Important General Awareness Questions for SSC & Railway Exam 2018: 22nd July


Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Who was the first ruler of Pala dynasty?
पाल राजवंश के प्रथम शासक कौन थे?
(a) Gopala/ गोपाला
(b) Vivyanathan/ विवियनाथन
(c) Dharmapala/ धर्मपाल
(d) Bhaskaran/भास्करन
Show Answer
Ans.(a)
Sol.Pala dynasty, ruling dynasty in Bihar and Bengal, India, from the 8th to the 12th century. Its founder, Gopala, was a local chieftain who rose to power in the mid-8th century during a period of anarchy.

Q2.Which empire is regarded as the Golden Age of Hinduism?
किस साम्राज्य को हिंदू धर्म की स्वर्ण युग माना जाता है?
(a) Maurya/ मौर्य
(b) Mughal/ मुगल
(c) Gupta/ गुप्त
(d) Chola/ चोल
Show Answer
Ans.(c)
Sol.The period between the 4th century and 6th century CE is known as the Golden Age of India because of the large achievements Indians made in the fields of mathematics, astronomy, sculpting and painting during the Gupta Empire.

Q3. Who Invented Post-it note?
पोस्ट-इट नोट का आविष्कार किसने किया?
(a) William Friese-Greene/ विलियम फ्रिसे-ग्रीन
(b) Arthur Fry/ आर्थर फ्राई
(c) Gordon Gould/ गॉर्डन गोल्ड
(d) Otto von Guericke/ ओटो वॉन ग्योरिक
Show Answer
Ans.(b)
Sol.Arthur Fry is a retired American inventor and scientist. He is credited as the co-creator of the Post-it note, an item of office stationery manufactured by 3M.

Q4. _______________ states that the ratio of the potential difference across a conductor to the current flowing through it, is a constant, provided that its physical conditions, such as temperature, remain constant.
_____बताता है कि एक कंडक्टर से निकलने वाली विद्युत धारा के बीच संभावित अंतर का अनुपात, स्थिर होता है, बशर्ते कि इसकी भौतिक स्थितियां, जैसे कि तापमान, स्थिर रहें.
(a) Lenz's Law /लेनज़ लॉ
(b) Hooke's Law / हुक लॉ
(c) Ohm's Law / ओह्म लॉ
(d) The coulomb's law / कलोम्ब लॉ
Show Answer
Ans.(c)

Q5. _____ mirror is used in the headlights of cars.
_____ दर्पण कारों की हेडलाइट्स में उपयोग किया जाता है.
(a) Semi-circular / अर्ध-वृत्ताकार
(b) Conical / शंक्वाकार
(c) Convex / उत्तल
(d) Concave / अवतल
Show Answer
Ans.(d)

Q6. The Speaker of the sixth Lok Sabha who later became the President of India was _____ .
छठे लोकसभा अध्यक्ष जो बाद में भारत के राष्ट्रपति बने:
(a) VP Singh/ वीपी सिंह
(b) Neelam Sanjeeva Reddy/ नीलम संजीव रेड्डी
(c) V.S Ramadevi /वी.एस. रामदेवी
(d) Sukumar Sen /सुकुमार सेन
Show Answer
Ans (b)

Q7. Which is the deepest trench (steep depression in ocean) in the world?
दुनिया में सबसे गहरा ट्रेंच (महासागर में भारी अवसाद) कौन सा है?
(a) Sean trench /सीन ट्रेंच
(b) Mariana trench /मेरियाना ट्रेंच
(c) Arabic trench /अरबी ट्रेंच
(d) Cism trench /सिस्म ट्रेंच
Show Answer
Ans (b)
Sol. The Mariana Trench or Marianas Trench is the deepest part of the world's oceans. It is located in the western Pacific Ocean.

Q8. Ten Degree channel is located between _______.
दस डिग्री चैनल _______ के बीच स्थित है
(a) Srinagar and Leh/ श्रीनगर और लेह
(b) Darjeeling and Gangtok/ दार्जिलिंग और गंगटोक
(c) Little Andaman and Car Nicobar / छोटा अंडमान और कार निकोबार
(d) Goa and Bangalore / गोवा और बैंगलोर
Show Answer
Ans (c)
Sol. The Ten Degree Channel is a channel that separates the Little Andaman and Car Nicobar in the Bay of Bengal.

Q9. The Kalinga war was fought in ______.
कलिंग युद्ध ______ में लड़ा गया था
(a) 161 BC
(b) 261 BC
(c) 361 BC
(d) 461 BC
Show Answer
Ans (b)
Sol. Kalinga War. The Kalinga War was fought in what is now India between the Maurya Empire under Ashoka and the state of Kalinga, an independent feudal kingdom located on the east coast, in the present-day state of Odisha north of Andhra Pradesh.

Q10. Tipu Sultan was also known as the Lion of _____ ?
टीपू सुल्तान को _____ के शेर के नाम से भी जाना जाता था?
(a) Bangalore / बैंगलोर
(b) Delhi / दिल्ली
(c) Kochi /कोच्चि
(d) Mysore/ मैसूर
Show Answer
Ans (d)

Q11. Pt. Ravi Shankar belongs to which musical instrument?
पं. रवि शंकर किस संगीत वाद्ययंत्र से संबंधित हैं?
(a) Tabla / तबला
(b) Sitar/ सितार
(c) Violin / वायलन
(d) Guitar/ गिटार
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Ravi Shankar was an Indian musician and composer best known for popularizing the sitar and Indian classical music in Western culture. After serving as director of All-India Radio, he began to tour India and the United States and collaborating with many notable musicians, including George Harrison and Philip Glass. Shankar died in California on in 2012, at age 92.

Q12. Vishwakarma Rashtriya Puraskar is given by which ministry?
विश्वकर्मा राष्ट्रीय पुरस्कार किस मंत्रालय द्वारा दिया जाता है?
(a) Ministry of Culture/ संस्कृति मंत्रालय
(b) Ministry of Labour/ श्रम मंत्रालय
(c) Ministry of Minority/ अल्पसंख्यक मंत्रालय
(d) Ministry of Rural Development/ ग्रामीण विकास मंत्रालय
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Instituted by the Government of India in 1965, the Vishwakarma Rashtriya Puraskar is a national award given every year by the Ministry of Labour in association with the Directorate General, Factory Advice Service & Labour Institutes. The award is applicable for workers employed in the factories & docks.

Q13. The author of the book ‘Cosmos’ is –
 'कॉसमॉस' पुस्तक का लेखक कौन है
(a) Carl Sagan/ कार्ल सागन
(b) Issaq Asimov/ इसाक असिमोव
(c) Arthur C. Clarke/ आर्थर सी क्लार्क
(d) Michael Christian/ माइकल क्रिश्चन 
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Cosmos is a 1980 popular science book by astronomer and Pulitzer Prize-winning author Carl Sagan. Its 13 illustrated chapters, corresponding to the 13 episodes of the Cosmos TV series, which the book was co-developed with and intended to complement, explore the mutual development of science and civilization.


Q14. Which state gives the Nandi Award?
कौन सा राज्य नंदी पुरस्कार देता है?
(a) Kerala / केरल
(b) Tamilnadu/ तमिलनाडु
(c) Karnataka / कर्नाटक
(d) Andhra Pradesh/ आंध्र प्रदेश
Show Answer
Ans.(d)
Sol.The Nandi Awards is the highest award ceremony for excellence in Telugu cinema, Telugu theatre, Telugu Television, and Lifetime achievements in Indian cinema, presented annually by the Governments of Andhra Pradesh.

Q15. Who discovered Radio waves?
रेडियो तरंगों की खोज किसने की थी ?
(a) J.H. Van Tassel / जेएच वैन टैसल
(b) Wilhelm K. Roentgen / विलहम कॉनरैड रॉटजन
(c) P.T. Farnsworth/ पी. टी. फार्न्सवर्थ
(d) Heinrich Hertz/ हेनरिक हर्ट्ज
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Heinrich Hertz, a German physicist, applied Maxwell's theories to the production and reception of radio waves. The unit of frequency of a radio wave one cycle per second is named the hertz, in honor of Heinrich Hertz. Hertz proved the existence of radio waves in the late 1880s.





You may also like to read:


  


No comments