Important Polity Questions for SSC & Railway Exam 2018: 3rd July


Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.


Q1. Which one of the following states/Union territory sends only one representative to the Rajya Sabha?
निम्नलिखित राज्यों में से कौन सा राज्य / केंद्र शासित प्रदेश राज्यसभा में केवल एक प्रतिनिधि भेजता है?
(a) Goa/गोवा
(b) Arunachal Pradesh/अरुणाचल प्रदेश
(c) Manipur/ मणिपुर
(d) all the above/ उपरोक्त सभी
Show Answer
Ans.(d)
Sol.The allocation of seats is made on the basis of the population of each State. Article 80 of the Constitution lays down the maximum strength of Rajya Sabha as 250, out of which 12 members are nominated by the President and 238 are representatives of the States and of the two Union Territories.

Q2. Which one of the following writs is issued to courts, corporation or a person directing them to perform their public duty?
निम्नलिखित में से कौन सी रिट अदालतों को , निगम या उनके सार्वजनिक कर्तव्यों को पूरा करने के लिए निर्देशित करने वाले व्यक्ति को जारी की जाती है?
(a) Habeas Corpus/ हर्बिस कॉर्पस
(b) Quo Warranto/ क्वॉ वारंटो
(c) Mandamus/ मंडमस
(d) Prohibition/ निषेध
Show Answer
Ans.(c)
Sol.This writ of command is issued by the Supreme Court or High court when any government, court, corporation or any public authority has to do a public duty but fails to do so.

Q3. Which one of the following does not fall within the executive powers of the Governor?
निम्नलिखित में से कौन सा राज्यपाल की कार्यकारी शक्तियों में नहीं आता है?
(a) he makes all the major appointments of the State/ वह राज्य की सभी प्रमुख नियुक्तियां करता है
(b)he appoints only those persons as ministers who are recommended by the Chief Minister/ वह केवल उन लोगों को मंत्रियों के रूप में नियुक्त करता है जिन्हें मुख्यमंत्री द्वारा अनुशंसित किया जाता है. 
(c) he has a right to be kept informed about all the decisions taken by the Council of Ministers/ उन्हें मंत्रिपरिषद द्वारा उठाए गए सभी निर्णयों के बारे में जानकारी रखने का अधिकार है
(d) he can dismiss the judges of the State High Court/ वह राज्य उच्च न्यायालय के न्यायाधीशों को बरखास्त कर सकता है
Show Answer
Ans.(d)
Sol.The Governor is the chief executive authority in a state. He is appointed by the President on the advice of the Prime Minister.The Governor is appointed for a period of five years, but holds the office at the pleasure of the President. He may be removed by the President before the expiry of his term or he may even resign.

Q4. The Legislative Council can delay the enactment of a money bill for a maximum period of :
विधान परिषद अधिकतम ________अवधि के लिए धन बिल के अधिनियमन में देरी कर सकती है:
(a) fourteen days/ चौदह दिन
(b) one month/ एक महीना
(c) three months/ तीन महीने
(d) none of the above/ उपरोक्त में से कोई भी नहीं
Show Answer
Ans.(a)
Sol.According to Article 198 After a Money Bill has been passed by the Legislative Assembly of a State having a Legislative Council, it shall be transmitted to the Legislative Council for its recommendations, and the Legislative Council shall within a period of fourteen days from the date of its receipt of the Bill return the Bill to the Legislative Assembly with its recommendations, and the Legislative Assembly may thereupon either accept or reject all or any of the recommendations of the Legislative Council.A Money Bill shall not be introduced in a Legislative Council


Q5. In addition to the representatives of the states the Rajya Sabha has :
राज्यों के प्रतिनिधियों के अलावा राज्यसभा ने ___________सदस्यों को नामित किया.
(a) ten nominated members/ दस नामित सदस्य
(b) 12 nominated members/ बारह मनोनीत सदस्य
(c) five nominated members/ पांच मनोनीत सदस्य
(d) no nominated members/ कोई नामांकित सदस्य
Show Answer
Ans.(b)
Sol.The Rajya Sabha or Council of States is the upper house of the Parliament of India. Membership of Rajya Sabha(Article 80) is limited by the Constitution to a maximum of 250 members, and current laws have provision for 245 members. Most of the members of the House are indirectly elected by state and territorial legislatures using single transferable votes, while the President can appoint 12 members for their contributions to art, literature, science, and social services. Members sit for staggered six-year terms, with one third of the members retiring every two years.

Q6. The State which has the largest number of seats in the Rajya Sabha is :
वह राज्य कौन सा है जिसके पास राज्यसभा में सबसे अधिक सीटों की संख्या है?
(a) Andhra Pradesh/ आंध्र प्रदेश
(b) Uttar Pradesh/उत्तर प्रदेश
(c) Madhya Pradesh / मध्य प्रदेश
(d) Bihar/ बिहार
Show Answer
Ans.(b) Sol.The Rajya Sabha (meaning the "Council of States") is the upper house of the Parliament of India. Uttar Pradesh state elects 31 members and they are indirectly elected by the state legislators of Uttar Pradesh. Members are elected for six years and 1/3 of members are retired after every two years.

Q7. MANREGA scheme has been launched as a part of implementing which one of the following articles of the Indian Constitution ?
मनरेगा योजना भारतीय संविधान के निम्नलिखित अनुच्छेदों में से किस एक के आधार पर लागू की गई है ?
(a) Article 43 / अनुच्छेद 43
(b) Article 45/ अनुच्छेद 45
(c) Article 47/ अनुच्छेद 47
(d) Article 50/ अनुच्छेद 50
Show Answer
Ans.(c)
Sol.MGNREGA Scheme has been launched as a part of implementing of the Article 47 of the Indian Constitution.Article 47 of The Constitution of India is one of the Directive Principles which directs the State to raise the level of nutrition and the standard of living and to improve public health as among its primary duties.

Q8. The first amendment to the constitution carried out in 1951 related to
संविधान में_________से संबंधित पहला संशोधन 1951 में किया गया था.
(a) Security of the country/ देश की सुरक्षा
(b) Security of the Prime Minister/ प्रधान मंत्री की सुरक्षा
(c) Protection of agrarian reforms in certain state/ कुछ राज्यों में कृषि सुधारों का संरक्षण
(d) Scheduled Castes and Scheduled Tribes/ अनुसूचित जाति और अनुसूचित जनजाति
Show Answer
Ans.(c) Sol.The First Amendment of the Constitution of India, enacted in 1951, made several changes to the Fundamental Rights provisions of the constitution. It provided against abuse of freedom of speech and expression, validation of zamindari abolition laws, and clarified that the right to equality does not bar the enactment of laws which provide "special consideration" for weaker sections of society.The formal title of the amendment is the Constitution (First Amendment) Act, 1951. It was moved by the then Prime Minister of India, Jawaharlal Nehru, on 10 May 1951 and enacted by Parliament on 18 June 1951. 

Q9. The constitution of India does not contain any provision for the impeachment of
भारत के संविधान में _______के महाभियोग के लिए कोई प्रावधान नहीं है.
(a) The president/ राष्ट्रपति
(b) The Governor of state/ राज्य के राज्यपाल
(c) The Chief Justice of India/ भारत के मुख्य न्यायाधीश
(d) The Vice President of India/ भारत के उपराष्ट्रपति
Show Answer
Ans.(b)
Sol.The Governor is the chief executive authority in a state. He is appointed by the President on the advice of the Prime Minister.The Governor is appointed for a period of five years, but holds the office at the pleasure of the President. He may be removed by the President before the expiry of his term or he may even resign.

Q10. How many types of emergencies have been envisaged under the Indian Constitution?
भारतीय संविधान के तहत कितनी आपातकालीन स्थितियों पर विचार किया गया है?
(a) Two / दो
(b) Three/तीन
(c) Four / चार
(d) One/एक
Show Answer
Ans.(b) Sol.There are three types of emergencies under the Indian Constitution namely: National Emergency(Article 352), State Emergency (Article 356) and Financial Emergency(Article 360).

Q11. The proposal for framing of the constitution of India by an elected constituent Assembly was made by
संविधान सभा द्वारा भारत के संविधान को निर्मित करने का प्रस्ताव किसके द्वारा दिया गया है?
(a) Simon Commissions/ साइमन कमीशन
(b) Government of India Act, 1935/ भारत सरकार अधिनियम, 1935
(c) Cripps Mission/ क्रिप्स मिशन
(d) the Cabinet Mission/ कैबिनेट मिशन
Show Answer
Ans.(d)
Sol.The United Kingdom Cabinet Mission of 1946 to India aimed to discuss the transfer of power from the British government to the Indian leadership, with the aim of preserving India's unity and granting it independence. Formulated at the initiative of Clement Attlee, the Prime Minister of the United Kingdom, the mission had Lord Pethick-Lawrence, the Secretary of State for India, Sir Stafford Cripps, President of the Board of Trade, and A. V. Alexander, the First Lord of the Admiralty.

Q12. By Which name/names is our country mentioned in the constitution?
संविधान में हमारे देश का कौन से नाम का उल्लेख किया गया है?
(a) India and Bharat/ इंडिया और भारत
(b) India and Hindustan/ इंडिया और हिंदुस्तान
(c) Bharat Only/ केवल भारत
(d) India, Bharat and Hindustan/ इंडिया, भारत और हिंदुस्तान
Show Answer
Ans.(a)
Sol.The first article of the Constitution of India states that "India, that is Bharat, shall be a union of states," implicitly codifying India and Bharat as equally official short names for the Republic of India.

Q13. The Lok Sabha is summoned to meet by the
लोकसभा को ______द्वारा आह्वान किया जाता है. 
(a) Speaker of the Lok Sabha/ लोकसभा के अध्यक्ष
(b) President/राष्ट्रपति
(c) Leader of the majority party/ बहुमत पार्टी के नेता
(d) Ministry of Parliamentary Affairs/ संसदीय मामलों के मंत्रालय
Show Answer
Ans.(b)
Sol.Legislative power is constitutionally vested by the Parliament of India of which the President is the head, to facilitate the law making process per the constitution (Article 78, Article 86, etc.). The President of the Republic summons both the Houses (The House of the People and 'The Council of States') of the Parliament and prorogues them. He can dissolve the Lok Sabha.

Q14. The salary of the Governor is charged on :
राज्यपाल का वेतन इस पर लगाया जाता है:
(a) the Consolidated Fund of India/ भारत का समेकित निधि
(b) the Consolidated Fund of the State/राज्य के समेकित निधि
(c) the Consolidated Fund of India and Consolidated Fund of the State on fifty-fifty basis/फिफ्टी फिफ्टी के आधार पर राज्य के समेकित निधि और राज्य के समेकित निधि
(d) the Contingency Fund of the State/ राज्य के आकस्मिक निधि
Show Answer
Ans.(b)
Sol.Under Article 266 (1) of the Constitution of India, a Consolidated Fund Of State ( a separate fund for each state) has been established where all revenues ( both tax revenues such as Sales tax/VAT, stamp duty etc.and non-tax revenues such as user charges levied by State governments ) received by the State government as well as all loans raised by issue of treasury bills, internal and external loans and all moneys received by the State Government in repayment of loans shall form part of the fund. 

Q15. Which statement is correct in case of the Council of Ministers :
मंत्रिपरिषद के सम्बन्ध में कौन सा कथन सही है:
(a) the total number of ministers must not exceed 15% of the total number of members of the Lok Sabha/मंत्रियों की कुल संख्या लोकसभा के सदस्यों की कुल संख्या का 15% से अधिक नहीं होनी चाहिए
(b) the Council of Ministers is responsible collectively to the president of the India./ मंत्रिपरिषद भारत के राष्ट्रपति के लिए सामूहिक रूप से जिम्मेदार है
(c) the total number of ministers must not exceed 10% of the total number of members of the Lok Sabha/ मंत्रियों की कुल संख्या लोकसभा के सदस्यों की कुल संख्या का 10% से अधिक नहीं होनी चाहिए
(d) appointed by the prime minister./ प्रधान मंत्री द्वारा नियुक्त
Show Answer
Ans.(a)
Sol.Article 74 of the Constitution of the Republic of India provides for a Council of Ministers which shall aid the President in the exercise of his functions.the Council of Ministers is responsible collectively to the lower house of the Indian parliament, called the Lok Sabha (House of People).The total number of ministers in the council of ministers must not exceed 15% of the total number of members of the Lok Sabha.

Check Video Solutions Here



You may also like to read:


  


No comments