Chemistry: Non-Metals Questions for Railway & SSC CGL Exam 2018: 5th july (Video Solutions)


Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 90,000 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. The exam will be conducted in the month of May 2018. 

रेलवे बोर्ड अपने उम्मीदवारों के लिए भव्य और प्रतिष्ठित कार्य पदों की पेशकश करता है. और हर साल ऐसा नहीं होता है कि हमें रेलवे की ओर से अधिसूचना मिलती है. लेकिन वर्तमान वर्ष 2018 आपके लिए बहुत सुखद वर्ष है क्योंकि इसमें लगभग 90,000 सीटों को वैध उम्मीदवारों द्वारा भरा जाएगा. आपके पास बहुत अच्छा अवसर है और आपको इसे एक बेहतर रणनीति से प्राप्त करना होगा. परीक्षा मई 2018 के महीने में आयोजित की जायेगी.

Q1. Lead Pencil contains- 
लीड पेंसिल में शामिल हैं-
(a) Lead /लेड
(b) Lead oxide /लेड ऑक्साइड
(c) Graphite / ग्रेफाइट
(d) Lead sulphide / लेड सल्फाइड
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Graphite and Diamond both are allotropes of Carbon. Pencil cores are made of Graphite mixed with a clay binder which leaves grey or black marks that can be easily erased.

Q2. Third allotrope of Carbon was discovered by three scientists, who were awarded the Nobel Prize for Chemistry. Find out who was not on that team- 
कार्बन के तीसरे आवंटन की खोज तीन वैज्ञानिकों ने की थी, जिन्हें रसायन शास्त्र के लिए नोबेल पुरस्कार से सम्मानित किया गया था. उसे ढूंढिए जो उस टीम में नहीं था?
(a) H.W. Kroto / एच. डब्ल्यू. क्रोटो
(b) R.F. Curl / आर. एफ. कर्ल
(c) R.E. Smalley / आर.ई.
(d) Faimen  / फैमान
Show Answer
Ans.(d)
Sol. In 1996, Robert F. Curl (America), Sir Herald W.Kroto (Britain) and Richard E. Smalley were awarded the Nobel Prize in Chemistry for the discovery of Fullerenes. It was the allotrope of Carbon in which the molecules of Carbon are fully condensed. Its molecular formula is C60. It is named as Fullerenes as the name of the scientist Richard Buckminster Fuller.

Q3. Buckminster Fullerene is- 
बकमिन्स्टर फ़्लेमरीन क्या है - 
(a) A form of carbon compound of clusters of 60 carbon atoms bond together in polyhedral structure composed of pentagons or hexagons / पेंटागन या हेक्सागोन से बना पॉलीहेडल संरचना में 60 कार्बन परमाणु बंधनों के समूहों के कार्बन यौगिक का एक रूप
(b) A polymer of fluorine / फ्लोरीन का एक बहुलक
(c) An isotope of carbon heavier than C14 /C14 की तुलना में कार्बन भारी का आइसोटोप
(d) None of these / इनमे से कोई नहीं
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Buckminster Fullerene is a spherical fullerene molecule (an allotrope of carbon) whose formula is C60. It has a cage-like fused-ring structure which resembles a football, made of 20 hexagons and 12 pentagons with Carbon atoms at each vertex of each polygon and a bond along each polygon edge.

Q4. Which of the following do not contain carbon? 
Which of the following do not contain carbon? 
(a) Diamond /हीरा
(b) Graphite / ग्रैफाइट
(c) Coal / कोयला
(d) Sand / रेत
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Carbon is capable of forming many allotropes due to its valency. The well-known forms of Carbon included Diamond and Graphite. Coal is a sedimentary organic rock that contains a lot of Carbon between 40% to 90% carbon by weight. Sand is a naturally occurring granular material composed of finely divided rock and mineral particles. It does not contain Carbon.

Q5. Which of these consists carbon? 
निम्नलिखित में से किसमें कार्बन होता है
(a) Lignite / लिग्नाइट
(b) Tin / टिन
(c) Silver / चांदी
(d) Iron / लोहा
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Coal minerals are divided mainly into four types on the basis of the percentage of Carbon amount-
Peat – 50-60%
Lignite – 25-35%
Bituminous – 45-85%
Anthracite – more than 85%

Q6. Which one of the following types of coal contains a higher percentage of Carbon than the rest type of?
निम्नलिखित में से किस प्रकार के कोयले में से अन्य प्रकारों की तुलना में कार्बन का उच्च प्रतिशत होता है. (a) Bituminous coal /बिटुमिनस कोयला
(b) Lignite / लिग्नाइट
(c) Peat /पीट
(d) Anthracite / एंथ्रासाइट
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Coal minerals are divided mainly into four types on the basis of the percentage of Carbon amount-
Peat – 50-60%
Lignite – 25-35%
Bituminous – 45-85%
Anthracite – more than 85%

Q7. The highest amount of carbon is in- 
कार्बन की सबसे अधिक मात्रा किसमें है - 
(a) Pig Iron/पिग आयरन
(b) Wrought Iron /रोघ्ट आयरन
(c) Steel/स्टील
(d) Alloy Steel/मिश्र इस्पात
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Pig Iron has a very high Carbon content, typically 3.5 – 4.5%. Wrought Iron is an Iron alloy with a very low Carbon (less than 0.08%) content. Steels containing 0.2% to 1.5% Carbon are known as Carbon steel. The amount of Carbon in alloy steel ranges from 0.1% to 1%.

Q8. Which of the following is not in the form of crystal? 
निम्नलिखित में से क्या क्रिस्टल के रूप में नहीं होता है? 
(a) Diamond/हीरा
(b) Quartz/क्वार्ट्ज
(c) Sulphur/सल्फर
(d) Graphite /ग्रैफाइट
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Salt, Sugar, Diamond, Quartz. Ice, Graphite etc. are in the formed crystal but Sulphur is not. It is a multivalent nonmetallic chemical element.

Q9. Monazite is an ore of- 
मोनाजाईट एक अयस्क है-
(a) Zirconium  /ज़िरकोनियम
(b) Thorium  /थोरियम
(c) Titanium / टाइटेनियम
(d) Iron / लोह
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Monazite is an important ore for Thorium, Lanthanum and Cerium. India, Madagascar and South Africa have large deposits of monazite sands. The deposits in India are particularly rich in Monazite. Its extensive deposits are found in Southern India

Q10. For the ceiling of diamonds, the unit of weight is carat. One carat is equal to-  
हीरे की सीलिंग के लिए, वजन की इकाई कैरेट है. एक कैरेट बराबर है-
(a) 100 mg /100 मिलीग्राम
(b) 200 mg/ 200 मिलीग्राम
(c) 300 mg  /300 मिलीग्राम
(d) 400 mg  /400 मिलीग्राम
Show Answer
Ans.(b)
Sol. The carat (ct) is a unit of mass equal to 200 mg and is used for measuring gemstones and pearls.


Q11. Graphene was in news recently. What is its importance? 
हाल ही में ग्रैफीन समाचार में था. इसका क्या महत्व है?
1. It is a two-dimensional material and has good electrical conductivity. / यह एक द्वि-आयामी सामग्री है और यह विद्युत का सुचालक है.
2. It is one of the thinnest but strongest materials tested so far. /यह अब तक की सबसे पतली लेकिन मजबूत पदार्थ में से एक है
3. It is entirely made of silicon and has high optical transparency. / यह पूरी तरह से सिलिकॉन से बना है और इसमें उच्च ऑप्टिकल पारदर्शिता है.
4. It can be used as conducting electrodes required for touch screens, LCD’s and organic LED’s. / इसका उपयोग टच स्क्रीन, एलसीडी और कार्बनिक एलईडी के लिए आवश्यक इलेक्ट्रोड का संचालन के रूप में किया जा सकता है.

Which of the statement(s) given above is/are correct? 
ऊपर दिए गए कथनों में से कौन सा कथन सही है/ हैं ?
(a) 1 and 2 / 1 और 2
(b) 3 and 4   /3 और 4
(c) 1, 2 and 4  /1, 2 और 4
(d) 1, 2, 3 and 4 / 1, 2, 3 और 4
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Graphene is an allotrope of Carbon with the thickness of a molecule which shows a remarkable quality. The two scientists of Manchester University-Andre Geim and Kostya Novoselov discovered it in 2004. The both were awarded ‘Nobel Prize’ in 2010 for the discovery of Graphene. Graphene is a bi-dimensional element and due to this quality, controlling electricity is easier in it than a tri-dimensional element. Graphene is not only very thin but also stronger among all the matters. Except for the quality of being the conductor of electricity, it has the quality of copper too. It is almost transparent, despite, being so dense that the smallest gas molecule cannot pass through it. Graphene is used in computer chips, communication devices and touch screens etc.

Q12. Which one of the following materials is strongest? 
निम्नलिखित में से कौन सा पदार्थ सबसे मजबूत है?
(a) German Silver / जर्मन सिल्वर
(b) Brass/ पीतल
(c) Steel / स्टील
(d) Graphene /ग्रैफीन
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Graphene.

Q13. The chemical name of limestone is?
 चूना पत्थर का रासायनिक नाम है?
(a) Calcium Carbonate / कैल्शियम कार्बोनेट
(b) Magnesium Chloride / मैग्नीशियम क्लोराइड
(c) Sodium Chloride / सोडियम क्लोराइड
(d) Sodium Sulphide / सोडियम सल्फाइड
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Limestone is a sedimentary rock composed largely of the minerals Calcite and Aragonite which are different crystals form of Calcium Carbonate (CaCO3). Limestone binds with silica and other impurities to remove them from the iron.

Q14. Which lubricant is used for heavy machines? 
भारी मशीनों के लिए किस लुब्रिकेंट का उपयोग किया जाता है
(a) Bauxite / बॉक्साइट
(b) Phosphorus / फास्फोरस
(c) Graphite / ग्रैफाइट
(d) Silicon oil  / सिलिकॉन तेल
Show Answer
Subject : STATIC-AWARENESS Quiz Id : 36472 Quiz Name : Current Affairs Quiz: SA 04.07.2018 Exam Id : SSC Question Id :2053977answer14"> Ans.(c)
Sol. Graphite lubricant is a thin black, anti-seize and anti-friction carbonic substance. It is an allotrope of Carbon. Graphite grease is used to lubricate industrial and automotive machinery.


Q15. Dry ice is- 
सूखी बर्फ है -  
(a) Solid water/ ठोस पानी
(b) Mountain ice /पर्वत बर्फ
(c) Solid CO_2 / ठोसCO_2
(d) Solid carbon mono oxide / ठोस कार्बन मोनोऑक्साइड
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Dry ice sometimes referred to as solid CO2 or dry snow is the solid form of Carbon dioxide.


 



                 

No comments