Important General Awareness Questions for SSC & Railway Exam 2018: 8th July

Important General Awareness Questions for SSC & Railway Exam 2018: 17th June

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Marathi is the official language of _________.
मराठी __________की अधिकारिक भाषा है.
(a) Chandigarh/चंडीगढ़
(b) Dadra and Nagar Haveli/ दादरा और नगर हवेली
(c) Daman and Diu/ दमन और दीव
(d) Delhi/ दिल्ली
Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol.Marathi, though is the official language of the State of Maharashtra, is also widely spoken in Dadra and Nagar Haveli.

Q2. Which of the following statements is incorrect, if resources were unlimited?
निम्न में से कौन सा कथन गलत है, यदि संसाधन असीमित थे?
(a) there would still be scarcity and opportunity costs(अभी भी कमी और अवसर लागत होगी)
(b) there would still be scarcity but no opportunity costs(अभी भी कमी होगी लेकिन कोई अवसर लागत नहीं होगी)
(c) there would be no scarcity, but there would be opportunity costs.(कोई कमी नहीं होगी, लेकिन अवसर लागत होगी)
(d) there would neither be scarcity nor opportunity costs(न तो कमी या न ही अवसर लागत होगी)
Show Answer
S2. Ans.(c)

Q3.The Central Government can legislate on a subject in the State List :
केंद्र सरकार राज्य सूची में किसी विषय पर कानून बना सकती है:
(a) if the Parliament passes a resolution / यदि संसद एक प्रस्ताव प्रस्तुत करती है
(b) if the President issues an ordinance to this / अगर राष्ट्रपति यह करने के लिए एक अध्यादेश जारी करता है
(c) the Supreme Court grants necessary authority to the Parliament/ संसद के लिए सुप्रीम कोर्ट का आवश्यक अधिकार अनुदान
(d) the Rajya Sabha passes a resolution by two-thirds majority declaring that particular subject in the State list to be of national importance/ राज्य सूची में राष्ट्रीय महत्व विषय का विशेष महत्त्व के लिए राज्य सभा दो-तिहाई बहुमत से एक प्रस्ताव पारित करती है

Show Answer
S3. Ans.(a) 
Sol.Phytoplankton are microscopic marine algae. Phytoplankton is the base of several aquatic food webs. In a balanced ecosystem, they provide food for a wide range of sea creatures including whales, shrimp, snails, and jellyfish.

Q4. Haemoglobin has the highest affinity with which of the following?
हीमोग्लोबिन में निम्न में से किस के साथ उच्चतम आत्मीयता है?
(a) SO₂
(b) CO₂
(c) CO
(d) NO₂
Show Answer
S4. Ans.(c) 
Sol.For hemoglobin in humans, carbon dioxide has a lower affinity than oxygen, which allows gas exchange to occur in our lungs. Carbon monoxide is problematic for us because it has an even higher affinity to hemoglobin than oxygen does.

Q5. The Lena river passes through which country?
लेना नदी किस देश से गुजरती है?
(a) China / चीन
(b) USA / यूएसए
(c) Russia / रूस
(d) Brazil /ब्राजील
Show Answer
S5. Ans.(c) 
Sol.THE LENA RIVER is one of Russia's great northern rivers, draining an area of 899641 square mi (2306772 square km) and encompassing a region rich in wildlife and natural resources, including one of the world's largest deposits of gold.


Q6. Deficiency of fluorine causes which of the following?
फ्लोरीन की कमी के कारण निम्नलिखित में से क्या होता है?
(a) Dental Caries /दंत क्षय
(b) Scurvy /स्कर्वी
(c) Anaemia /खून की कमी
(d) Arthritis /गठिया
Show Answer
S6. Ans.(a)
fluorine deficiency is a disorder which may cause increased dental caries (or tooth decay, is the breakdown of dental tissues by the acidic products released by the "bacterial fermentation of dietary carbohydrates."

Q7. Which of the following is the Controlling Center of the Cell?
निम्नलिखित में से कौन सा कोशिका का नियंत्रण केंद्र है?
(a) Nucleus / नाभिक
(b) Plasma /प्लाज्मा
(c) Lysosome /लाइसोसोम
(d) Chromosome / क्रोमोसाम
Show Answer
S7. Ans.(a)
The control centre of the cell is the nucleus in eukaryotic cells. The nucleus contains genetic material in the form of DNA.

Q8. Which of the following elements has the lowest melting point?
निम्न में से किस तत्व सबसे कम पिघलने बिंदु है?
(a) Platinum /प्लैटिनम
(b) Sodium / सोडियम
(c) Antimony / एंटीमनी
(d) Krypton /क्रीप्टोण
Show Answer
S8. Ans.(d)
Krypton is a chemical element with symbol Kr and atomic number 36. It is a member of group 18 (noble gases) elements. It’s Melting Point: -157.2 °C 

Q9. The common name of Magnesium Sulphate heptahydrate is
मैग्नेशियम सल्फेट हेप्टाहाइड्रेट का आम नाम है
(a) Epsom salt / सेंध नमक
(b) borax /बोरेक्रस
(c) gypsum / जिप्सम
(d) lime /चूना
Show Answer
S9. Ans.(a)

Q10. How many Magabytes is equal to 1 Terabyte?
कितने मेगाबाइट 1 टेराबाइट के बराबर हैं?
(a) 256
(b) 512
(c) 1024
(d) 1024 × 1024
Show Answer
S10. Ans.(d)

Q11. Sugarcane is a type of _____.
गन्ने का एक प्रकार का _____ है
(a) creeper / बेल
(b) tree / पेड़
(c) shrub / झाड़ी
(d) grass / घास
Show Answer
S11. Ans.(d) 
Sol.Sugarcane, (Saccharum officinarum), perennial grass of the family Poaceae, primarily cultivated for its juice from which sugar is processed. Most of the world's sugarcane is grown in subtropical and tropical areas. The plant is also grown for biofuel production, especially in Brazil, as the canes.

Q12. Who is commonly known as "the Father of Microbiology"?
"माइक्रोबायोलॉजी का पिता" किसे कहा जाता है?
(a) Robert Hooke / रॉबर्ट हुक
(b) Antonie Philips van Leeuwenhoek / एंटनी फिलिप्स वैन लीवेंहोइक
(c) Carl Linnaeus / कार्ल लिनियस
(d) Charles Darwin / चार्ल्स डार्विन
Show Answer
S12. Ans.(b) 
Sol.Antonie Philips van Leeuwenhoek was a Dutch businessman, scientist, and one of the notable representatives of the Golden Age of Dutch science and technology. A largely self-taught man in science, he is commonly known as "the Father of Microbiology", and one of the first microscopists and microbiologists. 

Q13. Which of the following is a Synthetic rubber?
इनमें से कौन सा सिंथेटिक रबर है?
(a) Leoprene /लीओप्रीन
(b) Monoprene /मोनोप्रीन
(c) Neoprene /नेओपरेन
(d) Isoprene /आइसोप्रीन
Show Answer
S13. Ans.(c) 
Sol.Neoprene also called polychloroprene or chloroprene rubber, synthetic rubber produced by the polymerization (or linking together of single molecules into giant, multiple-unit molecules) of chloroprene.

Q14.  NaCl has ______.
NaCl में ______ है
(a) nonpolar bonds / गैरपॉलर बांड
(b) polar covalent bonds /पोलर सहसंयोजक बांड
(c) Metallic bonds / धात्विक बांड
(d) ionic bonds /आयनिक बांड
Show Answer
S14. Ans.(d)
Sol.Salt or Sodium Chloride (NaCl) is a good example of a ionic bonding. Sodium (Na) has 1 valance electron and Chlorine (Cl) has 7 electrons in its outer orbit. If Sodium lost its valance electron, its next shell will be full. But that would also make Sodium a positive ion.

Q15. Which of the following is equivalent to 1 Kilobyte?
निम्न में से कौन सा 1 किलोबाइट के बराबर है?
(a) 128 Bytes / 128 बाइट्स
(b) 256 Bytes / 256 बाइट्स
(c) 512 Bytes / 512 बाइट्स
(d) 1024 Bytes /1024 बाइट्स
Show Answer
S15. Ans.(d)
Sol.1 KB = 1024 Bytes

You may also like to read:


  


No comments