Physics Questions for Railway & SSC CGL Exam 2018: 20th July


Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 90,000 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 

रेलवे बोर्ड अपने उम्मीदवारों के लिए भव्य और प्रतिष्ठित कार्य पदों की पेशकश करता है. और हर साल ऐसा नहीं होता है कि हमें रेलवे की ओर से अधिसूचना मिलती है. लेकिन वर्तमान वर्ष 2018 आपके लिए बहुत सुखद वर्ष है क्योंकि इसमें लगभग 90,000 सीटों को वैध उम्मीदवारों द्वारा भरा जाएगा. आपके पास बहुत अच्छा अवसर है और आपको इसे एक बेहतर रणनीति से प्राप्त करना होगा.


Q1. If an object is falling from above, its weight remains- 
यदि एक वस्तु ऊपर से गिरती है, इसका भार -
(a) Zero /शून्य हो जाता है
(b) Same /समान रहता है
(c) Change/ बदलता है
(d) None of the above / उपरोक्त में से कोई भी नहीं
Show Answer
Ans.(b)
Sol. If an objects is falling from above, its weight remains same because mass of the object and the gravity remains unchanged.

Q2 The weight of anybody is- 
किसी का भार -
(a) Same at every place on earth’s surface /पृथ्वी की सतह पर हर जगह समान रहता है
(b) Maximum at poles / ध्रुवों पर अधिकतम होता है
(c) More on equator / भूमध्य रेखा पर और अधिक
(d) More on mountains than in planes / पहाड़ो पर सतह की तुलना अधिक होता है
Show Answer
Ans.(b)
Sol The value of ‘g’ is minimum at equator and maximum at the poles. It means ‘g’ increases as we move 90 from the equator to poles.

Q3. In a three-pin electrical plug longest pin should be connected to 
एक तीन पिन बिजली के प्लग में सबसे लंबी पिन को कहाँ जोड़ा जाना चाहिए
(a) Ground terminal / ग्राउंड टर्मिनल
(b) Live terminal / लाइव टर्मिनल
(c) Neutral terminal / न्यूट्रल टर्मिनल
(d) Any terminal / किसी भी टर्मिनल
Show Answer
Ans.(a)
Sol. In the three-pin plug, there are three ends namely live, neutral and earth. The earth pin on a plug is longer than the line and neutral pins. This means the earth pin is the first to connect and last to disconnect for safety of electrical device. It provides an alternative and easy path for leakage or fault current flow.

Q4. The electric current does not flow between two properly connected charged bodies if they are having 
विद्युत धारा दो उचित रूप से जुडी वस्तुओं के बीच प्रवाह नहीं करता है यदि वे हैं-
(a) Same charge / समान आवेश
(b) Same capacity / समान क्षमता
(c) Same resistivity / समान प्रतिरोधकता
(d) Same potential / समान क्षमता
Show Answer
Ans.(d)
Sol. According to Ohm’s law, if there is a potential difference (V) across a resistor then there is a current (I) flowing through it. Current flows in a circuit as a result of difference in potential between two points in the circuit.

Q5. The cooling by a desert cooler is based on- 
रेगिस्तानी कूलर द्वारा कूलिंग किस पर आधारित है - 
(a) Hot air replacement/गर्म हवा प्रतिस्थापन
(b) Air dehydration/हवा निर्जलीकरण
(c) Evaporative cooling/वाष्पशील शीतलन
(d) Air rehydration/हवा पुनर्जलीकरण
Show Answer
Ans.(c)
Sol. The cooling by a desert cooler is based on evaporative cooling. These coolers are also known as swamp coolers.

Q6. Cooling is done by- 
शीतलन किसके द्वारा किया जाता है-
(a) Flow of water/पानी का प्रवाह
(b) Release of compressed gas/संपीड़ित गैस का निवारण
(c) Cooking gas/खान बनाने की गैस
(d) Melting the solid/ठोस को पिघलाकर
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Most of the air conditioner uses compressed gas, which can cool the room or other places.

Q7. On adding common salt to water, the boiling point and freezing point of water will: 
पानी में आम नमक मिलाने पर, क्वथनांक और हिमांक में क्या होगा: 
(a) Increase/वृद्धि
(b) Decrease/कमी
(c) Decrease and increase respectively/क्रमश: कमी और वृद्धि
(d) Increase and decrease respectively/क्रमश: वृद्धि और कमी
Show Answer
Ans.(d)
Sol. If salt is added to the water then the boiling point of water will increases. This happens as the boiling point is the temperature at which the vapor pressure of solvent becomes equal to the external atmospheric pressure. Similarly it also decreases the freezing point, which in turn will interfere with the frozen solution’s crystal structure. That means the temperature will have to be colder to overcome it and freeze the mixture anyway.

Q8. Which among the following is not a unit of distance?
निम्नलिखित में से कौन दूरी की एक इकाई नहीं है?
(a) Light year /लाइट इयर
(b) Longsec / लॉन्गसेक
(c) Astronomical unit /खगोलीय इकाई
(d) Parsec / पार्सेक
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Longsec is not the unit of distance.

Q9. The apparent weight of a person in a lift which is moving down with uniform acceleration is _______.
एक लिफ्ट में एक व्यक्ति का स्पष्ट वजन जो एक समान त्वरण के साथ चल रहा है तो _______ 
(a) greater than the weight when the person is stationary/जब व्यक्ति स्थिर होता है तो वजन से अधिक होता है.
(b) twice the weight when the person is stationary/जब व्यक्ति स्थिर होता है तो वजन का दोगुना होता है.
(c) less than the weight when the person is stationary/जब व्यक्ति स्थिर होता है तो वजन से कम होता है.
(d) same as the weight when the person is stationary/जब व्यक्ति स्थिर होता है तब वज़न के समान होता है
Show Answer
Ans.(c)
Sol. The apparent weight of a person in a lift which is moving down with uniform acceleration is less than the weight when the person is stationary.

Q10. Who invented Rocket?
रॉकेट का आविष्कार किसने किया?
(a) Rich K Goyle/रिच के गोईल
(b) E M Forster/ई एम फोस्टर
(c) Robert Goddard/रॉबर्ट गोदार्ड
(d) James Anderson/जेम्स एंडरसन
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Robert Hutchings Goddard (October 5, 1882 – August 10, 1945) was an American engineer, professor, physicist, and inventor who is credited with creating and building the world's first liquid-fueled rocket.

Q11. Weight of a person at a height of 2R from the centre of the earth, where R is the radius of the earth _______.  
यदि R पृथ्वी की त्रिज्या है तो पृथ्वी के केंद्र से 2R की ऊंचाई पर एक व्यक्ति का वजन  _______ होगा.
(a) remains same/समान
(b) becomes half/आधा
(c) becomes twice/दोगुना
(d) becomes one­fourth/एक चौथाई
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Weight of a person at a height of 2R from the centre of the earth, where R is the radius of the earth became one-fourth.

Q12. When a piece of ice floating in a glass of water melts, the level of water will: 
जब एक गिलास पानी में तैरता बर्फ का टुकड़ा पिघल जाता है, तो पानी का स्तर: 
(a) Fall/ कम होता है
(b) Rise/बढ़ता है
(c) Remain same/समान रहता है
(d) Fall or rise depends on the temperature of water/कमी या वृद्धि पानी के तापमान पर निर्भर करती है
Show Answer
Ans.(c)
Sol. We know that the mass of liquid displaced by the floating ice equals to the mass of the object. That’s why the ice caps float on water. Similarly, when an ice cube melts in a glass of water, the water level does not change as the melted water will occupy exactly the same amount of space as the ice under the water level previously occupied.

Q13. If a gas is compressed to half of its original volume at 27°C, to what temperature should it be heated to make it occupy is original, volume? 
यदि किसी गैस को 27 डिग्री सेल्सियस पर अपनी मूल आयतन के आधे में संकुचित किया जाता है, तो इसका मूल्य आयतन प्राप्त करने के लिए इसे किस तापमान पर गर्म करना होगा?
(a) 327°C
(b) 600°C
(c) 54°C
(d) 300°C
Show Answer
Ans.(a)
Sol. According to the law of gases
From formula = V_1/V_2 =T_1/T_2
V_1=V/2 and V_2=V[given]
T_1=273+27=300K
T_2= ?
(V/2)/V=300/T_2 ⇒T_2=600K
∴T_2=600-273=327°C 

Q14. A device which converts electrical energy into mechanical energy is- 
एक उपकरण जो विद्युत ऊर्जा को यांत्रिक ऊर्जा में परिवर्तित करता है - 
(a) Dynamo/डाइनेमो
(b) Transformer/ट्रांसफार्मर
(c) Electric motor/विद्युत मोटर
(d) Inductor/इंडक्‍टर
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Electric motor is a device which converts electrical energy into mechanical energy. Electric motors involve rotating coils of wire which are driven by the magnetic force exerted by a magnetic field or an electric current.


Q15. Electric motors operating at low voltages tend to burn out because- 
 कम वोल्टेज पर चलने वाली इलेक्ट्रिक मोटर्स जल जाती हैं क्योंकि - 
(a) They draw more current which is inversely proportional to the voltage./इनमें अधिक विद्युत धारा का प्रवाह होता है जो वोल्टेज के व्युत्क्रमानुपाती होता है.
(b) They draw more current which is inversely proportional to the square root of the voltage./इनमें अधिक विद्युत धारा का प्रवाह होता है जो वोल्टेज के वर्ग के व्युत्क्रमानुपाती होता है.
(c) They draw heat proportional to V²./यह V²के समानुपाती उष्मा उतपन्न करते है.
(d) Low voltage sets in electrical discharge./ कम वोल्टेज विद्युत निर्वहन करती है.
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Electric motors operating at low voltage tend to burn out because they draw more current which is inversely proportional to the voltage.

Check Video Solution !!!!


 



                 

No comments