Physics Questions for Railway & SSC CGL Exam 2018: 13th July (With Video Solution)


Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 90,000 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy.

रेलवे बोर्ड अपने उम्मीदवारों के लिए भव्य और प्रतिष्ठित कार्य पदों की पेशकश करता है. और हर साल ऐसा नहीं होता है कि हमें रेलवे की ओर से अधिसूचना मिलती है. लेकिन वर्तमान वर्ष 2018 आपके लिए बहुत सुखद वर्ष है क्योंकि इसमें लगभग 90,000 सीटों को वैध उम्मीदवारों द्वारा भरा जाएगा. आपके पास बहुत अच्छा अवसर है और आपको इसे एक बेहतर रणनीति से प्राप्त करना होगा.




Q1.“Curie” is the unit of 
“क्यूरी” किसकी इकाई है?
(a) Radioactivity /रेडियोधर्मिता
(b) Temperature /तापमान
(c) Heat / गर्मी
(d) Energy /ऊर्जा
Show Answer
Ans.(a)
Sol.The curie (symbol Ci) is a non-SI unit of radioactivity

Q2. Study of atmospheric  phenomena is called –
वायुमंडलीय घटनाओं के अध्ययन को क्या कहा जाता है -
(a) Astrology/खगोलशास्त्र
(b) Meteorology/अंतरिक्ष-विज्ञान
(c) Seismology/भूकंप विज्ञान
(d) Astronomy/खगोल-विज्ञान
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Study of atmospheric phenomena is called Meteorology 

Q3. Which among the following types of coal produces most heat per unit? 
निम्नलिखित में से किस प्रकार का कोयला प्रति यूनिट अधिक ऊष्मा उत्पादित करता है?
(a) Coal / कोयला
(b) Lignite / लिग्नाइट
(c) Anthracite / एन्थ्रेसाइट
(d) Pit /पिट
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Anthracite is a hard, compact variety of mineral coal that has a high luster. It has the highest carbon content, the fewest impurities, and the highest calorific content of all types of coals, which also include bituminous coal and lignite. Anthracite is the most metamorphosed type of coal (but still represents low-grade metamorphism), in which the carbon content is between 92.1% and 98%.

Q4. What is measured by manometer? 
मैनोमीटर द्वारा क्या मापा जाता है? 
(a) Air pressure/हवा का दबाव
(b) Pressure of gas/गैस का दबाव
(c) Density of liquids/तरल पदार्थ का घनत्व
(d) Pressure of oil on the surface/सतह पर तेल का दबाव
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Manometer is an instrument that uses a column of liquid to measure pressure, commonly referred as pressure measuring instrument.

Q5. There is no atmosphere on the moon because- 
चंद्रमा पर कोई वायु-मंडल नहीं है क्योंकि - 
(a) It is near to the earth /यह पृथ्वी के पास है
(b) It receives light from the sun /यह सूर्य से प्रकाश प्राप्त करता है
(c) It revolves around the earth /यह पृथ्वी के चारों ओर घूमता है
(d) The escape velocity of gas molecules on it is less than the root mean square velocity here
/इस पर गैस के अणुओं का पलायन वेग यहाँ के वर्गमूल औसत वर्ग वेग से कम है
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Moon has no atmosphere because the value of acceleration due to gravity g on the surface of the moon is small. Therefore, the value of escape velocity on the surface of the moon is small. That is why all the molecules of gases escaped and there is no atmosphere on the moon.

Q6. The clouds float in the atmosphere because of their low : 
बादल वायु-मंडल में उनके कम __________के कारण उड़ते है: 
(a) Temperature /तापमान
(b) Velocity /वेग
(c) Pressure /दाब
(d) Density /घनत्व
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Clouds from when the invisible water vapour in the air condenses into visible water droplets. They are so small that the effect of gravity on them is negligible. Thus the clouds float in the atmosphere because of their low density.

Q7. ‘Raman effect’ deals with the light rays passing through 
‘रमन प्रभाव’ किसके मध्यम से गुजरने वाली प्रकाश किरणों पर आधारित है?
(a) Only fluids /केवल तरल
(b) Only prisms /केवल प्रिज्म
(c) Only diamonds /केवल हीरे
(d) All transparent medium /सभी पारदर्शी माध्यम
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Raman effect deals with the light rays passing through all transparent medium. According to this, a beam of light traverses a dust-free transparent sample of a chemical compound, a small fraction of light emerges in directions other than that of the incident (incoming) beam.

Q8. The characteristic of super conductor is- 
सुपर कंडक्टर की क्या विशेषता है - 
(a) High permeability / उच्च पारगम्यता
(b) Low permeability / कम पारगम्यता
(c) Zero permeability / शून्य पारगम्यता
(d) Infinite permeability /अनंत पारगम्यता
Show Answer
Ans.(c)
Sol. It is represented by Greek letter μ(Mu). The permeability μ of the super conductor is zero.


Q9. Which of the following is not a fuel element?
 निम्नलिखित में से क्या  से कौन सा ईंधन तत्व नहीं है? 
(a) Uranium/यूरेनियम
(b) Thorium/थोरियम
(c) Radium /रेडियम
(d) Helium/हीलियम
Show Answer
Ans.(d)
Sol. All the radioactive elements are used as the nuclear fuel except helium because it is inert in nature. It does not form compounds or react with any other element.

Q10.The Pokhran II test was conducted on- 
पोखरण द्वितीय परीक्षण कब आयोजित किया गया था -
(a) June 11th, 1998/11 जून, 1 998
(b) June 9th, 1998/9 जून, 1 998
(c) May 11th, 1998/11 मई, 1998
(d) May 29th , 1998/ 29 मई, 1998
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Pokhran-II was the series of five nuclear bomb tests conducted by India under operation “Shakti” at the Indian Army’s Pokhran test range on May 11, 1998. It was the second Indian nuclear test after Pokhran-I.

Q11. Which one of the following atomic plants of India is located in the IV Seismic Zone? 
भारत का निम्नलिखित में से कौन सा परमाणु संयंत्र में IV भूकंपी क्षेत्र में स्थित है? 
(a) Kaiga /कैगा
(b) Kalpakkam /कलपक्कम
(c) Narora/नरोरा
(d) Tarapur/तारापुर
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Narora power station is located in the IV Seismic Zone. Kalpakkam is located into the II Seismic Zone. Kaiga and Tarapur are located into the III Seismic Sone. 

Q12. The oil in the wick of an oil lamp rises up due to –
एक तेल के लैंप बाती में तेल के बढ़ने का कारण होता है-
(a) Capillary action / केशिका क्रिया
(b) Low viscosity of oil  /तेल की कम चिपचिपाहट
(c) Gravitational force  / गुरुत्वाकर्षण बल
(d) Pressure difference  / दबाव अंतर
Show Answer
Ans.(a)
Sol.The oil in the wick of an oil lamp rises up is an example of capillary action.

Q13. The working of a rocket is based on the principle of –
एक रॉकेट की कार्यान्वयन का सिद्धांत का आधार है -
(a) Conservation of momentum / संवेग का संरक्षण
(b) Conservation of mass / द्रव्यमान का संरक्षण
(c) Conservation of energy / ऊर्जा का संरक्षण
(d) Conservation of angular momentum / कोणीय संवेग का संरक्षण
Show Answer
Ans.(a)
Sol.The working principle of rocket is conservation of momentum.

Q14. What is absolute zero temperature? 
निरपेक्ष शून्य तापमान क्या है?
(a) The starting point of any temperature scale / किसी भी तापमान का प्रारंभिक बिंदु
(b) Theoretically the lowest possible temperature / सैद्धांतिक रूप से सबसे कम संभव तापमान
(c) The temperature at which the vapour of any liquid substance is condensed. / तापमान जिस पर किसी भी तरल पदार्थ की वाष्प घनी होती है
(d) The temperature at which all material in vapour form.  / तापमान जिस पर सभी पदार्थ वाष्प रूप में होते हैं.
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Absolute zero is the lowest possible temperature at which point the atoms of a substance transmit no thermal energy. They are completely at rest. It is 0 degrees on the Kelvin scale, which translates to-273.15 degree Celsius.


Q15  Rectifiers convert _____.
रेक्टीफाइर्स _____ को रूपांतिरत करते हैं.
(a) high voltage to low voltage / उच्च वोल्टेज को कम वोल्टेज में
(b) low voltage to high voltage / कम वोल्टेज को उच्च वोल्टेज में
(c) AC to DC / AC को DC में
(d) DC to AC / DC को AC में
Show Answer
Ans.(c)
Sol. A rectifier is an electrical device composed of one or more diodes that converts alternating current (AC) to direct current (DC).




 



                 

No comments