Chemistry Questions for Railway & SSC CGL Exam 2018: 21st July


Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 90,000 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. 

रेलवे बोर्ड अपने उम्मीदवारों के लिए भव्य और प्रतिष्ठित कार्य पदों की पेशकश करता है. और हर साल ऐसा नहीं होता है कि हमें रेलवे की ओर से अधिसूचना मिलती है. लेकिन वर्तमान वर्ष 2018 आपके लिए बहुत सुखद वर्ष है क्योंकि इसमें लगभग 90,000 सीटों को वैध उम्मीदवारों द्वारा भरा जाएगा. आपके पास बहुत अच्छा अवसर है और आपको इसे एक बेहतर रणनीति से प्राप्त करना होगा.


Q1. Which one of the following is used in the manufacture of soaps? 
साबुन के निर्माण में निम्न में से कौन सा प्रयोग किया जाता है? 
(a) Vegetable oil / वनस्पति तेल
(b) Mobil oil / मोबिल तेल
(c) Kerosene oil / मिट्टी का तेल
(d) Cutting oil / कट्टिंग तेल
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Soap is a combination of animal fat or plant oil and caustic soda. Many vegetable fats including olive oil, palm kernel oil and coconut oil are also used in soap making.

Q2. Milk openly placed for some time becomes sour due to- 
दूध कुछ समय तक खुले में रखने पर किसके कारण खट्टा हो जाता है-
(a) Carbonic acid/ कार्बोनिक एसिड
(b) Lactic acid / लैक्टिक एसिड
(c) Citric acid / साइट्रिक एसिड
(d) Acetic acid / असेटिक एसिड
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Milk contains a sugar called lactose. It also contains harmless bacteria called lactobacillus, which uses glucose for energy and creates lactic acid as a by-product. It is the lactic acid which makes the milk sour. The presence of lactic acid or lactate in milk is due to the fermentation of lactose caused mainly by lactic bacteria.

Q3. Which one of the following substances is used in the preservation of food stuff? 
खाद्य पदार्थों के संरक्षण में निम्नलिखित पदार्थों में से कौन सा पदार्थ उपयोग किया जाता है?
(a) Citric Acid / साइट्रिक एसिड
(b) Potassium Chloride / पोटेशियम क्लोराइड
(c) Sodium Benzoate / सोडियम बेंजोएट
(d) Sodium Chloride / सोडियम क्लोराइड
Show Answer
Ans.(c)
Sol. The chemical formula of Sodium Benzoate is NaC7H5O2. It is widely used as food preservative.

Q4. Which one of the following gases, released from biogas plant is used as a fuel gas? 
निम्न गैसों में से एक, जो बायोगैस संयंत्र से निकलती है, ईंधन गैस के रूप में उपयोग किया जाता है?
(a) Butane / ब्युटेन
(b) Propane / प्रोपेन
(c) Methane / मीथेन
(d) Ethane / ईथेन
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Methane is the principal gas in biogas. It is also the main component of natural gas, a fossil fuel, can be used to replace natural gas in many applications including cooking, heating, steam production, etc.

Q5. Which of the following is a fossil fuel? 
इनमे से कौन सा जीवाश्म ईंधन है?
(a) Alcohol / अल्कोहल
(b) Ether / ईथर
(c) Water gas / वाटर गैस
(d) Natural gas / प्राकृतिक गैस
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Fossil fuels, including coal, oil and natural gas are currently the world’s primary energy sources.

Q6. Which one of the following pairs is not correctly matched? 
निम्नलिखित में से कौन सा सुमेलित नहीं है?
(a) Ascorbic acid(एस्कॉर्बिक एसिड)  -  Lemon(नींबू)
(b) Maltos(माल्टोज)  - Malt(माल्ट)
(c) Acetic acid(सिरका अम्ल) - Curd(दही)
(d) Formic acid(फॉर्मिक एसिड) - Red Ant(लाल चींटी)
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Lactic acid is found in curd not Acetic acid. Formic acid occurs in the body of red ants and in the stings of bees.

Q7. Which one of the following polymers is used for making bullet-proof windows? 
बुलेट प्रूफ खिड़कियां बनाने के लिए निम्नलिखित में से किस पॉलिमर का उपयोग किया जाता है? 
(a) Polycarbonates /पोलीकार्बोनेट
(b) Polyurethanes /पोलीयुरेथैन्स
(c) Polystyrene /पॉलीस्टाइन
(d) Polyamides / पॉलियामाइड
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Bullet-resistant glass is made or manufactured by using polycarbonate, thermoplastic and layers of laminated glass.

Q8. The gas used to inflate the tyres of an aircraft is- 
एक विमान के टायर में हवा भरने के लिए कौन सी गैस का प्रयोग किया जाता है? 
(a) Hydrogen / हाइड्रोजन
(b) Nitrogen / नाइट्रोजन
(c) Helium /हीलियम
(d) Neon / नीयन
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Nitrogen gas is used in the tyres of an aeroplane. This is because the nitrogen gas does not support combustion and can assist in preventing wheel fire when the aircraft lands .

Q9. Which of these consists carbon? 
निम्नलिखित में से किसमें कार्बन होता है
(a) Lignite / लिग्नाइट
(b) Tin / टिन
(c) Silver / चांदी
(d) Iron / लोहा
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Coal minerals are divided mainly into four types on the basis of the percentage of Carbon amount-
Peat
Lignite
Bituminous
Anthracite 

Q10. Of how many carats is the pure gold? 
शुद्ध सोना कितने कैरेट का होता है?
(a) 22
(b) 24
(c) 28
(d) 20
Show Answer
Ans.(b)
Sol. It is an extension of the older carat (Karat in North American spelling) system of denoting the purity of gold by fractions of 24, such as ’18 carat’ for an alloy with 75% (18 parts per 24) pure gold by mass.

Q11. Which of the following is not a part of an atom? 
निम्नलिखित में से कौन एक परमाणु का हिस्सा नहीं है?
(a) Electron /इलेक्ट्रॉन
(b) Proton /प्रोटॉन
(c) Neutron / न्यूट्रॉन
(d) Photon / फोटॉन
Show Answer
And.(d)
Sol. Proton, electron and neutron are part of an atom. These particles are also known as three fundamental particles, but the photon is associated with light energy and also known as energy packet of light.

Q12. What is the mass number of an element, the atom of which contains two protons, two neutrons and two electrons? 
एक तत्व की द्रव्यमान संख्या क्या है, जिसमें परमाणु दो प्रोटॉन, दो न्यूट्रॉन और दो इलेक्ट्रॉनों को शामिल करता है?
(a) 2
(b) 4
(c) 6
(d) 8
Show Answer
Ans.(b)
Sol. The mass number of an element is the sum of a total number of protons and neutrons inside in its nucleus and represents by A. Therefore, mass number A = number of proton+number of neutron. Therefore, mass number = 2 + 2 = 4

Q13. Pasteurization is a process by which- 
पाश्चरराइजेशन एक प्रक्रिया है जिसके द्वारा- 
(a) Milk is preserved at a very low temperature for 24 hours / दूध 24 घंटों के लिए बहुत कम तापमान पर संरक्षित होता है.
(b) Milk is heated for 8 hours / दूध 8 घंटे तक गरम किया जाता है.
(c) First milk is heated to a certain temperature and then cooled suddenly within specified time / पहले दूध को निश्चित तापमान तक गरम किया जाता है और फिर निश्चित समय के भीतर अचानक ठंडा हो जाता है
(d) None of these / इनमें से कोई नहीं
Show Answer
Ans.(c)
Sol. In order to pasteurize milk, first, the milk is heated up to a longer time and then cooled suddenly within specified time. Pasteurization is a process invented the by French Scientist Louis Pasteur during the nineteenth century.

Q14. Which is the purest form of water? 
पानी का सबसे शुद्ध रूप कौन सा है?
(a) Tap water / नल का पानी
(b) Sea water / सागर का पानी
(c) Rainwater / वर्ष का पानी
(d) Distilled water / आसुत पानी
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Rainwater is purest form of water. Its pH value is 7 .


Q15. Which gas is known as ‘noble gas”? 
कौन सी गैस को 'नोबल गैस' के रूप में जाना जाता है?
(a) Hydrogen / हाइड्रोजन
(b) Oxygen / ऑक्सीजन
(c) Helium / हीलियम
(d) Carbon dioxide /कार्बन डाइआक्साइड
Show Answer
Ans.(c)
Sol. The noble gases make a group of chemical elements with similar properties under standard conditions, they are all odourless, colourless, monatomic gases with very low chemical reactivity. The six noble gases that occur naturally are Helium (He), Neon (Ne), Argon (Ar), Krypton (Kr), Xenon (Xe) and the radioactive Radon (Rn).




 



                 

No comments