Important English Questions For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 22nd July

 

SSC CGL And SSC CPO 2018 Exams are the latest opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has released the newly revised Exam Calendar for SSC Exams conducting this year. SSC CGL & SSC CPO 2018 Exam dates haven't been decided yet but are to be conducted soon in upcoming next two months. Utilize the remaining time to be on the upswing by following SSC CGL Study Plan on SSC ADDA and team. Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. 

Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. It is time to knuckle down to get your dream job, Today, in this English quiz we are providing 15 English Comprehensive Questions with detailed solutions. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.


Direction(1-5) Improve the bracketed part of the sentence.

Q1. (People have been long known) how important the trees are to them.
(a) People have to know long
(b) People had long known
(c) People have long known
(d) No improvement 
Show Answer
Ans.(c)
Sol. “known” is a stative verb and it should not be written in passive thus “have long known” is correct.


Q2. The (reason with) her outburst in the party is yet unknown.
(a) reason for
(b) reason to
(c) reason on
(d) No improvement
Show Answer
Ans.(a)
Sol. reason for should be used to give “the reason”. Thus option (a) is correct.

Q3. I left my job because I did not (agree to) the company's appraisal policies.
(a) agree about
(b) agree with
(c) agree on
(d) No improvement
Show Answer
Ans.(b)
Sol. agree with persons/ policies etc.
Agree to proposals.
Thus “agree with” should be used.


Q4. Father (would have been appreciated) your efforts if you had informed him.
(a) would be appreciated
(b) would have appreciated
(c) should have been appreciated
(d) No improvement
Show Answer
Ans.(b)
Sol. father is the doer thus passive should not be used, if the “doer” had been someone else then passive could have been used however father is appreciating the efforts not the other way round that is he is being appreciated by someone.


Q5. Neha was (surprised by) her result.
(a) surprised to
(b) surprised from
(c) surprised at
(d) No improvement
Show Answer
Ans.(c)
Sol. with surprise we use “at”.


Directions (6-10): In the following question, a part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select; No Error

Q6. I am vexed at him (1)/ for what all he has (2)/ done for him till date. (3)/ No Error (4)
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Vexed means annoyed.
Vexed at a thing.
Vexed with a person for doing something.


Q7. The Manager warned his team members (1)/ that if they persist in their (2)/ obstructionist attitude they would be punished. (3)/ No Error (4)
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Show Answer
Ans.(b)
Sol. As the main clause is in past tense then the subordinate clause should be in past tense as well thus “persist” should changed to persisted.


Q8. The CEO only discussed (1)/ the new venture (2)/ with his manager. (3)/ No Error (4)
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Show Answer
Ans.(a)
Sol. only is a both noun and adjective. If used as an adjective it should be used before noun and if used as an adverb it should be used after verb. Thus it should be used after “discussed”, however it can be used before “CEO” only as well.

Q9. If she was marrying Mr. Gupta (1)/ she would have been (2)/ recognized as Mrs. Gupta. (3)/ No Error (4)
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Show Answer
Ans.(b)
Sol. first clause is a conditional clause and “marry” is non-continuous word and thus it should not be written in continuous form, thus “married” should be used and after that “to” should be used to relate with Mr. Gupta.

Q10. He did not go (1)/ to the temple on foot (2)/ he went there by the car. (3)/ No Error (4)
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Show Answer
Ans.(c)
Sol. by the car should be replaced with by car, as it just shows the mode of transportation thus, “the” should not be used in between by and car.

Directions (11-15): In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.


Q11. I have _____ respect for his achievement.
(a) abundant
(b) profound
(c) strong
(d) unique
Show Answer
Ans.(b)
Sol. profound: very great or intense.


Q12. Being a _____ doctor, he never shirks work.
(a) conscious
(b) conscience
(c) conscientious
(d) consensus
Show Answer
Ans.(c)
Sol. conscientious: wishing to do one's work or duty well and thoroughly.
Conscientious is the proper word to be used here.

Q13. The meeting was presided _____ by the Chairman.
(a) over
(b) upon
(c) of
(d) in
Show Answer
Ans.(a)
Sol. presided over: to be in charge of a situation or place


Q14. Both taciturn and _____ , Daniel seldom spoke and never spent money.
(a) wary
(b) cheap
(c) discreet
(d) miserly
Show Answer
Ans.(d)
Sol. As the money has not been spent by Daniel thus he must be “miserly”. Miserly is an adjective. Thus option (d) is correct.


Q15. He was too _____ to make a statement before the Boss.
(a) shy
(b) tired
(c) timid
(d) coward
Show Answer
Ans.(c)
Sol. timid is the one who is easily frightened.
Coward is used in a context when we have to show afraid of danger.
Shy people are the one who is afraid of company of other people.
Thus, option (c) is correct.

No comments