Previous Years English Questions For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 4 July

 

Following 75 Days SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are developed under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpening your revision skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL Exam is to be conducted from 25 July to 20 August 2018. Meanwhile, SSC CPO Exam is to be held in upcoming month. It is time to knuckle down to get your dream job.

Today, in this English quiz we are providing 15 Previous Years Questions Quiz with detailed solutions. To make you learn English grammar rules and vocabulary effectively is the motive behind the provided quiz. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions (1-2) In the following questions, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the word given.

Q1. STYMIE
(a) Explicate
(b) Abet
(c) Impede
(d) Aid
Show Answer
S1. Ans.(c)
Sol. Stymie: prevent or hinder the progress of.
Impede: delay or prevent (someone or something) by obstructing them; hinder.
Hence Stymie and Impede are synonyms to each other.


Q2. SUFFIX
(a) Addition
(b) Basic
(c) Raw
(d) Focal
Show Answer
S2. Ans.(a)
Sol. Suffix: a morpheme added at the end of a word to form a derivative.
Hence Suffix and Addition are synonyms to each other.


Directions: (3-4) In the following questions, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the word given.

Q3. SULTRY
(a) Frigid
(b) Muggy
(c) Sticky
(d) Divine
Show Answer

S3. Ans.(a)
Sol. Sultry: (of the air or weather) hot and humid.
Frigid: very cold in temperature.
Hence Sultry and Frigid are antonyms to each other.

Q4. SUPPLE
(a) Flexible
(b) Brittle
(c) Pliable
(d) Bending
Show Answer
S4. Ans.(b)
Sol. Supple: bending and moving easily and gracefully; flexible.
Brittle:  easily broken or cracked.
Hence Supple and Brittle are antonyms to each other.


Directions (5-6):  In the following questions, four words are given out of which one word is correctly spelt. Select the correctly spelt word.

Q5.
(a) Threashing
(b) Thrasheing
(c) Threasheing
(d) Thrashing
Show Answer
S5. Ans.(d)


Q6. 
(a) Conssensus
(b) Consenssus
(c) Consensus
(d) Conssenssus
Show Answer
S6. Ans.(c)


Directions (7-8) In the following questions, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

Q7. To go to somebody's head
(a) To scratch head out of confusion
(b) To complain to the highest authority
(c) To make someone dizzy or slightly drunk
(d) To arrive at the central point of the topic
Show Answer
S7. Ans.(c)
Sol. Option C is the correct meaning.

Q8. Keep at bay
(a) Keep your problems to yourselves
(b) To control something and prevent it from causing you problems
(c) Not share a secret
(d) Maintain a long distance relationship
Show Answer
S8. Ans.(b)
Sol. Option B is the correct meaning.



Directions (9-10) In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

Q9. The __________ "pretty ugly" implies that a person can be both attractive and unattractive at the same time. 
(a) simile
(b) metaphor
(c) alliteration
(d) oxymoron
Show Answer
S9. Ans.(d)
Sol. Oxymoron: a combination of contradictory or incongruous words (such as cruel kindness).
Hence option D fits in the context.

Q10. Our nation's _______________ into another country's war could pull us into the crisis.
(a) intervention
(b) intention
(c) perfection
(d) invention
Show Answer
S10. Ans.(a)
Sol. Intervention: the interference of a country in the affairs of another country for the purpose of compelling it to do or forbear doing certain acts.
Hence option A fits in the context.


Directions (11-15): In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

This was enough (xi) ___________ the book store-owner-turned librarian Husain to assess its valuable contents. "The preface of the book read: 'painters (xii)__________ technical knowledge to paint, but lack to understand nature, (xiii) ______________ they fail to create a masterpiece," points out Husain, adding, "All I (xiv) ______________ in my life is about books and from books. The grand library (xv)___________ the palace is a cache of knowledge."

Q11. 
(a) for
(b) of
(c) to
(d) from
Show Answer
S11. Ans.(a)

This was enough (xi) ___________ the book store-owner-turned librarian Husain to assess its valuable contents. "The preface of the book read: 'painters (xii)__________ technical knowledge to paint, but lack to understand nature, (xiii) ______________ they fail to create a masterpiece," points out Husain, adding, "All I (xiv) ______________ in my life is about books and from books. The grand library (xv)___________ the palace is a cache of knowledge."

Q12.
(a) has
(b) has had
(c) have
(d) to have
Show Answer
S12. Ans.(c)


This was enough (xi) ___________ the book store-owner-turned librarian Husain to assess its valuable contents. "The preface of the book read: 'painters (xii)__________ technical knowledge to paint, but lack to understand nature, (xiii) ______________ they fail to create a masterpiece," points out Husain, adding, "All I (xiv) ______________ in my life is about books and from books. The grand library (xv)___________ the palace is a cache of knowledge."

Q13.
(a) if
(b) that
(c) hence
(d) this
Show Answer
S13. Ans.(c)


This was enough (xi) ___________ the book store-owner-turned librarian Husain to assess its valuable contents. "The preface of the book read: 'painters (xii)__________ technical knowledge to paint, but lack to understand nature, (xiii) ______________ they fail to create a masterpiece," points out Husain, adding, "All I (xiv) ______________ in my life is about books and from books. The grand library (xv)___________ the palace is a cache of knowledge."

Q14. 
(a) learning
(b) learned
(c) to learn
(d) learns
Show Answer
S14. Ans.(b)


This was enough (xi) ___________ the book store-owner-turned librarian Husain to assess its valuable contents. "The preface of the book read: 'painters (xii)__________ technical knowledge to paint, but lack to understand nature, (xiii) ______________ they fail to create a masterpiece," points out Husain, adding, "All I (xiv) ______________ in my life is about books and from books. The grand library (xv)___________ the palace is a cache of knowledge."

Q15.
(a) from
(b) at
(c) to
(d) off
Show Answer
S15. Ans.(b)

No comments