One Word Substitution Quiz For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 7th July

 

Following 75 Days SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are developed under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpening your revision skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL Exam is to be conducted from 25 July to 20 August 2018. Meanwhile, SSC CPO Exam is to be held in the upcoming month. It is time to knuckle down to get your dream job.

Today, in this English quiz we are providing 15 One Word Substitution Questions. To make you learn basic English Vocabulary effectively is the motive behind the provided quiz. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions: (1-15) Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences.

Q1. Sudden or unpredictable changes of mood or mind
(a) Middling
(b) Minatory
(c) Maverick
(d) Mercurial
Show Answer
S1. Ans.(d)
Sol.  Option D is the correct substitution.


Q2. Not appropriate or well-timed
(a) Involute
(b) Infelicitous
(c)  Inveterate
(d) Inebriated
Show Answer
S2. Ans.(b)
Sol. Option B is the correct substitution.

Q3. Cautious about doing something
(a) Choleric
(b) Churlish
(c) Chary
(d) Cabal
Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol. Option C is the correct substitution.



Q4. Fear of travelling
(a) Hodophobia
(b) Ochophobia
(c) Blennophobia
(d) Hormephobia
Show Answer
S4. Ans.(a)
Sol. Option A is the correct substitution.


Q5. Intended to destroy the power or influence of a government or an established belief
(a) Vicarious
(b) Nondescript
(c) Subversive
(d) Sinewy
Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol. Option C is the correct substitution.


Q6. Serving as a protector, guardian, or patron
(a) Perdition
(b) Tutelary
(c) Veneer
(d) Diorama
Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol. Option B is the correct substitution.

Q7. Fear of loneliness
(a) Sciophobia
(b) Cremnophobia
(c) Atephobia
(d) Eremophobia
Show Answer
S7. Ans.(d)
Sol. Option D is the correct substitution.


Q8.  A group of foxes
(a) Farrow
(b) Skulk
(c) Pod
(d) Drove
Show Answer
S8. Ans.(b)
Sol. Option B is the correct substitution.


Q9.  A solemn procession, especially for a funeral
(a) Cortege
(b) Cynic
(c) Dovecot
(d) Ostler
Show Answer
S9. Ans.(a)
Sol. Option A is the correct substitution.

Q10. Fear of bees
(a) Melanophobia
(b) Lachanophobia
(c) Melissophobia
(d) Koniophobia
Show Answer
S10. Ans.(c)
Sol. Option C is the correct substitution.


Q11. A person or business that makes or sells sweets, pastries, candies etc.
(a) Colporteur
(b) Potter
(c) Confectioner
(d) Curator
Show Answer
S11. Ans.(c)
Sol. Option C is the correct substitution.

Q12. Use of obscene language
(a) Extricate
(b) Coprolalia
(c) Chicanery
(d) Dovetail
Show Answer
S12. Ans.(b)
Sol. Option B is the correct substitution.

Q13. Walk in a vain, self-important way
(a) Jog
(b) Trek
(c) Strut
(d) Trudge
Show Answer
S13. Ans.(c)
Sol. Option C is the correct substitution.


Q14. A book or picture produced merely to bring in money
(a) Money-spinner
(b) Pot-hook
(c) Pot-boiler
(d) Blue-bird
Show Answer
S14. Ans.(c)
Sol. Option C is the correct substitution.


Q15. Code of diplomatic etiquette and precedence 
(a) Formalism
(b) Statesmanship
(c) Protocol
(d) Hierarchy
Show Answer
S15. Ans.(c)
Sol. Option C is the correct substitution.


You may also like to read:



  
  

      


No comments