English Comprehensive Questions For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 23rd July

 

SSC CGL And SSC CPO 2018 Exams are the latest opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has released the newly revised Exam Calendar for SSC Exams conducting this year. SSC CGL & SSC CPO 2018 Exam dates haven't been decided yet but are to be conducted soon in upcoming next two months. Utilize the remaining time to be on the upswing by following SSC CGL Study Plan on SSC ADDA and team. Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. 

Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. It is time to knuckle down to get your dream job, Today, in this English quiz we are providing 15 English Comprehensive Questions with detailed solutions. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.


Direction (1-3) In the following questions, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

Q1. Kristen must be quite a woman to inspire such ________ from Katie.
(a) motif
(b) admiration
(c) knowledge
(d) perjury
Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol.  Motif: a dominant or recurring idea in an artistic work.
Admiration: respect and warm approval.
Perjury: the voluntary violation of an oath or vow.
Hence option B fits in the context.



Q2. His colleague suggested him to discuss all his _______ with the human resource department, whether on a personal or a professional front.
(a) injustices
(b) protestations
(c) tyrannies
(d) grievances
Show Answer
S2. Ans.(d)
Sol. Protestation: an emphatic declaration in response to doubt or accusation.
Tyranny: cruel, unreasonable, or arbitrary use of power or control.
Grievance: an official statement of a complaint over something believed to be wrong or unfair.
Hence option D fits in the context.

Q3. Seventeen students were needed for a ___________ in order to discuss the topics during the Student Council meeting.
(a) decorum
(b) quota
(c) quorum
(d) quote
Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol. Decorum: behavior in keeping with good taste and propriety.
Quorum: The minimum number of members of an assembly or society that must be present at any of its meetings to make the proceedings of that meeting valid.
Hence option C fits in the context.


Direction (4-6): Some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out of which part of a sentence has an error and choose corresponding to the appropriate option. If a sentence is free from error, choose corresponding to 'No Error'.

Q4. The evergreen trees have a characteristic of remaining green throughout the year, nonetheless of the prevailing season.
(a) The evergreen trees have a characteristic
(b) of remaining green throughout the year
(c) nonetheless of the prevailing season
(d) No error
Show Answer
S4. Ans.(c)
Sol. Remove ‘of’ after ‘nonetheless’. As nonetheless means in spite of that; nevertheless. The preposition ‘of’ is conjoined in its meaning already and using ‘of’ with it makes it superfluous.
Hence option C has the error.


Q5. An effective secondary research requires data to be collected from discreet sources like journals, magazines and other published material.
(a) An effective secondary research requires data
(b) to be collected from discreet sources like
(c) journals, magazines and other published material
(d) No error
Show Answer
S5. Ans.(b)
Sol. The proper adjective to use here is ‘discrete’ which means ‘individually separate and distinct’ while ‘discreet’ means ‘polite and careful in what you do or say’. Hence use ‘discrete’ in place of ‘discreet’.


Q6. The Captain along with his team has been invited to the function.
(a) The Captain along with
(b) his team has been
(c) invited to the function.
(d) No Error
Show Answer
S6. Ans.(d)
Sol. No Error


Directions (7-9): Improve the bracketed part of the sentence.

Q7. The shoes were very expensive, I couldn't afford (to buying) them.
(a) of buying
(b) to buy
(c) bought
(d) No Improvement
Show Answer
S7. Ans.(b)
Sol. Option B improves the sentence.



Q8. After they (had finished) eating they went for a walk.
(a) will finish
(b) have finished
(c) finish
(d) No Improvement
Show Answer
S8. Ans.(d)
Sol. No Improvement


Q9. The customer (complains to) the representative and informed him that none of the holiday packages falls within his budget.
(a) complained to
(b) complaint to
(c) complained
(d) No improvement
Show Answer
S9. Ans.(a)
Sol. As the sentence ends in Past Indefinite Tense, it is correct to use also the beginning clause in Past Indefinite Tense. Moreover, ‘Complaint’ is a noun but here a verb is needed, hence complained is the right usage. Also preposition ‘to’ goes well with verb ‘complained’. Hence option A improves the sentence.

Directions (10-12): In the following questions, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

Q10. Ball is in your court
(a) Put the blame on the other person.
(b) Request someone to return your belonging.
(c) It is up to you to make the next decision or step.
(d) To tell someone politely about his/her mistake.
Show Answer
S10. Ans.(c)
Sol. Option C is the correct meaning.

Q11. Barking up the wrong tree
(a) Scolding the one who is innocent.
(b) Expecting a favor from a heartless person.
(c) Looking in the wrong place.
(d) Requesting but in an arrogant manner.
Show Answer
S11. Ans.(c)
Sol. Option C is the correct meaning.


Q12. Call it a day
(a) To start a job wishing for success.
(b) To take a break or a holiday.
(c) Assign different days to different tasks.
(d) To declare the end of a task.
Show Answer
S12. Ans.(d)
Sol. Option D is the correct meaning.

Directions (13-15): Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences.

Q13. An inscription written in the memory of a deceased person
(a) Paean
(b) Neophyte
(c) Mercenary
(d) Epitaph
Show Answer
S13. Ans.(d)
Sol. Option D is the correct substitution. 

Q14. Interrupt (a public speaker) with derisive or aggressive comments or abuse.
(a) Heckle
(b) Soothe
(c) Allay
(d) Dulcify
Show Answer
S14. Ans.(a)
Sol. Option A is the correct substitution.


Q15. Not being what it purports to be.
(a) Legitimate
(b) Palpable
(c) Evident
(d) Spurious
Show Answer
S15. Ans.(d)
Sol. Option D is the correct substitution.

No comments