Important Current Affairs Questions for RRB ALP/Technician Exam 2018: 11th July


Dear Readers, SSC CHSL examination & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Ministry of Housing and Urban Affairs has launched ISCF and ISCI program that will provide the youth with an opportunity to experience the aspects of Urban planning and governance. ISCF stands for ____________. 
आवास और शहरी मामले मंत्रालय ने ISCF और ISCI कार्यक्रम शुरू किया है जो युवाओं को शहरी नियोजन और शासन के पहलुओं का अनुभव करने का अवसर प्रदान करेगा. ISCF का अर्थ ____________ है.
(a) Indian Smart City Followers
(b) India Smart Cities Fellowship
(c) Indian Smart Cities Fund
(d) Indian Smart City Ferro
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Mr Hardeep S Puri, Minister of State (I/C), Ministry of Housing and Urban Affairs has launched India Smart Cities Fellowship (ISCF) and Internship (ISCI) program that will provide the youth with an opportunity to experience the aspects of Urban planning and governance. 'Smart Cities Digital Payments Awards 2018' was also launched which is intended to promote ‘Digital India’ and ease of living for India’s urban residents by promoting digital payments and encouraging Smart Cities to adopt innovative digital payments initiatives.

Q2. India and South Korea have recently signed five MoUs in the field of ___________ in New Delhi. 
भारत और दक्षिण कोरिया ने हाल ही में नई दिल्ली में ___________ के क्षेत्र में पांच समझौता ज्ञापनों पर हस्ताक्षर किए हैं.
(a) Defence/ रक्षा
(b) Health/ स्वास्थ्य
(c) Arts and Crafts/ कला और शिल्प
(d) Science and Technology/ विज्ञान और तकनीक
Show Answer
Ans.(d)
Sol. India and South Korea have signed five MoUs in the field of Science and Technology in New Delhi. Science and Technology Minister, Dr Harsh Vardhan and his South Korean counterpart You Young Min signed three MoUs which are Programme of Cooperation 2018-21, Establishment of Future Strategy Group and Cooperation in Bio-technology and Bio-economy.


Q3. Asian Development Bank (ADB) has approved 503-million US Dollar lining project of the Son canal in which of the following state that would benefit the agriculture sector immensely in the region?
एशियाई विकास बैंक (ADB) ने निम्न में से किस राज्य में सोन नहर की 503 मिलियन अमेरिकी डॉलर की परियोजना को मंजूरी दी है जो इस क्षेत्र में कृषि क्षेत्र को काफी लाभ पहुंचाएगी?
(a) Uttarakhand/ उत्तराखंड
(b) Bihar/ बिहार
(c) Assam/ असम
(d) Meghalaya/ मेघालय
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Asian Development Bank (ADB) has approved 503-million US Dollar lining project of the Son canal in Shahabad-Bhojpur region of Bihar which would benefit the agriculture sector immensely in the region. Power and New & Renewable Energy Minister RK Singh held a meeting with the officials from the ADB and the finance ministry to review the progress of lining project of the Son canal.


Q4. British Prime Minister Theresa May appointed __________ as Foreign Secretary after Boris Johnson resigned from the post in protest at the government's Brexit plan.
 बोरिस जॉनसन ने सरकार की ब्रेक्सिट योजना के विरोध में पद से इस्तीफा देने के बाद ब्रिटिश प्रधान मंत्री थेरेसा मई को ----------------------के विदेश सचिव के रूप में नियुक्त किया.
(a) Jeremy Hunt/ जेरेमी हंट
(b) Davis David/ डेविस डेविड
(c) Philip Hammond / फिलिप हैमंड
(d) David Miliband/ डेविड मिलिबैंड
Show Answer
Ans.(a)
Sol. British Prime Minister Theresa May appointed Jeremy Hunt as Foreign Secretary. This appointment has come after Boris Johnson resigned from the post in protest at the government's Brexit plan.


Q5. The Ministry of Statistics & Programme Implementation (MoSPI) has organised a two-day International Round Table Conference on 'Data for New India' in ___________.
सांख्यिकी और कार्यक्रम कार्यान्वयन मंत्रालय (MoSPI) ने किस शहर में 'डाटा फॉर न्यू इंडिया' पर दो दिवसीय अंतरराष्ट्रीय गोल मेज सम्मेलन का आयोजन किया है.
(a) Mumbai/ मुंबई
(b) Bangalore/ बैंगलोर
(c) New Delhi/ नई दिल्ली
(d) Chennai/ चेन्नई
Show Answer
Ans.(c)
Sol. The Ministry of Statistics & Programme Implementation (MoSPI) has organised a two-day International Round Table Conference on 'Data for New India' in New Delhi. The objective of the Round Table Conference was to identify innovative ideas for improving the statistical system in India, taking cue from the best practices followed in advanced countries like Canada, UK and Australia.


Q6. Name the Ministry/Institution that has recently unveiled the blueprint of 'National Health Stack' (NHS), a shared digital healthcare infrastructure in line with the implementation of the Centre’s flagship scheme Ayushman Bharat.
उस मंत्रालय / संस्थान का नाम बताएं जिसने हाल ही में केंद्र की प्रमुख योजना आयुष्मान भारत के कार्यान्वयन के अनुरूप एक साझा डिजिटल हेल्थकेयर इंफ्रास्ट्रक्चर, 'नेशनल हेल्थ स्टैक' (एनएचएस) के ब्लूप्रिंट का अनावरण किया है.
(a) Ministry of Health and Family Welfare/ स्वास्थ्य और परिवार कल्याण मंत्रालय
(b) NITI Aayog/ नीति आयोग
(c) CRIS/ क्रिस
(d) Indian Health Organisation/ भारतीय स्वास्थ्य संगठन
Show Answer
Ans.(b)
Sol. The central government think tank NITI Aayog has unveiled the blueprint of 'National Health Stack' (NHS), a shared digital healthcare infrastructure. The blueprint is in line with the implementation of the Centre’s flagship scheme Ayushman Bharat and other public healthcare programmes in the country. According to a consultation paper titled ‘National Health Stack Strategy an Approach’, the National Health Stack will facilitate the collection of comprehensive healthcare data across the country.

Q7. Name the person who has assumed the charge as the 97th President of the Association of Indian Universities (AIU), New Delhi.
भारतीय विश्वविद्यालय संघ (एआईयू), नई दिल्ली के 97वें राष्ट्रपति के रूप में कार्यभार संभालने वाले व्यक्ति का नाम बताएं.
(a) Dr. Uttam Dhillon/ डॉ उत्तम ढिल्लन
(b) Vishwas Patel/ विश्वास पटेल
(c) Adarsh Kumar Goel/ आदर्श कुमार गोयल
(d) Dr. Sandeep Sancheti/ डॉ संदीप संचेती
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Dr. Sandeep Sancheti, Vice Chancellor of SRM Institute of Science and Technology (SRMIST) has assumed charge as the 97th President of the Association of Indian Universities (AIU), New Delhi. The AIU has currently more than 720 members represented by Vice Chancellors.

Q8. Indian Railways has recently introduced the first Double Stack Dwarf Container Services. This freight train was flagged off from _____________. 
भारतीय रेलवे ने हाल ही में पहली डबल स्टैक बौना कंटेनर सेवाओं का शुभारम्भ किया है. इस मालगाड़ी ट्रेन को _____________ से ध्वजांकित किया गया था.
(a) Jaipur/ जयपुर
(b) Alwar/ अलवर
(c) Rajkot/ राजकोट
(d) Jaisalmer/ जैसलमेर
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Under the guidance of Piyush Goyal, Minister of Finance, Corporate Affairs, Railways and Coal, in order to capture the lost traffic through the new delivery model for domestic cargo, Indian Railways has introduced Double Stack Dwarf Container Services. This freight train was flagged off from Western Railway’s Rajkot railway station on its maiden commercial run.

Q9. Scientists have discovered the world's oldest colours. 1.1 billion-year-old bright pink pigments, extracted from rocks deep beneath which of the following desert?
 वैज्ञानिकों ने दुनिया के सबसे पुराने रंगों की खोज की है. 1.1 अरब वर्ष के उज्ज्वल गुलाबी रंगद्रव्य, निम्नलिखित में से किस मरूस्थल की चट्टानों के नीचे से निकाले गए?
(a) Atacama Desert / अटाकामा मरूस्थल
(b) Gobi Desert/ गोबी मरूस्थल
(c) Namib deserts/ नामीब मरूस्थल
(d) sahara desert / सहारा मरूस्थल
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Scientists have discovered the world's oldest colours. 1.1 billion-year-old bright pink pigments, extracted from rocks deep beneath the Sahara desert in Africa, have finally been traced.



Q10. The Asian Development Bank is a regional development Bank established in 1966. It Headquarters in _______________.
एशियाई विकास बैंक 1966 में स्थापित एक क्षेत्रीय विकास बैंक है. यह मुख्यालय _______________ में है.
(a) Geneva/ जिनेवा
(b) New York/ न्यूयॉर्क
(c) Paris/ पेरिस
(d) Manila/ मनीला
Show Answer
Ans.(d)
Sol. The Asian Development Bank is a regional development Bank established in 1966. Headquarters of ADB is in Manila, Philippines. Takehiko Nakao is Present President of the Asian Development Bank.


Q11. The telecom ministry approved the merger of Vodafone India and _____________ that will create the country’s largest mobile services operator. 
दूरसंचार मंत्रालय ने वोडाफोन इंडिया और _____________ के विलय को मंजूरी दी जो देश का सबसे बड़ा मोबाइल सेवा ऑपरेटर बनाएगा.
(a) Aircel/ एयरसेल
(b) Idea Cellular Ltd/ आइडिया सेलुलर लिमिटेड
(c) Telenor/ टेलीनॉर
(d) Airtel/ एयरटेल
Show Answer
Ans.(b)
Sol. The telecom ministry approved the merger of Vodafone India and Idea Cellular Ltd. that will create the country’s largest mobile services operator. The Department of Telecom has cleared the Vodafone-Idea merger, but both companies will have to meet conditions for final approval. The department has asked Idea Cellular to pay Rs 3,926 crore in cash for Vodafone spectrum and furnish a bank guarantee of Rs 3,342 crore.

Q12. The Union Government has granted the Institutions of Eminence (IoEs) status to six institutions including Public Sector and Private Sectors. Which among the following universities are not in the list of those Universities?
केंद्र सरकार ने सार्वजनिक और निजी क्षेत्रों सहित छह संस्थानों को इंस्टिट्यूशन ऑफ़ एमिनेंस (IoEs) की स्थिति प्रदान की है. निम्नलिखित विश्वविद्यालयों में से कौन सा विश्वविद्यालय उन विश्वविद्यालयों की सूची में नहीं है?
1. Jio Institute by Reliance Foundation, / जियो इंस्टीट्यूट बाई रिलायंस फाउंडेशन
2. Vellore Institute of Technology/ वेल्लोर इंस्टीट्यूट ऑफ टेक्नोलॉजी
3. Manipal Academy of Higher Education./ मणिपाल उच्च शिक्षा अकादमी 
4. Banaras Hindu University/ बनारस हिंदू विश्वविद्यालय
(a) Only (1)/ केवल (1)
(b) Only (2)/ केवल (2)
(c) Both (1) and (2)/ (1) और (2) दोनों
(d) Both (2) and (4)/ (2) और (4) दोनों
Show Answer
Ans.(d)
Sol. The Union Government has granted the Institutions of Eminence (IoEs) status to six institutions including 3 from Public Sector and 3 from Private Sector. The decision was taken on the basis of the recommendations given by an Empowered Expert Committee (EEC).
Three Public Universities granted the Institutions of Eminence (IoEs) status:
1. Indian Institute of Technology (IIT)-Bombay,
2. IIT-Delhi,
3. IISc Bangalore.
Three Private Universities granted the Institutions of Eminence (IoEs) status:
1. Jio Institute by Reliance Foundation,
2. BITS Pilani,
3. Manipal Academy of Higher Education.

Q13. World Population Day was established by the then-governing Council of the United Nations Development Programme in 1989 and is organized globally on ___________.
1989 में संयुक्त राष्ट्र विकास कार्यक्रम की तत्कालीन शासी परिषद द्वारा विश्व जनसंख्या दिवस की स्थापना की गई थी और इसे ___________ पर विश्व स्तर पर आयोजित किया गया है.
(a) 3 July/3 जुलाई
(b) 11 July/11 जुलाई
(c) 17 July/17 जुलाई
(d) 7 July/7 जुलाई
Show Answer
Ans.(b)
Sol. World Population Day was established by the then-governing Council of the United Nations Development Programme in 1989. The theme of WPD 2018 is 'Family Planning is a Human Right'. This day seeks to focus attention on the urgency and importance of population issues.

Q14. What is the currency of South Korea? 
दक्षिण कोरिया की मुद्रा क्या है?
(a) renminbi/ रॅन्मिन्बी
(b) yen/ येन
(c) won/ वॉन
(d) krone/ क्रोन
Show Answer
Ans.(c)
Sol. South Korea Capital- Seoul, Currency- South Korean won.



Q15. What is the theme of World Population Day 2018?
 विश्व जनसंख्या दिवस 2018 का विषय क्या है?
(a) Investing in teenage girls
(b) Family, The international community
(c) Family is the Priority
(d) Family Planning is a Human Right
Show Answer
Ans.(d)
Sol. World Population Day was established by the then-governing Council of the United Nations Development Programme in 1989. The theme of WPD 2018 is 'Family Planning is a Human Right'. This day seeks to focus attention on the urgency and importance of population issues.




You may also like to read :


  
    



No comments