Chemistry Questions for Railway & SSC CGL Exam 2018: 12th july


Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. But the current year 2018 brought a pleasant surprise with almost 90,000 seats to be filled by the valid candidates. Opportunity is here but you have to welcome it with a provident strategy. The exam will be conducted in the month of May 2018. 

रेलवे बोर्ड अपने उम्मीदवारों के लिए भव्य और प्रतिष्ठित कार्य पदों की पेशकश करता है. और हर साल ऐसा नहीं होता है कि हमें रेलवे की ओर से अधिसूचना मिलती है. लेकिन वर्तमान वर्ष 2018 आपके लिए बहुत सुखद वर्ष है क्योंकि इसमें लगभग 90,000 सीटों को वैध उम्मीदवारों द्वारा भरा जाएगा. आपके पास बहुत अच्छा अवसर है और आपको इसे एक बेहतर रणनीति से प्राप्त करना होगा. परीक्षा मई 2018 के महीने में आयोजित की जायेगी.

Q1. Which gas is used in fire extinguisher? 
अग्निशामक में कौन सी गैस का उपयोग किया जाता है?
(a) Carbon dioxide /कार्बन डाइआक्साइड
(b) Hydrogen / हाइड्रोजन
(c) Oxygen /ऑक्सीजन
(d) Sulphur dioxide / सल्फर डाइऑक्साइड
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Carbon dioxide gas is used in a fire extinguisher to control small fires, often in emergency situations.

Q2. In a car battery, electrolyte substance used is? 
कार बैटरी में, किस इलेक्ट्रोलाइट पदार्थ का उपयोग किया जाता है? 
(a) Hydrochloric acid /हाइड्रोक्लोरिक एसिड
(b) Sulphuric acid / सल्फ्यूरिक एसिड
(c) Nitric acid /नाइट्रिक एसिड
(d) Distilled water /आसुत जल
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Electrolyte substance used in a car battery is Sulphuric acid.It is a strong acid.

Q3. Isotope 6C14 is associated with- 
आइसोटोप 6 सी 14 के साथ सम्बन्धित है-
(a) For cancer diagnosis / कैंसर निदान के लिए
(b) Determining the age of the earth / पृथ्वी की उम्र निर्धारित करना
(c) Determining the age of fossil / जीवाश्म की उम्र निर्धारित करना
(d) For traler technology / ट्रेलर प्रौद्योगिकी के लिए
Show Answer
Ans.(c)
Sol. This theory was given by Willard Frank Libby in 1949. To determine the age of wood and bones (the time which elapsed after the death of plant) is called Radio Carbon Dating. The Half-life of Carbon-14 is 5,730+40 years.

Q4. “Radioactive dating” is a technique which can be used to measure-
  "रेडियोधर्मी डेटिंग" एक तकनीक है जिसे _______ मापने के लिए इस्तेमाल किया जा सकता है.
(a) The age of rocks /चट्टानों की उम्र
(b) Composition of rocks / चट्टानों की संरचना
(c) Colour of rocks / चट्टानों का रंग
(d) Weight of rocks /चट्टानों का वजन
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Radioactive dating is a technique used to date material such as rocks or carbon. It is a principal source of information about the absolute age of rocks and other geological features including the age of the earth. 

Q5. Which of the following method is used for measuring the age of the earth? 
पृथ्वी की उम्र को मापने के लिए निम्नलिखित में से कौन सी पद्धति का उपयोग किया जाता है?
(a) Carbon dating process / कार्बन डेटिंग प्रक्रिया
(b) Biotechnology Law / जैव प्रौद्योगिकी कानून
(c) Biotechnology clock method /जैव घड़ी पद्धति
(d) Uranium process / रेनियम प्रक्रिया
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Uranium-lead dating is one of the oldest and most refined methods to determine the age of the earth, decaying rocks and bones.
Clair Cameron Patterson, an American geochemist who pioneered studies of Uranium-lead radiometric dating methods is famous for having used to obtain one of the earliest accurate estimates of the age of the earth.

Q6. One carbon credit is equivalent to: 
एक कार्बन क्रेडिट समतुल्य है: 
(a) 10 kg of CO2/ 10 किलो CO2
(b) 100 kg of CO2/100 किलो CO2
(c) 1000 kg of CO2/ 1000 किलो CO2
(d) 10000 kg of CO2 / 10000 किलो CO2
Show Answer
Ans.(c)
Sol. The idea for carbon credits came from the Kyoto Protocol of 1997. This is placing a monetary value on the cost of polluting the air. A single carbon credit generally emits one metric ton(1,000 kg or 2,204 pounds) of carbon dioxide or the equivalent mass of another greenhouse gas.

Q7. Which one among the following is called philosopher’s wool? 
निम्नलिखित में से किसे दार्शनिक ऊन कहा जाता है?
(a) Zinc Bromide  / जस्ता ब्रोमाइड
(b) Zinc Nitrate  / जस्ता नाइट्रेट
(c) Zinc Oxide  / जिंक ऑक्साइड
(d) Zinc Chloride / जस्ता क्लोराइड
Show Answer
Ans.(c)
Sol. The compound Zinc Oxide (ZnO) is called philosopher’s wool. Zinc oxide has many uses such as white pigment in paints, a component in zinc ointment for treating skin diseases, the material in sun screens and sun lotions, in rubber manufacture and in photocopying products.

Q8. A pungent smell often present near the urinals is due to-
अक्सर मूत्रालयों के पास आने वाली एक तीखी गंध किसके कारण होती है?
(a) Sulphur-di-oxide /सल्फर डाइऑक्साइड
(b) Chlorine / क्लोरीन
(c) Ammonia /अमोनिया
(d) Urea /यूरिया
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Urine odour is caused by the presence of Ammonia. Urine is an aqueous solution of greater than 95% water. Other constituents include Urea 2%, Sodium 0.4%, Ammonia 0.05%, Phosphate 0.6%, Chloride, Potassium, Creatinine and other dissolved ions.

Q9. Which one of the following chemicals had been in use till now for making artificial clouds? 
कृत्रिम बादल बनाने के लिए अब तक निम्न में से किस रसायन का प्रयोग किया गया है?
(a) Potassium Nitrate/ पोटेशियम नाइट्रेट
(b) Heavy Water /भारी पानी
(c) Sulphur Iodide /सल्फर आयोडाइड
(d) Silver Iodide / सिल्वर आयोडाइड
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Cloud seeding is the process of spreading either dry ice or more commonly silver aerosols into the upper part of clouds to try to stimulate the precipitation process and form rain. Tiny particles of silver iodide are sprayed on a cloud from an aeroplane. Sometimes, solid carbon dioxide (called dry ice) is used. The particles attract water drops from the cloud. When they form a drop that is large enough, it starts raining.

Q10. Which one of the following pairs is correctly matched? 
निम्नलिखित में से कौन सा सुमेलित है? 
(a) Silver Iodide(रजत आइडाइड)  - Horn Silver(हॉर्न रजत)
(b) Silver Chloride(सिल्वर क्लोराइड)  - Artificial rain(कृत्रिम बारिश)
(c) Zinc Phosphide(जस्ता फॉस्फेट)  - Rat poison(चूहे मारने का ज़हर)
(d) Zinc Sulphide(जिंक सल्फाइड) - Philosopher’s wool(दार्शनिक ऊन)
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Pairs is correctly matched as such –
Silver Iodide – Artificial rain
Silver Chloride – Horn Silver
Zinc Phosphide – Rat poison
Zinc Oxide – Philosopher’s wool

Q11. Which one of the following is NOT correctly matched? 
निम्नलिखित में से कौन सा सुमेलित नहीं है? 
(a) Magnesium/ मैग्नीशियम - Fireworks / आतिशबाजी
(b) Uranium/ यूरेनियम - Atom bomb/ एटम बम
(c) Silver/सिल्वर - Electric bulb / इलेक्ट्रिक बल्ब
(d) Zinc/ जस्ता - Galvanization / जस्तीकरण
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Silver possesses the highest electrical conductivity, thermal conductivity and reflectivity of any metal.
The correctly matched pairs are as follows:
Magnesium - Fireworks
Uranium - Atom bomb
Tungsten - Electric bulb
Zinc - Galvanization 

Q12. Chemically ‘Vermillion’ is- 
रासायनिक रूप से 'वर्मिलियन' है
(a) Calcium Carbonate / कैल्शियम कार्बोनेट
(b) Potassium Nitrate / पोटेशियम नाइट्रेट
(c) Mercuric Sulphide/ मर्क्यूरिक सल्फाइड
(d) Sodium Chloride / सोडियम क्लोराइड
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Vermillion is a brilliant red or scarlet pigment originally made from the powdered mineral cinnabar. It is chemically known as mercuric sulphide with chemical formula HgS. It is virtually insoluble in water.

Q13. Which of the following main elements is used in making matchbox?
 निम्नलिखित मुख्य तत्वों में से कौन सा मैचबॉक्स बनाने में उपयोग किया जाता है?
(a) Graphite /  ग्रेफाइट
(b) Phosphorous / फास्फोरस
(c) Silicon /सिलिकॉन
(d) Sodium / सोडियम
Show Answer
Ans.(b)
Sol. The safety matchbox ignites due to the extreme reactivity of phosphorus with the potassium chlorate on the match head. Phosphorus is a highly reactive, non-toxic chemical used for making the head of a matchstick.

Q14. Liquid Oxygen or liquid Hydrogen is used technology in obtaining the industrial level called- 
तरल ऑक्सीजन या तरल हाइड्रोजन का उपयोग __________नामक औद्योगिक स्तर को प्राप्त करने के लिए उपयोग तकनीक में किया जाता है.
(a) Pyrotechnics / पायरोटेक्निक
(b) Pyrometry / पायरोमेट्री
(c) Hydroponics / हाइड्रोपोनिक्स
(d) Cryogenics / क्रायोजेनिक
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Cryogenics is the study and use of materials including biological products at very low temperature. Nitrogen, Hydrogen or Oxygen are liquids used in many cryogenic applications. Another use of cryogenic is cryogenic fuels for rockets with liquid hydrogen as the most widely used in the space shuttle. Liquid oxygen (LOX) is even more widely used as an oxidizer, not as fuel.


Q15. The energy, found in dry cell is- 
शुष्क सेल  में पाई जाने वाली ऊर्जा है 
(a) Mechanic / मैकेनिक
(b) Electric / बिजली
(c) Chemical / रासायनिक
(d) Electromagnetic / विद्युतचुंबकीय
Show Answer
Ans.(c)
Sol. The best example of changing into electric energy from chemical energy is primary cells or batteries, the dry cell is also made up in this phenomenon.

          



                 

No comments