Practise Error Detection Questions For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 9 July

 

Following 75 Days SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are developed under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpening your revision skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL Exam is to be conducted from 25 July to 20 August 2018. Meanwhile, SSC CPO Exam is to be held in upcoming months. It is time to knuckle down to get your dream job.

Today, in this English quiz we are providing 15 Error Detection Questions. To make you learn English grammar rules effectively is the motive behind the provided quiz. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions (1-15): In these questions some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error and indicate it corresponding to the appropriate letter. If there is no error, indicate corresponding to the last option

Q1. He is capable (A) / to do this work (B) / within the stipulated period (C) / No Error (D) 
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol. Use ‘capable of doing this work’ in place of ‘capable to do this work’.
‘Capable’ is characterized with the preposition ‘of’ and is followed by a gerund form of verb (V1 + ing).
Hence, option B has the error.

Q2. As if aware of my condition (A) / the infuriated bird suddenly doubled back on its course (B) / and charged straight after me (C) / No Error (D) 
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Show Answer
S2. Ans.(c)
Sol. Charge (verb): to rush forward and attack.
Replace ‘charged straight after me’ with ‘charged straight at me’.
As the usage of ‘after’ implies that you are actively moving away from the bird and it’s trying to catch you i.e. you are running from the bird and being chased.
While ‘at’ implies ‘the bird ran in your direction and you were its target’ which gets fit in the context as per the condition of the sentence.
Hence option C has the error.

Q3. We must go (A) / and congratulate him for (B) / his brilliant success (C) / No Error (D) 
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Show Answer
S3. Ans.(b)
Sol. Congratulate him ‘on’ is the right usage. Therefore, replace ‘for’ by ‘on’.
Hence option B has the error.
Q4. In this age of despair and despondency (A) / only our rich cultural heritage can help up (B) / escape to the menacing doom (C) / No Error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Show Answer
S4. Ans.(c)
Sol. Replace ‘to’ by ‘from’ as ‘escape’ takes preposition ‘from’ with it.


Q5. A five-men (A) / enquiry committee was appointed (B) / to look into the matter (C) / No Error (D) 
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Show Answer
S5. Ans.(a)
Sol. When definite numeral adjective and a noun joined by a hyphen (–) forms a compound noun, that noun is used in ‘singular’ form.
Hence, replace ‘A five-men’ with ‘A five-man’.


Q6. The conversation (A) / we are having is completely (B) / out of the main topic (C) / No Error (D) 

(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Show Answer
S6. Ans.(c)
Sol. Replace ‘out of the main topic’ with’ off the main topic.
Off topic (idiom): not on the topic of discussion; far from the general subject of a discussion.
Hence option C has the error.

Q7. The other day my sister told me (A) / that she will be moving (B) / to her new apartment very soon (C) / No Error (D)

(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Show Answer
S7. Ans.(b)
Sol. Replace ‘will be moving’ with ‘would be moving’ as Reported verb is in the Past Tense, so will be the ‘Reporting Speech’.

Q8. He adviced me (A) / to join (B) / the computer course later in the year (C) / No Error (D) 

(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Show Answer
S8. Ans.(a)
Sol. Replace ‘adviced’ by ‘advised’.
Advice is a noun which means ‘guidance or recommendations offered’ while Advise is a verb which means ‘offer suggestion’ or ‘recommend’. And we need a verb here.
Hence option A has the error.

Q9. He couldn’t but help (A) / shed tears at the plight of the villagers (B) / rendered homeless by a devastating cyclone (C) / No Error (D) 
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Show Answer
S9. Ans.(a)
Sol. Replace ‘couldn’t but help’ with ‘couldn’t help but’.
As ‘couldn’t help’ is the right usage.
Hence option A has the error.

Q10. I now realize that public speaking (A) / requires as much courage (B) / and confidence as to dance (C) / No Error (D) 
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Show Answer
S10. Ans.(c)
Sol. Confidence as dancing’ is the right usage as same Gerund form (V1 + ing) will be used before and after the connector ‘and’.
Hence option C has the error.


Q11. It is to certify that he has won (A) / the essay writing competition organized (B) / by the Department of Arts and Culture (C) / No Error (D) 
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Show Answer
S11. Ans.(a)
Sol. Replace ‘It is to certify’ with ‘It is to declare/announce’ as certify means attest or confirm officially in writing the certain qualifications or standards. While declare can be used to make a declaration/ or avow one’s opinion or support.

Q12. Tired I was I had to (A) / keep on working till (B) / the wee hours of the morning (C) / No Error (D) 
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Show Answer
S12. Ans.(a)
Sol. The beginning of sentence is meaningless and hence we need to use conjunction ‘Though’ in the beginning.
Though: despite the fact that.
Hence option A has the error.
Q13. Make what you write (A) / and say more (B) / absorbed and engrossing (C) / No Error (D) 
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Show Answer
S13. Ans.(c)
Sol. ‘absorbing and engrossing’ is the right usage.
Explanation same as Q. 10.


Q14. Prisoners, especially long term convict (A) / have to suffer most (B) / from emotional starvation (C) / No Error (D) 

(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Show Answer
S14. Ans.(a)
Sol. Replace’ long term convict’ with ‘life term convict’. A life term conviction is any sentence of imprisonment for a crime under which convicted persons are to remain in prison either for the rest of their natural life or until paroled.
Hence option A has the error.

Q15. People have (A) / different ideas about (B) / what makes a good holiday (C) / No Error (D) 
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
Show Answer
S15. Ans.(d)
Sol. No error

You may also like to read:


  

      


No comments