Important English Question For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 8th July

 

Following 75 Days SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are developed under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpening your revision skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL Exam is to be conducted from 25 July to 20 August 2018. Meanwhile, SSC CPO Exam is to be held in the upcoming month. It is time to knuckle down to get your dream job.

Today, in this English quiz we are providing 15 miscellaneous Questions. To make you learn basic English Vocabulary effectively is the motive behind the provided quiz. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions (1-5): In the following passages, some of the words have been left out. First read the passage and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of alternative given.

Life priorities and (i)__________ are never going to reduce. But among all of them, make some time for (ii)__________ the well-being of the environment you live in. To save our environment (iii)__________ life changing movement is required. If anything is required, that is will power, honest (iv)__________ and some small initiatives. Save our environment by being a responsible citizen. Teach your child and others to save water. Do not waste water. It’s a very (v)__________ element of our environment.

Q1.
(a) aims
(b) ambitions
(c) objectives
(d) necessities
Show Answer
S1. Ans.(d)
Sol.  Option D is the correct substitution.


Life priorities and (i)__________ are never going to reduce. But among all of them, make some time for (ii)__________ the well-being of the environment you live in. To save our environment (iii)__________ life changing movement is required. If anything is required, that is will power, honest (iv)__________ and some small initiatives. Save our environment by being a responsible citizen. Teach your child and others to save water. Do not waste water. It’s a very (v)__________ element of our environment.

Q2.
(a) ensuring
(b) resulting
(c) reminiscing
(d) enlarging
Show Answer
S2. Ans.(a)
Sol. Ensure: make certain of obtaining or providing (something).
Hence option A fits in the context.

Life priorities and (i)__________ are never going to reduce. But among all of them, make some time for (ii)__________ the well-being of the environment you live in. To save our environment (iii)__________ life changing movement is required. If anything is required, that is will power, honest (iv)__________ and some small initiatives. Save our environment by being a responsible citizen. Teach your child and others to save water. Do not waste water. It’s a very (v)__________ element of our environment.

Q3.
(a) some
(b) huge
(c) no
(d) sufficient
Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol. The subsequent part of the passage makes it clear that the requirement is for some small initiatives carried out with honesty not any life changing movement.
Hence option C fits in the context.



Life priorities and (i)__________ are never going to reduce. But among all of them, make some time for (ii)__________ the well-being of the environment you live in. To save our environment (iii)__________ life changing movement is required. If anything is required, that is will power, honest (iv)__________ and some small initiatives. Save our environment by being a responsible citizen. Teach your child and others to save water. Do not waste water. It’s a very (v)__________ element of our environment.

Q4.
(a) wit
(b) factor
(c) magnification
(d) inclination
Show Answer
S4. Ans.(d)
Sol. Inclination (noun): a person's natural tendency or urge to act or feel in a particular way. Hence an honest inclination is the proper usage.


Life priorities and (i)__________ are never going to reduce. But among all of them, make some time for (ii)__________ the well-being of the environment you live in. To save our environment (iii)__________ life changing movement is required. If anything is required, that is will power, honest (iv)__________ and some small initiatives. Save our environment by being a responsible citizen. Teach your child and others to save water. Do not waste water. It’s a very (v)__________ element of our environment.

Q5.
(a) contradictory
(b) precious
(c) healthy
(d) bulky
Show Answer
S5. Ans.(b)
Sol. Precious (adjective): of great value; not to be wasted or treated carelessly.
Hence option B fits in the context.


Directions (6-8): The questions below consist of a set of labelled sentences. Out of the four options, given. Select the most logical order of the sentences to form a coherent paragraph.

Q6. 
P: molecules in the air scatter blue light from the sun more than
Q: a clear cloudless day-time sky is blue because
R: they scatter red light, when we look towards the sun at sunset
S: we see red and orange colors because the blue light has been scattered out and away from the line of sight
(a) SPQR
(b) QRSP
(c) SQRP
(d) QPRS
Show Answer
S6. Ans.(d)
Sol. Option D makes the passage meaningful. 

Q7. 
P: and from habitude very little incommoded by the remarks
Q: resolving to remain in the same place and the same employment till the clock struck one
R: and ejaculations of Mrs. Julian, whose vacancy of mind and incapacity for thinking were such, that as she never talked a great deal
S: her plan for the morning thus settled, she sat quietly down to her book after breakfast
(a) QRPS
(b) SPQR
(c) SQRP
(d) SQPR
Show Answer
S7. Ans.(d)
Sol. Option D makes the passage meaningful.


Q8.
 P: if all the requirements of the villages are satisfied there by itself, then the peasants will usefully utilize their spare time
Q: let us consider the village artisans
R: this will also provide employment to all the educated people of the villages
S: having discussed the problems and requirements of rural life
(a) SQPR
(b) PRQS
(c) QRPS
(d) PSQR
Show Answer
S8. Ans.(a)
Sol. Option A makes the passage meaningful.


Directions (9-11): In the following questions, out of the given four alternatives, one word is mis-spelt. Find the mis-spelt word.

Q9. 
(a) Possessions
(b) Sheriff
(c) Hygiene
(d) Restaurataeur
Show Answer
S9. Ans.(d)
Sol. Correct Spelling is Restaurateur.

Q10. 
(a) Bellweather
(b) Reverend
(c) Clientele
(d) Thirtieth
Show Answer
S10. Ans.(a)
Sol. Correct Spelling is Bellwether.


Q11. 
(a) Luminiscent
(b) Lusciousness
(c) Lavatory
(d) Localization
Show Answer
S11. Ans.(a)
Sol. Correct selling is Luminescent.

Directions (12-13): In the following question, out of the four alternatives select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

Q12. Settle a score 
(a) within a short time
(b) take revenge
(c) inadequate comfort
(d) pay attention
Show Answer
S12. Ans.(b)
Sol. Option B is the correct meaning.

Q13. Off the hook 
(a) no longer in jeopardy
(b) to discuss about life lessons
(c) to make fall others into difficulty
(d) to put oneself into trouble.
Show Answer
S13. Ans.(a)
Sol. Option A is the correct meaning.


Direction: Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

Q14. VITIATE
(a) Patch
(b) Profane
(c) Mend
(d) Exalt
Show Answer
S14. Ans.(b)
Sol. Vitiate: to lower in character, dignity or quality.
Profane: to debase by a wrong, unworthy or vulgar use.
Hence Vitiate and Profane are synonyms to each other.


Direction: In the following questions, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word and click the button corresponding to it.

Q15. EXPURGATE
(a) Bowdlerize
(b) Approve
(c) Censor
(d) Cleanse
Show Answer
S15. Ans.(b)
Sol. Expurgate: to remove objectionable parts from.
Bowdlerize: remove material that is considered improper or offensive.
Approve: to accept, allow, or officially agree to something:
Hence Expurgate and Approve are antonyms to each other.


You may also like to read:



  
  

      


No comments