Important General Awareness Questions for SSC & Railway Exam 2018: 15th July

Important General Awareness Questions for SSC & Railway Exam 2018: 17th June

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Asiatic black bear and snow leopard is found in which of the following places?
एशियाई काले भालू और हिम तेंदुए निम्नलिखित में से किस स्थान में पाए जाते हैं?
(a) Sundarbans National Park/सुंदरबन राष्ट्रीय उद्यान
(b) Nanda Devi and Valley of Flowers National Parks/नंदा देवी और फूलों की घाटी राष्ट्रीय उद्यान
(c) Keoladeo National Park/केओलादेओ नेशनल पार्क
(d) Manas Wildlife Sanctuary/मानस वन्यजीव अभयारण्य
Show Answer
Ans.(b)

Q2. Mother Teresa won Nobel Prize for?
मदर टेरेसा ने किसके लिए नोबेल पुरस्कार जीता था?
(a) Literature/साहित्य
(b) Physics/भौतिक विज्ञान
(c) Peace/शांति
(d) Economic Studies/आर्थिक अध्ययन
Show Answer
Ans.(c)
In 1979, Teresa received the Nobel Peace Prize "for work undertaken in the struggle to overcome poverty and distress, which also constitutes a threat to peace"

Q3. BCG vaccine is given to protect from which of the following?
BCG टीका निम्नलिखित में से किस बिमारी से बचाने के लिए दिया जाता है?
(a) Jaundice/पीलिया
(b) Anaemia/रक्तक्षीणता
(c) Tuberculosis/यक्ष्मा
(d) Polio/पोलियो
Show Answer
Ans.(c)
The BCG vaccine is the only TB vaccine currently available. The BCG Vaccine is normally given to children, and is not normally given to adults.

Q4. Parallel venation is found in _____ .
समानांतर शिरा-रचना _____ में पाया जाता है.
(a) plants which are monocots/पौधे जो एकबीजपी हैं
(b) plants which have a dicot stem/पौधे जिनका द्वितीयक तना होता है
(c) plants with leaves similar to Tulsi/पौधे जिनकी पत्तियाँ तुलसी के समान होती है
(d) plants with tap roots/मुख्य जड़ों वाले पौधे
Show Answer
Ans.(a)
Parallel venation Veins run parallel to one another from the base to the tip of the leaf. This is a characteristic feature of monocot plants.

Q5. The hardest part of the body is ______.
शरीर का सबसे कठोर हिस्सा ______ है
(a) Bones/हड्डियों
(b) Tooth Enamel/दंतवल्क
(c) Skull/खोपड़ी
(d) Spinal Cord/मेरुदण्ड
Show Answer
Ans.(b)
Tooth enamel is the hardest and most highly mineralized substance in the human body. It's a tissue and not a bone.


Q6. Mars is the _______ planet from the Sun.
मंगल ग्रह सूर्य से _______ ग्रह है.
(a) 2nd/द्वितीय
(b) 4th/चौथा
(c) 6th/6वां
(d) 8th/8वां
Show Answer
Ans.(b)

Q7. Which city is located on the banks of the river Alaknanda?
कौन सा शहर अलकनंदा नदी के तट पर स्थित है?
(a) Badrinath/बद्रीनाथ
(b) Ayodhya/अयोध्या
(c) Allahabad/इलाहाबाद
(d) Lucknow/लखनऊ
Show Answer
Ans.(a) 
Sol.It is in the Garhwal Himalayas, on the banks of the Alaknanda River.

Q8. Kalinga War was fought in the year _______
कलिंग युद्ध _______ वर्ष में लड़ा गया था.
(a) 1604 BC
(b) 261 BC
(c) 731 AD
(d) 1113 AD
Show Answer
Ans.(b) 
Sol. Kalinga in 261 BC.The Kalinga War was a war fought between the Mauryan Empire and the state of Kalinga.


Q9. ___________ is a form of computer data storage which stores frequently used program instructions to increase the general speed of a system.
___________ एक कंप्यूटर डाटा संग्रहण का एक रूप है, जो सिस्टम की सामान्य गति को बढ़ाने के लिए अक्सर उपयोग किए गए प्रोग्राम निर्देशों को संग्रहीत करता है.
(a) Arithmetic Logic Unit/अरिथमेटिक लोजिक यूनिट
(b) Integrated Circuit/इंटीग्रेटेड सर्किट
(c) Random Access Memory/रैंडम एक्सेस मेमोरी
(d) Portable Document Format/पोर्टेबल डॉक्यूमेंट फॉर्मेट
Show Answer
Ans.(c)

Q10. The League of Nations was formed at the end of which war?
किस युद्ध के अंत में राष्ट्र संघ लीग का गठन हुआ था?
(a) World War I/प्रथम विश्व युद्ध
(b) World War II/द्वितीय विश्व युद्ध
(c) Gulf War I/प्रथम खाड़ी युद्ध
(d) Gulf War II/द्वितीय खाड़ी युद्ध
Show Answer
Ans.(a) 
Sol.The League of Nations was an international organization, headquartered in Geneva, Switzerland, created after the First World War to provide a forum for resolving international disputes.

Q11. Which of the following elements has the lowest melting point?
निम्नलिखित में से किसका गलनांक बिंदु सबसे कम है?
(a) Iron/आयरन
(b) Nitrogen/नाइट्रोजन
(c) Iodine/आयोडीन

(d) Lead/लेड
Show Answer
Ans.(b)

Q12. In Internet, what is the full form of TCP ?
इन्टरनेट में, TCP का पूर्ण रूप क्या है?
(a) Transfer Control Program
(b) Transfer Control Protocol
(c) Transmission Control Program
(d) Transmission Control Protocol
Show Answer
Ans.(d)
Transmission control protocol (TCP) is a network communication protocol designed to send data packets over the Internet.

Q13. Which of these languages is generally not spoken in Southern part of India?
निम्नलिखित में से कौन सी भाषा भारत के दक्षिणी भाग में नहीं बोली जाती?
(a) Telugu/तेलुगू
(b) Konkani/कोंकणी
(c) Maithili/मैथिली
(d) Malayalam/मलयालम
Show Answer
Ans.(c)
Maithili is one of the Bihari dialects 


Q14. Under which Article was Emergency in India declared in 1975?
1975 में भारत में किस अनुच्छेद के तहत आपातकाल की घोषणा की गई थी?
(a) Article 1/अनुच्छेद 1
(b) Article 152/अनुच्छेद 152
(c) Article 286/अनुच्छेद 286
(d) Article 352/अनुच्छेद 352
Show Answer
Ans.(d)
Article 352 of the Indian Constitution is related to Proclamation of Emergency.

Q15. What chemical is injected into a person’s body when an ant bites?
जब एक चींटी काटती है तो किसी व्यक्ति के शरीर में कौन सा रासायनिक इंजेक्शन लगाया जाता है?
(a) Formic Acid/फार्मिक एसिड
(b) Acetic Acid/एसिटिक एसिड
(c) Tartaric Acid/टैटरिक एसिड
(d) Citric Acid/सिट्रिक एसिड
Show Answer
Ans.(a)
Sol.The acid produced by ants is called formic acid.

You may also like to read:


  


No comments