Important English Questions For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 21st July

 

SSC CGL And SSC CPO 2018 Exams are the latest opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has released the newly revised Exam Calendar for SSC Exams conducting this year. SSC CGL & SSC CPO 2018 Exam dates haven't been decided yet but are to be conducted soon in upcoming next two months. Utilize the remaining time to be on the upswing by following SSC CGL Study Plan on SSC ADDA and team. Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. 

Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. It is time to knuckle down to get your dream job, Today, in this English quiz we are providing 15 English Comprehensive Questions with detailed solutions. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.


Direction (1-5) Improve the bracketed part of the sentence.

Q1. I had not completed my project so I thought I was (done with) when the manager asked me to hand it in.
(a) done for
(b) done in
(c) done on
(d) No improvement
Show Answer
S1. Ans.(a)
Sol. done for: Doomed to death or destruction. 
The context says that as he had not completed his project on time he thought he was dead or in big trouble..


Q2. Rohan was upset and so (picked up) his food while his cousins ate heartily.
(a) Picked out
(b) Picked on
(c) Picked at
(d) No improvement
Show Answer
S2. Ans.(c)
Sol. pick at: to nag or hassle. 
As the context shows that “he was upset and his cousin ate heartily then he must have nagged, thus to show resentment or hassle option (a) should be used.

Q3. (After he arrived) from office, he goes to gym.
(a) After he had being arriving
(b) After he had arrived
(c) After he arrives
(d) No improvement.
Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol. As it shows the general habit thus both the clauses should be in present. thus option (a) is correct..


Q4. When I first saw Ankit, he (was playing) cricket.
(a) had played
(b) had been playing
(c) played
(d) No improvement
Show Answer
S4. Ans.(d)
Sol. No improvement


Q5. Neha (would be looked) beautiful in Indian attire.
(a) had looking
(b) was looked
(c) would look
(d) No improvement
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Akin takes proposition ‘to’ with it.
Hence replace ‘Akin with’ with ‘akin to’.


Directions (6-10): In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q6. Organic pulses are so popular today (1)/ that many people wonder (2)/ how they ever lived without them. (3)/ No Error (4)
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Show Answer
S6. Ans.(c)
Sol. In 3rd part of sentence “have” should be used after “they”. “Had” should not be used as it will give the sense that people could not live without pulses but now people can live without pulses. 


Q7. The reason Priya was late (1)/ to the meeting is because her (2)/ flight was delayed. (3)/ No Error (4)
(a) 1
(b) 2
(c) 3

(d) 4
Show Answer
S7. Ans.(b)
Sol. “because” should be replaced with “that” because two reason given words should not be used together and as “reason” is already given thus “because” should not be used.


Q8. Not only did they offer him (1)/ good salary but provided (2)/ him with a beautiful bungalow. (3)/ No Error (4)
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Show Answer
S8. Ans.(b)
Sol. in second part of the sentence “but also” should be used. “not only-----but also” should be used in pair.

Q9. I was taken with surprise (a)/ when I saw (b)/ the beautiful TajMahal. (c)/ No Error (d)
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Show Answer
S9. Ans.(a)
Sol. taken aback: surprised, shocked, etc. 
“With surprise” should be removed and “taken aback” should be used as “taken aback” itself gives the meaning of “surprise” or “taken with” should be removed and “surprise” should be changed to “surprised” because an adjective should be used after “was” and “surprised” is a past participle which acts as an adjective. In either way it can be corrected.

Q10. I finished my household chores (a)/ before he reached (b)/ to my place after so long. (3)/ No Error (4)
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Show Answer
S10. Ans.(a)
Sol. we should use perfect participle before “before” and past indefinite after “before”, when two actions are compared according to the time of their occurrence. 
Thus “finished” should be replaced with “had finished”.

Directions (11-15): In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

Q11. It is mainly due to Peter's lethargy that the plan fell _____.
(a) off
(b) through
(c) in

(d) out
Show Answer
S11. Ans.(b)
Sol. fell through: to fail to happen.


Q12. Mother shall return _____ an hour.
(a) in
(b) after
(c) during
(d) within
Show Answer
S12. Ans.(d)
Sol. within: not further than an area or period of time. Thus option (d) is correct.


Q13. My father did not approve ______ the plan of travelling to Uttarakhand because of bad weather there.
(a) of
(b) one
(c) to
(d) with
Show Answer
S13. Ans.(a)
Sol. approve of: officially agree to or accept as satisfactory.


Q14. I settled ______ Canada last year.
(a) at
(b) in
(c) off
(d) on
Show Answer
S14. Ans.(b)
Sol. with “countries” we use “in” before it.



Q15.His father _____ him up in a construction business.
(a) built
(b) hold
(c) keep
(d) set
Show Answer
S15. Ans.(d)
Sol. set up: to plan or to arrange.


No comments