English Miscellaneous Questions For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 12 July

 

Following 75 Days SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are developed under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpening your revision skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL Exam is to be conducted from 25 July to 20 August 2018. Meanwhile, SSC CPO Exam is to be held in upcoming month. It is time to knuckle down to get your dream job.

Today, in this English quiz we are providing 15 Previous Years Questions Quiz with detailed solutions. To make you learn English grammar rules and vocabulary effectively is the motive behind the provided quiz. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions (1-2): In the following questions, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.


Q1. Do you ____________ own a copy of Shakespeare's Hamlet?
(a) chance
(b) chances
(c) perchance
(d) by chances
Show Answer
S1. Ans.(c)
Sol. Perchance (adverb): maybe but not definitely.
Hence option C fits in the context.


Q2. A police detective often finds himself in the position of having to ___________ between a lie and a truth.
(a) extinguish
(b) distinguish
(c) finish
(d) languish
Show Answer
S2. Ans.(b)
Sol. Distinguish: to perceive a difference in.
Hence option B fits in the context.

Directions (3-4): In the following questions, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the word given.

Q3. POSTERIOR 
(a) Anterior
(b) Antecedent
(c) Dorsal
(d) Formal
Show Answer

S3. Ans.(c)
Sol. Posterior: situated at or toward the hind part of the body.
Dorsal: being or located near, on, or toward the back or posterior part of the human body.
Hence Posterior and Dorsal are synonyms to each other.

Q4. VACILLATE
(a) Continue
(b) Playful
(c) Conclusive
(d) Irresolute
Show Answer
S4. Ans.(d)
Sol. Vacillate: waver between different opinions or actions; be indecisive.
Irresolute: showing or feeling hesitancy; uncertain.
Hence Vacillate and Irresolute are synonyms to each other.


Directions (5-6): In the following questions, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the word given.

Q5. EXTENUATE
(a) Strengthen
(b) Enfeeble
(c) Abate
(d) Acquit
Show Answer
S5. Ans.(a)
Sol. Extenuate: to lessen the strength or effect of (something): weaken
Hence Extenuate and Strengthen are antonyms to each other.


Q6. FECUND
(a) Prolific
(b) Sterile
(c) Necessitate
(d) Turmoil
Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol. Fecund: characterized by having produced many offspring.
Sterile: not able to produce children or young.
Hence Fecund and Sterile are antonyms to each other.



Directions (7-8): In the following questions, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

Q7. The thin end of the wedge  
(a) In strict vigilance
(b) Start of harmful development
(c) Be aware of the trick
(d) Not a worthy possession
Show Answer
S7. Ans.(b)
Sol. Option B is the correct meaning.


Q8. To accept the gauntlet   
(a) To accept challenge
(b) To accept defeat
(c) To accept what is written in fate
(d) To be able to grasp the hidden meaning
Show Answer
S8. Ans.(a)
Sol. Option A is the correct meaning.

Directions (9-10): In the following questions, four words are given out of which one word is correctly spelt. Select the correctly spelt word.

Q9. 
(a) Scriptare
(b) Screpture
(c) Scripture
(d) Screptare
Show Answer
S9. Ans.(c)
Sol.  Option C is correctly spelt.

Q10. 
(a) Anoyance
(b) Annoyancce
(c) Anoyyance
(d) Annoyance
Show Answer

S10. Ans.(d)
Sol. Option D is correctly spelt.

Directions (11-15): In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

As one of the most misunderstood practices, yoga has often borne the brunt of being __________ in extremes: of yogis in pretzel-like contortions at __________ end of the spectrum, and young Instagram-led, erstwhile-overweight beach posers ____________ the other. The truth is that yoga is what you want it to be — the ultimate customizable exercise form. For a runner, it may mean lengthening muscles to gain _______________, while for someone who is hyper-flexible, it could be a way of __________core strength.

Q11. yoga has often borne the brunt of being __________ in extremes.
(a) see
(b) seen
(c) saw
(d) to see
Show Answer
S11. Ans.(b)
Sol. Being + V3 is the correct structural part of the sentence.
Hence option B fits in the context.

As one of the most misunderstood practices, yoga has often borne the brunt of being __________ in extremes: of yogis in pretzel-like contortions at __________ end of the spectrum, and young Instagram-led, erstwhile-overweight beach posers ____________ the other. The truth is that yoga is what you want it to be — the ultimate customizable exercise form. For a runner, it may mean lengthening muscles to gain _______________, while for someone who is hyper-flexible, it could be a way of __________core strength.

Q12. yogis in pretzel-like contortions at __________ end of the spectrum
(a) first
(b) one
(c) once
(d) that
Show Answer
S12. Ans.(b)
Sol. Option B fits in the context.


As one of the most misunderstood practices, yoga has often borne the brunt of being __________ in extremes: of yogis in pretzel-like contortions at __________ end of the spectrum, and young Instagram-led, erstwhile-overweight beach posers ____________ the other. The truth is that yoga is what you want it to be — the ultimate customizable exercise form. For a runner, it may mean lengthening muscles to gain _______________, while for someone who is hyper-flexible, it could be a way of __________core strength.

Q13. erstwhile-overweight beach posers ____________ the other.
(a) in
(b) off
(c) of
(d) at
Show Answer
S13. Ans.(d)
Sol. Option D fits in the context.


As one of the most misunderstood practices, yoga has often borne the brunt of being __________ in extremes: of yogis in pretzel-like contortions at __________ end of the spectrum, and young Instagram-led, erstwhile-overweight beach posers ____________ the other. The truth is that yoga is what you want it to be — the ultimate customizable exercise form. For a runner, it may mean lengthening muscles to gain _______________, while for someone who is hyper-flexible, it could be a way of _________core strength.

Q14. may mean lengthening muscles to gain _______________, while for someone
(a) flexible
(b) flexibleness
(c) flexibilities
(d) flexibility
Show Answer
S14. Ans.(d)
Sol. Option D fits in the context.


As one of the most misunderstood practices, yoga has often borne the brunt of being __________ in extremes: of yogis in pretzel-like contortions at __________ end of the spectrum, and young Instagram-led, erstwhile-overweight beach posers ____________ the other. The truth is that yoga is what you want it to be — the ultimate customizable exercise form. For a runner, it may mean lengthening muscles to gain _______________, while for someone who is hyper-flexible, it could be a way of __________core strength.

Q15. it could be a way of __________core strength.
(a) enhance
(b) enhancing
(c) enhances
(d) to enhance
Show Answer
S15. Ans.(b)
Sol. Option B fits in the context.

No comments