English Comprehensive Questions For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 13 July

 


SSC CGL And SSC CPO 2018 Exams are the latest opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has released the newly revised Exam Calendar for SSC Exams conducting this year. SSC CGL & SSC CPO 2018 Exam dates haven't been decided yet but are to be conducted soon in upcoming next two months. Utilize the remaining time to be on the upswing by following SSC CGL Study Plan on SSC ADDA and team. Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. 

Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. It is time to knuckle down to get your dream job, Today, in this English quiz we are providing 15 English Comprehensive Questions with detailed solutions. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions (1-2): Improve the bracketed part of the sentence.

Q1. This is her second marriage and if it does not work this time she (will break) completely.
(a) will break out
(b) will be broke
(c) will brake
(d) No improvement
Show Answer
S1. Ans.(d)
Sol. Break out: start suddenly or escape.
Break: to fail in health, strength, vitality, resolve, or control.
Hence No Improvement is required.



Q2. The CEO made it very clear in the annual meeting that the (only criteria) to promote an employee would be his performance and nothing else.
(a) sole criteria
(b) sole criterions
(c) only criterion
(d) No improvement
Show Answer
S2. Ans.(c)
Sol. Singular form of ‘Criteria’ is ‘Criterion’.

Directions (3-4):  Some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out of which part of a sentence has an error and choose corresponding to the appropriate option. If a sentence is free from error choose corresponding to 'No Error'.

Q3. The evergreen trees have a characteristic of remaining green throughout the year, nonetheless of the prevailing season.
(a) The evergreen trees have a characteristic
(b) of remaining green throughout the year,
(c) nonetheless of the prevailing season.
(d) No error
Show Answer

S3. Ans.(c)
Sol. Nonetheless: in spite of that; nevertheless.
Remove ‘of’ after ‘nonetheless’ as its usage is superfluous and already contained in its meaning.

Q4. Despite the limited budget, the chief minister managed to improve the infrastructure of the state, much beyond the expectations of the general public.
(a) Despite the limited budget, the chief minister managed to
(b) improve the infrastructure of the state, much beyond
(c) the expectations of the general public
(d) No error
Show Answer
S4. Ans.(d)
Sol. No Error

Directions (5-6): Choose the word opposite in meaning to the given word.

Q5. MAUDLIN
(a) Punctilious
(b) Befuddled
(c) Pragmatic
(d) Saccharine
Show Answer

S5. Ans.(c)
Sol. Maudlin: weakly and effusively sentimental.
Pragmatic: dealing with things sensibly and realistically in a way that is based on practical rather than theoretical considerations.
Hence Maudlin and Pragmatic are antonyms to each other.



Q6. PENURIOUS 
(a) Destitute
(b) Impoverished
(c) Impecunious
(d) Opulent
Show Answer
S6. Ans.(d)
Sol. Penurious: extremely poor; poverty-stricken.
Opulent: having a large estate or property; wealthy.
Hence Penurious and Opulent are antonyms to each other.



Directions:(7-8): Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences.

Q7. A person who thinks he is ill all the time
(a) Hypochondriac
(b) Neophyte
(c) Maniac
(d) Misanthrope
Show Answer
S7. Ans.(a)
Sol. Option A is the correct substitution.


Q8. A place where coins are made
(a) Mint
(b) Factory
(c) Connery
(d) Monetary
Show Answer
S8. Ans.(a)
Sol. Option A is the correct substitution.

Directions (9-10): Four alternatives are given for the Idiom/Phrase underlined. Choose the alternative which best expresses the meaning of Idiom/Phrase.

Q9. Pull a rabbit out of a hat
(a) To let something happen and you have no control over it.
(b) To do something unexpected
(c) To be someone worth having
(d) To make a special effort
Show Answer
S9. Ans.(b)
Sol.  Option B is the correct meaning.



Q10. Going against the grain
(a) Doing things differently from what you usually do
(b) Doing things against the wishes of your close relations
(c) Doing things which you never heard of
(d) Doing things which no one else has ever done till now
Show Answer
S10. Ans.(a)
Sol. Option A is the correct meaning.


Directions (11-15): In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

It is not _____ to ignore all allegations of booth capturing and rigging as murmurs of _____ losers. _____ have come to light of intimidation of whole villages and communities to make them vote for a particular candidate or party. At times election officials have been _____ by unscrupulous politicians into turning a blind eye to _____ practices.

Q11. It is not _____ to ignore all allegations of booth capturing  
(a) realistic
(b) reliable
(c) required
(d) essential
Show Answer
S11. Ans.(a)
Sol. Realistic: based on what is real rather than on what is wanted or hoped for.

It is not _____ to ignore all allegations of booth capturing and rigging as murmurs of _____ losers. _____ have come to light of intimidation of whole villages and communities to make them vote for a particular candidate or party. At times election officials have been _____ by unscrupulous politicians into turning a blind eye to _____ practices.

Q12. and rigging as murmurs of _____ losers.
(a) rational
(b) disgruntled
(c) huge
(d) idealist
Show Answer
S12. Ans.(b)
Sol. Disgruntled: angry or dissatisfied.



It is not _____ to ignore all allegations of booth capturing and rigging as murmurs of _____ losers. _____ have come to light of intimidation of whole villages and communities to make them vote for a particular candidate or party. At times election officials have been _____ by unscrupulous politicians into turning a blind eye to _____ practices.

Q13. ____ have come to light of intimidation of whole villages and communities  
(a) instances
(b) sources
(c) reasons
(d) ideas
Show Answer
S13. Ans.(a)
Sol. Instance:  a step, stage, or situation viewed as part of a process or series of events.



It is not _____ to ignore all allegations of booth capturing and rigging as murmurs of _____ losers. _____ have come to light of intimidation of whole villages and communities to make them vote for a particular candidate or party. At times election officials have been _____ by unscrupulous politicians into turning a blind eye to _____ practices.

Q14. At times election officials have been _____ by unscrupulous politicians  
(a) decided
(b) safeguarded
(c) rejuvenated
(d) threatened
Show Answer
S14. Ans.(d)
Sol. Threaten: cause (someone or something) to be vulnerable or at risk; endanger.


It is not _____ to ignore all allegations of booth capturing and rigging as murmurs of _____ losers. _____ have come to light of intimidation of whole villages and communities to make them vote for a particular candidate or party. At times election officials have been _____ by unscrupulous politicians into turning a blind eye to _____ practices.

Q15. into turning a blind eye to _____ practices.
(a) significant
(b) rare
(c) unjust
(d) usual
Show Answer
S15. Ans.(c)
Sol. Unjust: not based on or behaving according to what is morally right and fair.

No comments