Important English Questions For SSC CGL And SSC CPO 2018 Exam: 1st July


Following 75 Days SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are developed under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpening your revision skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL Exam is to be conducted from 25 July to 20 August 2018. Also SSC CPO Exam Dates can surprise you anytime soon. It is time to knuckle down to get your dream job.

Today, in this English quiz we are providing 15 English Miscellaneous Questions. To make you learn grammar rules and vocabulary effectively is the motive behind the provided quiz. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions (1-3): In the following questions, sentences are given with blanks to be filed in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four as your answer.

Q1. He was ____________ at being excluded from the meeting.
(a) vanguard
(b) peeved
(c) upfront
(d) savant
Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol. Peeved: Aroused to impatience or anger.
Hence option B fits in the context.

Q2. Ravi was so ____________that he could hardly stand.
(a) perjure
(b) puddle
(c) emaciated
(d) rogue
Show Answer
S2. Ans.(c)
Sol. Emaciated: Abnormally thin or weak, especially because of illness or lack of food.
Hence option C fits in the context.


Q3. _____ of the five persons will appear in the court.
(a) Any
(b) Neither
(c) Either
(d) Both
Show Answer
S3. Ans.(a)
Sol. Other three are used in the context of ‘two people’ but here ‘five persons’ are mentioned.
Hence option A fits in the context.

Directions (4-6): In these questions some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error and indicate it corresponding to the appropriate letter. If there is no error, indicate corresponding to the last option.

Q4. I would appreciate it (a) / if my students would score good enough (b) / in the upcoming exams (c) / No Errors (d)
Show Answer
S4. Ans.(b)
Sol. Use of ‘would’ in part ‘B’ is superfluous, Hence, remove ‘would’. Moreover, ‘If’, ‘When’, ‘Unless’, Until’, ‘As soon as’, ‘Before … etc. don’t take will, shall, would, after them.


Q5. You should always be (a) / greatful to the ones (b) / who help you in dire straits (c) / No error. (d)
Show Answer
S5. Ans.(b)
Sol. Use ‘Grateful’ in place of ‘Greatful’. Grateful means to be thankful to someone on to wish your greetings.


Q6. The efforts made by the charity (a) / were aimed to provide shelters (b) / to the homeless people (c) / No Error (d)

Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol. Use ‘aimed at providing’ in place of ‘aimed to provide’ as aim will take appropriate preposition ‘at’ with it. And after prepositions, the use of Gerund (V1+ing) is must. Hence ‘aimed at providing’ is the correct usage.

Directions (7-9): Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

Q7. BEDEVILMENT
(a) delight 
(b) vexation
(c) facilitate 
(d) contentment
Show Answer
S7. Ans.(b)
Sol. Bedevilment: the act of making unwelcome intrusions upon another.
Vexation: a cause of annoyance, frustration, or worry.
Hence Bedevilment and Vexation are synonyms to each other. 

Q8. AUSTERITY
(a) Mildness
(b) Anticipate 
(c) Acerbity
(d) Authority
Show Answer
S8. Ans.(c)
Sol. Austerity: sternness or severity of manner or attitude.
Acerbity: a type of harsh bitterness that can leave you stunned.
Hence Austerity and Acerbity are synonyms to each other.

Q9. PROMULGATE
(a) Proclaim
(b) Pry
(c) Protest
(d) Endure
Show Answer
S9. Ans.(a)
Sol. Promulgate: promote or make widely known (an idea or cause).
Proclaim: announce officially or publicly.
Hence Promulgate and Proclaim are synonyms to each other.

Directions (10-12): In the following questions, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word and click the button corresponding to it.

Q10. MANGLE
(a) Contort
(b) Severity
(c) Repair
(d) Deliver
Show Answer
S10. Ans.(c)
Sol. Mangle: destroy or severely damage by tearing or crushing.
Contort: twist or bend out of the normal shape.
Repair: restore (something damaged, faulty, or worn) to a good condition.
Hence Mangle and Repair are antonyms to each other.


Q11. SPRY
(a) Lumbering
(b) Awake
(c) Chunk
(d) Drill
Show Answe
S11. Ans.(a)
Sol. Spry: active; lively.
Lumbering: moving in a slow, heavy, awkward way.
Hence Spry and Lumbering are antonyms to each other.


Q12. PLENITUDE
(a) Swarm
(b) Driblet
(c) Myriad
(d) Stack
Show Answer
S12. Ans.(b)
Sol. Plenitude: an abundance.
Driblet: a small or insignificant amount.
Myriad: countless or extremely great in number.
Swarm: a large number of people or things.
Hence Plenitude and Driblet are antonyms to each other.


Directions (13-15): In the following questions, out of the given four alternatives, one word is mis-spelt. Find the mis-spelt word.

Q13. 
(a) Overture
(b) Hypochondriac
(c) Impugne
(d) Hitherto
Show Answer
S13. Ans.(c)
Sol. Correct spelling is ‘Impugn’.

Q14. 
(a) Vogue
(b) Repudiate
(c) Hackenyed
(d) Intermittent
Show Answer
S14. Ans.(c)
Sol. Correct spelling is ‘Hackneyed’.

Q15. 
(a) Bereavment 
(b) Bureaucracy
(c) Beseech
(d) Blasphemy
Show Answer
S15. Ans.(a)
Sol. Correct spelling is ‘Bereavement’.



  You may also like to read:



  
  

      



No comments