Previous Years English Questions For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 15th July

 

Following 75 Days SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are developed under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpening your revision skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL Exam is to be conducted from 25 July to 20 August 2018. Meanwhile, SSC CPO Exam is to be held in upcoming month. It is time to knuckle down to get your dream job.

Today, in this English quiz we are providing 15 Previous Years Questions Quiz with detailed solutions. To make you learn English grammar rules and vocabulary effectively is the motive behind the provided quiz. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions (1-3): Improve the bracketed part of the sentence.
Q1. Bad habits must be (nipped at the bud) 
(a) nipped off the bud
(b) nipped in the bud
(c) nipped on the bud
(d) No Improvement
Show Answer
Ans.(b)
Sol. ‘Nip in the bud’ is an idiomatic expression which means halt something at an early stage or thoroughly check something. Hence option B fits in the context.


Q2. Let us (partake) a meal before we start.
(a) partake of
(b) partake off
(c) partake in
(d) No Improvement
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Partake of is the correct idiomatic expression which means to have a portion of something such as food or drink. Hence option ‘A’ improves the sentence.


Q3. There is a dearth of (woman doctor) in our state. We shall have to recruit some from the other states.
(a) women doctor
(b) woman doctors
(c) women doctors
(d) No Improvement
Show Answer
Ans.(c)
Sol. ‘Woman doctor’ is a compound noun and its plural form should be ‘Women Doctors’.
Hence option ‘C’ improves the sentence.


Directions (4-6): Out of the four alternatives, choose that best expresses the meaning of the given word.

Q4. MIDGET
(a) Immense
(b) Minute
(c) Separate
(d) Collaborate
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Midget: Very small.



Q5. DISMAL
(a) Pitiful
(b) Rise
(c) Ascend
(d) Fade
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Dismal: Pitifully or disgracefully bad.


Q6. SQUALID
(a) Moral
(b) Sordid
(c) Tenet
(d) Disbelief
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Squalid: showing or involving a contemptible lack of moral standards.



Directions (7-9): In the following questions, choose the word opposite in meaning to the given word.

Q7. TREMULOUS
(a) Healthy
(b) Steady
(c) Obese
(d) Young
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Tremulous: shaking or quivering slightly. Steady: firmly fixed, supported, or balanced; not shaking or moving. Being opposite in meaning both Tremulous and Steady are antonyms to each other.

Q8. ELUDE
(a) Dodge
(b) Support
(c) Thwart
(d) Flee
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Elude: evade or escape from (a danger, enemy or pursuer), typically in a skillful or cunning way

Q9. CONTEMPTUOUS
(a) Respected
(b) Derisive
(c) Haughty
(d) Expedite
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Contemptuous: showing contempt; scornful.

Directions (10-12): In the following questions, out of the four alternatives select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

Q10. A rift in the lute
(a) not open to the public
(b) die while still working
(c) take a turn for the better
(d) bring about disharmony
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Option D is the correct answer.

Q11. Cushy job
(a) financially comfortable job
(b) hectic job
(c) unimportant task
(d) impossible job
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Option A is the correct answer.

Q12. On the brink of
(a) to be alert
(b) to be near to
(c) not at all
(d) occasionally
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Option B is the correct answer.


Directions (13-15): Five words are given, out of which only one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.
Q13. 
(a) Moetiff
(b) Motiff
(c) Mottiff
(d) Motif
Show Answer
Ans.(d)


Q14. 
(a) Humorresque
(b) Humoresque
(c) Humoresquie
(d) Humuoresque
Show Answer
Ans.(b)



Q15. 
(a) Eloqeuence
(b) Eloquence
(c) Eloquencie
(d) Eloquaence
Show Answer
Ans.(b)


No comments