Physics: Light Questions for Railway & SSC CGL Exam 2018: 6th July


Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 90,000 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. The exam will be conducted in the month of May 2018. 

रेलवे बोर्ड अपने उम्मीदवारों के लिए भव्य और प्रतिष्ठित कार्य पदों की पेशकश करता है. और हर साल ऐसा नहीं होता है कि हमें रेलवे की ओर से अधिसूचना मिलती है. लेकिन वर्तमान वर्ष 2018 आपके लिए बहुत सुखद वर्ष है क्योंकि इसमें लगभग 90,000 सीटों को वैध उम्मीदवारों द्वारा भरा जाएगा. आपके पास बहुत अच्छा अवसर है और आपको इसे एक बेहतर रणनीति से प्राप्त करना होगा. परीक्षा मई 2018 के महीने में आयोजित की जायेगी.

Q1. he colour of the star is an indication of its:
तारे का रंग इसकी _______ का एक संकेत है:
(a) Distance from the earth/पृथ्वी से दूरी
(b) Temperature/तापमान
(c) Luminosity/चमक
(d) Distance from the sun/सूर्य से दूरी
Show Answer
Ans.(b)
Sol. The colour of the stars reflects the age of stars. Colour is reflected from the temperature is high, then the star is young. The star will be blue during young stage which indicates high temperature. If star is red the temperature is low.

Q2. Power of sunglass is- 
धूप के चश्में की पॉवर है:
(a) 0 Dioptre/डाईओप्टर
(b) 1 Dioptre/डाईओप्टर
(c) 2 Dioptre/डाईओप्टर
(d) 4 Dioptre/डाईओप्टर
Show Answer
Ans.(a)
Sol. The power of the sunglass is 0 dioptre.

Q3. For shaving, one uses- 
शेविंग के लिए, ___________ का उपयोग करना चाहिए है -
(a) Concave mirror/अवतल दर्पण
(b) Plain mirror/समतल दर्पण
(c) Convex mirror/उत्तल दर्पण
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं
Show Answer
Ans.(a)
Sol. People use a concave mirror for shaving because when a man standing between the principal focus and pole of a concave mirror, he sees as enlarged, the erect and virtual image of his face.

Q4.Which of the following lens is used to minimize Myopia? 
निम्न में से कौन सा लेंस निकट दृष्टि दोष (मायोपिया) को कम करने के लिए उपयोग किया जाता है?
(a) Convex lens/उत्तल लेंस
(b) Concave lens/अवतल  लेंस
(c) Cylindrical lens/बेलनाकार लेंस
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं
Show Answer
Ans.(b)
Sol. A concave lens is used to remove the defect of myopia.

Q5. When beams of red, blue and green lights fall on the same spot, the colour of the light becomes: 
जब लाल, नीले और हरे रंग की रोशनी कि बीम एक ही स्थान पर गिरती हैं, प्रकाश का रंग कैसा हो जाता है:
(a) Violet/बैंगनी
(b) Red/लाल
(c) Yellow/पीला
(d) White/सफेद
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Red, green and blue are referred to as the primary colours of light.  If we add the pair of primary colours  we obtain white colour.

Q6.Colour in a colour television is produced by a combination of three basic colours, they are:- 
रंगीन टीवी में रंग किन तीन रंगों के संयोजन से निर्मित होते है-
(a) Red, blue and orange/ लाल, नीला और नारंगी
(b) Red, green and blue /लाल, हरा और नीले
(c) Red, yellow and green /लाल, पीला और हरे रंग
(d) Red, green and brown/ लाल, हरा और भूरा
Show Answer
Ans.(b)
Sol. The cathode ray tube (CRT), which is used in colour television uses three different phosphors which emit red, green and blue light respectively. They are packed together in stripes or clusters called “triads”.

Q7. How does the white light produce in the tube? 
ट्यूब में श्वेत प्रकाश कैसे उत्पन्न होता है?
(a) To Heat up the copper wire/तांबा तार के गरम होने से
(b) To Heat up the filament/फिलामेंट के गरम होने से
(c) To accelerate the atoms/परमाणुओं में त्वरण बढ़ने से
(d) To oscillate molecule/अणु के हिलने से
Show Answer
Ans.(b)
Sol. To produce discharge between argon gas and mercury vapour, it is necessary to heat up both the filaments. When they get heated, they produce white light in tube.

Q8. A dentist’s mirror is a: 
एक दंत चिकित्सक के दर्पण क्या है: 
(a) cylindrical mirror/बेलनाकार दर्पण
(b) plane mirror/समतल दर्पण
(c) convex mirror/उत्तल दर्पण
(d) concave mirror/अवतल दर्पण
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Dentist’s mirror is concave. It is also called converging mirror. This mirror is used in reflecting telescopes, gather light from a small source, to form optical cavities etc.


Q9. The remove the defect of long sightedness one uses- 
दीर्ध दृष्टि दोष के अपनयन में किसका उपयोग किया जाता है - 
(a) Concave lens/अवतल लेंस
(b) Convex mirror/उत्तल दर्पण
(c) Convex lens/उत्तल लेंस
(d) Concave mirror/अवतल दर्पण
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Farsightedness (Hypermetropia) as it is medically termed is a vision condition in which distant object are usually seen clearly, but close ones do not come into proper focus. To remove this vision problem one should use a convex lens.

Q10. An air bubble in water will act like a: 
एक हवा का बुलबुला पानी में किसकी तरह कार्य करता है: 
(a) Convex mirror/उत्तल दर्पण
(b) Convex lens/उत्तल लेंस
(c) Concave mirror/अवतल दर्पण
(d) Concave lens/अवतल लेंस
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Air is optically rarer than water, the ray of light bends away from the normal at the point of incidence when moving from water to air while it bends towards the normal while moving from air to water. It is clearly visible that the air bubble acts as a DIVERGING LENS (concave lens) in water.

Q11. Sea seems blue due to- 
समुद्र किसके कारण नीले रंग का दिखाई देता है - 
(a) Excess deepness/अत्यधिक गहराई
(b) Reflection of sky and scattering of light by the drops of water/आकाश का प्रतिबिंब और पानी की बूंदों से प्रकाश का फैलाव
(c) Blue colour of water/पानी का नीला रंग
(d) Upper layer of water/पानी की ऊपरी परत
Show Answer
Ans.(b)
Sol. "The ocean looks blue because red, orange and yellow (long wavelength light) are absorbed more strongly by water than is blue (short wavelength light). So when white light from the sun enters the ocean, it is mostly the blue that gets returned.

Q12. The light with the shortest wavelength is 
सबसे  कम तरंग दैर्ध्य वाला प्रकाश कौन सा है-
(a) Red/लाल
(b) Yellow/पीला
(c) Blue/नीला
(d) Violet/बैंगनी
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Wavelength of red colour is largest and violet colour has the shortest wavelength.

Q13. The image formed on Retina is : 
रेटिना पर निर्मित प्रतिबिंब:
(a) Equal to object but inverted / वस्तु के बराबर लेकिन उल्टा
(b) Smaller than object but straight  / वस्तु से छोटा लेकिन सीधा
(c) Smaller than object and Inverted / वस्तु से छोटा लेकिन उल्टा
(d) Equal to object but straight / वस्तु के बराबर लेकिन सीधा
Show Answer
Ans.(c)
Sol. The image formed on Retina is real, inverted and smaller than the object.

Q14. Red light signal is used as a danger signal because- 
लाल प्रकाश सिग्नल को खतरे के संकेत के रूप में प्रयोग किया जाता है क्योंकि-
(a) Red light is scattered least / रेड लाइट कम से कम फैलती हैं
(b) This is comfortable for eyes / यह आंखों के लिए सहज है
(c) It produces least chemical reaction / यह कम से कम रासायनिक प्रतिक्रिया उत्पन्न करता है
(d) It is least absorbed in air / यह हवा में कम से कम अवशोषित होता है
Show Answer
Ans.(a)
Sol. The red light signal is used as a danger signal because it has the highest wavelength and scattered least.


Q15. Which one of the following colours is seen in the middle of a Rainbow? 
निम्न में से कौन सा रंग इंद्रधनुष के मध्य में देखा जाता है?
(a) Blue / नीला
(b) Green / हरा
(c) Red / लाल
(d) Yellow / पीला
Show Answer
Ans.(b)
Sol. The correct order of colors of the rainbow is Red, Orange, Yellow, Green, Blue, Indigo and Violet. Thus it is clear that ‘Green’ Color is seen in the middle of Rainbow (VIBGYOR).





 



                 

No comments