एंटी एंग्जायटी दवा के रूप में कौन सी दवा का उपयोग किया जाता है?
(a) Warfarin/वार्फ्रैन
(b) Diazepam/ डायजेपाम
(c) Latanoprost/ लैटानोप्रोस्ट
(d) Hydralazine/ हयडरलाज़ीने
Show Answer
Ans.(b)
Sol.Diazepam, first marketed as Valium, is a medicine of the benzodiazepine family that typically produces a calming effect.

Q2. Ficus benghalensis is the scientific name of _______.
फिकस बेंगलेंसिस,  _______ का वैज्ञानिक नाम है.
(a) Banyan/ बरगद
(b) Pineapple/ अनानास
(c) Babul/ बबूल
(d) Tulsi/ तुलसी
Show Answer
Ans.(a)
Sol.Ficus benghalensis, commonly known as the banyan, banyan fig and Indian banyan, is a tree native to the Indian Subcontinent.

Q3. Equus burchellii is the scientific name of _______.
एक्वस बुरचेल्ली,  _______ का वैज्ञानिक नाम है.
(a) Horse/ घोड़ा
(b) Zebra/ ज़ेबरा
(c) Buffalo/ भैंस
(d) Ass/ गधा
Show Answer
Ans.(b)
Sol.Burchell's zebra (Equus quagga burchellii) is a southern subspecies of the plains zebra. It is named after the British explorer and naturalist William John Burchell.

Q4. Atomic number of which of the following elements is greater than that of Copper?
निम्नलिखित तत्वों में से किसकी परमाणु संख्या कॉपर की तुलना में अधिक है?
(a) Iron/ लोहा
(b) Chromium/क्रोमियम
(c) Zinc/ जिंक
(d) Manganese/ मैंगनीज
Show Answer
Ans.(c)
Sol.Iron Atomic number: 26
Chromium Atomic number: 24
Zinc Atomic number: 30
Manganese Atomic number: 25 

Q5. Vacuum Tubes were used by _________ Generation of Computers.
_________पीढ़ी के  कंप्यूटर्स द्वारा वैक्यूम ट्यूबों का उपयोग किया गया था.
(a) First/ पहला
(b) Second/ दूसरा
(c) Third/ तीसरा
(d) Fourth/ चौथा
Show Answer
Ans.(a)
Sol.The period of first generation was from 1946-1959. The computers of first generation used vacuum tubes as the basic components for memory and circuitry for CPU (Central Processing Unit).
First Generation: Vacuum Tubes (1940-1956)
Second Generation: Transistors (1956-1963)
Third Generation: Integrated Circuits (1964-1971)
Fourth Generation:  Microprocessors (1971-Present)
Fifth Generation: Artificial Intelligence (Present and Beyond)

Q6. Ghumura is a folk dance of _______.
घुमुरा _______ का लोक नृत्य है.
(a) Odisha/ उड़ीसा
(b) Andhra Pradesh/ आंध्र प्रदेश
(c) Jammu & Kashmir/ जम्मू-कश्मीर
(d) Maharashtra/ महाराष्ट्र
Show Answer
Ans.(a)
Sol.Ghumura dance is a folk dance of Kalahandi district of the Indian state Odisha.

Q7. Which of the following is false with reference to a photo-voltaic cell?
फोटो-वोल्टाइक सेल के संदर्भ में निम्न में से कौन सा असत्य है?
(a) It is another name as solar cell/ यह सौर सेल के रूप में एक अन्य नाम है
(b) It can be used as infra-red detectors/ इसका उपयोग इन्फ्रा-रेड डिटेक्टरों के रूप में किया जा सकता है
(c) It can store light energy in the form of electrical energy/ यह विद्युत ऊर्जा के रूप में प्रकाश ऊर्जा संग्रह कर सकते हैं
(d) It converts electric energy into light energy/ यह विद्युत ऊर्जा को प्रकाश ऊर्जा में परिवर्तित करता है.
Show Answer
Ans.(d)
Sol.A photovoltaic cell (PV cell) is a specialized semiconductor diode that converts visible light into direct current (DC). Some PV cells can also convert infrared (IR) or ultraviolet (UV) radiation into DC electricity.

Q8. Methane an air pollutant is produced ______.
एक वायु प्रदूषक, मीथेन  किस प्रकार उत्पन्न होती है ?
(a) by action of ultraviolet light on nitrogenous compounds./ नाइट्रोजेनस यौगिकों पर पराबैंगनी प्रकाश की क्रिया से.
(b) as a by-product of manufacturing ammoniacal fertilizers/ औद्योगिक अमोनीकल उर्वरकों के उप-उत्पाद के रूप में
(c) by burning of coal in insufficient air/ अपर्याप्त वायु में कोयले को जलाने से
(d) by digestion of food by animals/ पशुओं के भोजन पाचन द्वारा
Show Answer
Ans.(d)
Sol.An important source of methane emissions is from enteric fermentation in farm animals. This creates 27% of human methane emissions. Animals like cows, sheep and goats are examples of ruminant animals. During their normal digestion process they create large amounts of methane. Enteric fermentation occurs because of microorganisms in the stomach of these animals. This creates methane as a by-product that is either exhaled by the animal or released via flatus.

Q9. In the National Flag of India, Ashoka Chakra is a ________ spoked wheel.
भारत के राष्ट्रीय ध्वज अशोक चक्र में ________ तीलियाँ है.
(a) 8
(b) 12
(c) 16
(d) 24
Show Answer
Ans.(d)
Sol.The Ashoka Chakra is placed in the center of the National Flag of the Republic of India. It was adopted on 22 July, 1947.

Q10. The Shortest Day of the Year in the Northern Hemisphere occur on _____.
उत्तरी गोलार्ध में वर्ष का सबसे छोटा दिन _____ को होता है.
(a) 20th May/20 मई
(b) 21st June/21 जून
(c) 20th July/20 जुलाई
(d) 21st or 22nd December/ 21 या 22 दिसंबर
Show Answer
Ans.(d)
Sol.The shortest day and the longest night of the year in the Northern Hemisphere occur during winter solstice which is usually observed on 21 December or 22 December. In the Southern Hemisphere, it is the summer solstice and the longest day of the year.

Q11. Chandragupta Maurya was an ardent follower of __________.
चंद्रगुप्त मौर्य __________ का अनुयायी था.
(a) Sikhism/ सिख धर्म
(b) Jainism/ जैन धर्म
(c) Buddhism/ बौद्ध धर्म
(d) Jewism/ यहूदी धर्म
Show Answer
Ans.(b)
Sol.Chandragupta Maurya (reign: 321–297 BCE) was the founder of the Maurya Empire in ancient India.Chandragupta is accredited to have followed Jainism later in his life.

Q12. The First Battle of Panipat in 1526 was fought between the the Lodi Empire and _______.
1526 में पानीपत की पहली लड़ाई लोदी साम्राज्य और _______ के बीच लड़ी गई थी.
(a) Babur/ बाबर
(b) Humayun/ हुमायूं
(c) Akbar/ अकबर
(d) Aurangzeb/ औरंगजेब
Show Answer
Ans.(a)
Sol.The First Battle of Panipat, on 21 April 1526, was fought between the invading forces of Babur and the Lodi Kingdom. It took place in north India and marked the beginning of the Mughal Empire.

Q13. Who Invented Ceiling fan?
सीलिंग फैन का आविष्कार किसने किया था? 
(a) Lloyd Groff Copeman/ लॉयड ग्रॉफ कोपेमन
(b) Bartolomeo Cristofori/ बार्टोलमेयो क्रिस्टोफरी
(c) Leonardo da Vinci/ लियोनार्डो दा विंची
(d) Philip Diehl/ फिलिप डील
Show Answer
Ans.(d)
Sol.The electrically powered ceiling fan was invented in 1882 by Philip Diehl. He had engineered the electric motor used in the first electrically powered Singer sewing machines, and in 1882 he adapted that motor for use in a ceiling-mounted fan.


Q14. Rate of work done is _______.
कार्य की दर _______ है.
(a) Energy/ ऊर्जा
(b) Power/ बल
(c) Momentum/ गति
(d) Impulse/ आवेग 
Show Answer
Ans.(b)
Sol.Power is defined as the rate at which work is done.The unit of power is the Joule per second,which is more commonly called a Watt [W].

Q15. What is the unit of the physical quantity "Young's modulus"?
भौतिक मात्रा "यंगस मॉड्यूलस" की इकाई क्या है?
(a) newton/ न्यूटन
(b) erg/ अर्ग
(c) joule/जूल
(d) pascal/ पास्कल
Show Answer
Ans.(d)
Sol.Young's modulus is a measure of the ability of a material to withstand changes in length when under lengthwise tension or compression. Sometimes referred to as the modulus of elasticity, Young's modulus is equal to the longitudinal stress divided by the strain.Its SI unit is therefore the pascal (Pa or N/m2 or kg)


Check Video Solutions Here








You may also like to read:


  


No comments