Important History Questions for SSC & Railway Exam 2018: 1st July


Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.


Q1. Consider the following statements
निम्नलिखित कथनों पर विचार करें.
The arrival of Babar into the Indian subcontinent led to the
भारतीय उपमहाद्वीप में बाबर के आगमन के कारण-
1. Introduction of gunpowder in the subcontinent/ उपमहाद्वीप में बारूद का परिचय 
2. Introduction of the arch and dome in the region's architecture/ क्षेत्र के वास्तुकला में वास्तुकार और गुंबद का परिचय
3. Establishment of a Timurid dynasty in the region/ क्षेत्र में एक तिमुरीद राजवंश की स्थापना
Which of these statements is/are correct?
इनमें से कौन सा कथन सही है/ हैं ?
(a) 1 only/ केवल 1
(b) 1 and 2/1 और 2
(c) 2 and 3 /2 और 3

(d) 3 only/ 3 केवल
Show Answer
S1. Ans.(a)
Sol.Babur born Zahīr ud-Dīn Muhammad, was the ultimate founder and first Emperor of the Mughal dynasty in the Indian subcontinent.According to historical records and Baburnama Daulat Khan Lodi invited him to attack on Delhi where Ibrahim Lodi was ruling at that time.Babur defeated Ibrahim Lodi at the First Battle of Panipat in 1526 CE and founded the Mughal empire.

Q2. The first Mughal emperor to issue a farman in favour of the British to open a factory at Surat was ?
सूरत में एक कारखाना खोलने के लिए अंग्रेजों के पक्ष में एक फरमान जारी करने वाला पहला मुगल सम्राट कौन था?
(a) Aurangzeb / औरंगजेब
(b) Jehangir/ जहांगीर
(c) Shahjehan / शाहजहां
(d) Akbar/ अकबर
Show Answer
S2. Ans.(b)
Sol.In 1609 Emperor Jehangir issued farman permitting the English to establish a factory at Surat.

Q3. The Mughal ruler Bahadur Shah II was exiled by British and sent to ?
मुगल शासक बहादुर शाह द्वितीय को अंग्रेजों ने निर्वासित कर दिया और ____को भेजा.
(a) Mandalay / माण्डले
(b) Andaman & Nicobar/ अंडमान और निकोबार
(c) Rangoon/ रंगून
(d) Hyderabad/ हैदराबाद
Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol.Bahadur Shāh II was the second son of Akbar Shah II and Lal Bai. For most of his reign he was a client of the British and was without real authority. He figured briefly, and unwillingly, in the Indian Mutiny of 1857–58; during the mutiny, rebel troops from the city of Meerut seized Delhi and compelled Bahādur Shāh to accept nominal leadership of the revolt. At the age of 82, and in fear of his life, he acquiesced. After the rebellion was put down by the British, he was exiled to Burma (Myanmar) with his family.Yangon (formerly known as Rangoon) is the largest city in Myanmar (formerly Burma).

Q4.The last in succession of Jaina Tirthankaras was?
जैन तीर्थंकरों का आखिरी उत्तराधिकारी कौन था? 
(a) Mahavira/ महावीर
(b) Rishaba/ ऋषबा
(c) Parsvanatha/ पार्श्वनाथ
(d) Manisubrata/ मुनिसुव्रत
Show Answer
S4. Ans.(a)
Sol.Mahavira was the 24th and last Tirthankara of Jainism. Also known as Vardhamana, he was an Indian ascetic philosopher and one of the principal figures of Jainism which is one of the major religions of the Indian subcontinent.Jains trace their history through a succession of twenty-four victorious saviours and teachers known as tirthankaras, with the first being Rishabhanatha, who is believed to have lived millions of years ago in Jain tradition, and twenty-fourth being the Mahāvīra around 500 BCE.


Q5.The name by which  Ashoka is generally referred to in his inscriptions is?
जिस नाम से अशोक को आम तौर पर उनके शिलालेखों में संदर्भित किया जाता है वह __________है.
(a) Dharmakirti/ धर्मकीर्ति
(b) Priyadarsi/ प्रियदर्शी
(c) Chakravarti/ चक्रवर्ती
(d) Dharmadeva/ धर्मदेव
Show Answer
S5. Ans.(b)
Sol.Devanampriya Priyadarshi Samrat Ashoka (also Asoka, Ashoka Maurya) was the grandson of Chandragupta Maurya and the son of the second Maurya Emperor, Bindusara.In his edicts, he is referred to as Devānāmpriya (Pali Devānaṃpiya or "the Beloved of the Gods"), and Priyadarśin (Pali Piyadasī or "He who regards everyone with affection").

Q6.A lot of details regarding the village administration under the Cholas is provided in the inscriptions at 
चोलों के तहत गांव प्रशासन के बारे में बहुत सारे विवरण _________के शिलालेखों में उपलब्ध कराए गए हैं.
(a) Uttaramerur/ उत्तरामुर
(b) Kanchipuram/ कांचीपुरम
(c) Thanjavur/ तंजावुर
(d) Uraiyur/ उरियुर
Show Answer
S6. Ans.(a)
Sol.Utharamerur originally existed as a Brahmin settlement. The Pallava king Nandivarman II (720–796 CE) formally established it as a brahamdeya village around 750 CE.In the later part of the 9th century, the Cholas captured the region. There are inscriptions from the period of Parantaka Chola I (907–950), Rajaraja Chola I (985–1014), Rajendra Chola I (1012–1044) and Kulothunga Chola I (1070–1120), indicating various gifts to the temples.

Q7.The first political organisation established in India in 1838 was known as?
1838 में भारत में स्थापित पहला राजनीतिक संगठन किस रूप में जाना जाता था?
(a) Zamindari Association/ ज़मींदारी एसोसिएशन
(b) Settlers Association/ Settlers एसोसिएशन
(c) British India Society/ ब्रिटिश इंडिया सोसाइटी
(d) Bengal British India Society/ बंगाल ब्रिटिश इंडिया सोसाइटी
Show Answer
S7. Ans.(a)
Sol.The Zamindari Association, which was later renamed Landholders' Society, was established in 1838 by Dwarkanath Tagore, Prasanna Kumar Tagore, Radhakanta Deb, Ramkamal Sen and Bhabani Charan Mitra. It has been described as “the first organisation of Bengal with distinct political object.” 

Q8.Uplift of the backward classes was the main programme of the ?
पिछड़े वर्गों का उत्थान ___________का मुख्य कार्यक्रम था.
(a) Ramakrishna Mission/ रामकृष्ण मिशन
(b) Satya Shodhak Samaj/ सत्य शोधक समाज
(c) Prarthana Samaj/ प्रार्थना समाज
(d) Arya Samaj/ आर्य समाज
Show Answer
S8. Ans.(b)
Sol.Satyashodhak Samaj is a social reform society founded by Jyotirao Phule in Pune, India, on 24 September 1873. Its purpose was to liberate the less privileged in the then prevailing society such as women,Shudra, and Dalit from exploitation and oppression.

Q9.The Buddhist Sect Mahayana formally came into existence during the reign of ?
__________के शासनकाल के दौरान बौद्ध संप्रदाय महायान औपचारिक रूप से अस्तित्व में आया था.
(a) Ashoka/ अशोक
(b) Samudragupta/ समुद्रगुप्त
(c) Kanishka/ कनिष्क
(d) Harshavardhana/ हर्षवर्धन
Show Answer
S9. Ans.(c)
Sol.Mahayana sect of Buddhism emerged during the reign of Kanishka. Asanga was the founder of Mahayan sect of Buddhism.After the death of Buddha, Buddhism was divided into two sects namely Mahayana and Hinayana. The terms Hinayana (Lesser Vehicle or Modest Vehicle) and Mahayana (Greater Vehicle or Vast Vehicle) originated in The Prajnaparamita Sutras (The Sutras on Far-Reaching Discriminating Awareness, The Perfection of Wisdom Sutras).

Q10. who was elected as the first President of the Muslim League  ?
__________मुस्लिम लीग के पहले राष्ट्रपति के रूप में चुने गए थे.
(a) Nawab Salimullah/ नवाब सलीमुल्लाह
(b) Syed Ahmad Khan/ सैयद अहमद खान
(c) Aga Khan/ आगा खान
(d) Syed Amir Ali/ सैयद अमीर अली
Show Answer
S10. Ans.(c)
Sol.The Muslim League was formed in 1906.Sir Sultan Muhammad Shah (Aga Khan III) was appointed the first Honorary President of the Muslim League.

Q11. According to Sarojini Naidu who was ‘‘the ambassador of Hindu-Muslim Unity’’ ?
सरोजिनी नायडू के अनुसार "हिंदू-मुस्लिम एकता के राजदूत" कौन थे?
(a) Syed Ahmad Khan/ सैयद अहमद खान
(b) Hasrat Mohani/ हसरत मोहनी
(c) Maulana Azad/ मौलाना आजाद
(d) Mohammad Ali Jinnah/ मोहम्मद अली जिन्ना
Show Answer
S11. Ans.(d)
Sol.The Lucknow Pact was an agreement reached between the Indian National Congress and the Muslim League at the joint session of both the parties held in Lucknow in December 1916. Through the pact, the two parties agreed to allow overrepresentation to religious minorities in the provincial legislatures.The agreement was confirmed by the annual sessions of the Congress and the League in their annual session held at Lucknow on December 29 and December 31, 1916 respectively. Sarojini Naidu gave Jinnah, the chief architect of the Lucknow Pact, the title of “the Ambassador of Hindu-Muslim Unity”. 

Q12. Rabindra Nath Tagore renounced his knighthood for reason?
रवींद्र नाथ टैगोर ने _________के कारण के लिए अपनी पदवी को छोड़ दिया.
(a) Jallianwalla Bagh Tragedy/ जलियांवाला बाग त्रासदी
(b) Cruel suppression of Civil Disobedience Movement/ नागरिक अवज्ञा आंदोलन के क्रूर दमन
(c) Bhagat Singh was hanged/ भगत सिंह को फांसी दी गई थी.
(d) Chauri-Chaura incident/ चौरी-चौरा घटना 
Show Answer
S12. Ans.(a)
Sol.Tagore renounced his Knighthood in protest for Jalianwalla Bagh mass killing. The letter written by Rabindranath Tagore to Lord Chelmsford, the British viceroy, repudiating his Knighthood in protest for Jalianwalla Bagh mass killing.The Jallianwala Bagh massacre, also known as the Amritsar massacre, took place on 13 April 1919 when troops of the British Indian Army under the command of Colonel Reginald Dyer fired rifles into a crowd of Indians, who had gathered in Jallianwala Bagh, Amritsar, Punjab. 

Q13. who had said on the death of Tilak ‘my strongest bulwark is gone’ .
किसने तिलक के देहावसान पर कहा था-''मेरा सबसे मजबूत बचाव चला गया''? 
(a) Shaukat Ali/ शौकत अली
(b) Muhammad Ali/ मुहम्मद अली
(c) Lala Lajpat Rai/ लाला लाजपत राय
(d) Mahatma Gandhi/ महात्मा गांधी
Show Answer
S13. Ans.(d)
Sol.'My strongest bulwark is gone' lamented Gandhiji on the death of Bal Gangadhar Tilak.He passed away on 1 August 1920.

Q14. Who among the following is known as ‘the liberator of the press’ ?
निम्नलिखित में से किसको 'प्रेस के मुक्तिदाता' के रूप में जाना जाता है?
(a) William Jones/ विलियम जोन्स
(b) Wellesley/ वेलेस्ले
(c) Sir Charles Metcalfe/ सर चार्ल्स मेटकाल्फ
(d) Lord Minto/ लॉर्ड मिंटो
Show Answer
S14. Ans.(c)
Sol.Due to his liberal policy towards press, Lord Metcalfe is known as Liberator of India Press but soon he became a victim of party politics in England and was succeeded by Lord Auckland in 1836. The freedom of the Indian Press dates from the 15th of September, 1835. 

Q15. The partition of Bengal made in 1905—
1905 में बंगाल का विभाजन –
(a) Was annulled as a result of the Morley-Minto Reforms in 1919/1919 में मॉर्ले-मिंटो सुधारों के परिणामस्वरूप रद्द किया गया था.
(b) Was withdrawn in 1908 because of the immense protests it evoked/ 1908 में अत्यधिक विरोधों प्रदर्शनों के कारण इसे वापस ले लिया गया था
(c) Was annulled by the king’s proclamation at the Delhi Durbar in 1911/1911 में दिल्ली दरबार में राजा की घोषणा द्वारा रद्द कर दिया गया था
(d) Continued till India got independence/ भारत के स्वतंत्र होने तक 
Show Answer
S15. Ans.(c)
Sol.Darbar was held to commemorate the coronation of King George V and Queen Mary as Emperor and Empress of India.

You may also like to read:
  


No comments